Почивка в България и медицинска помощ – правата на здравноосигурените пациенти

Всеки здравноосигурен пациент има право да посети личен лекар в друго населено място до два пъти в годината, напомнят от НЗОК  

Почивка в България и медицинска помощ – правата на здравноосигурените пациенти

Създадено с Leonardo AI 
 

Мнозина избират да прекарат годишния си отпуск на морето или на някое друго любимо място в България. Често обаче се случва в почивката да ни налегне сезонен вирус или някакъв друг здравословен проблем.

Как стои въпросът с медицинската помощ по време на почивка? На този въпрос отговарят от Националната здравноосигурителна каса, като напомнят какви са правата на здравноосигурените пациенти.

Ако се наложи да използваме медицинска помощ, докато сме на почивка, по повод на остро възникнало състояние, можем да се обърнем към всеки общопрактикуващ лекар, който има сключен договор с НЗОК. Здравната каса заплаща до два прегледа на едно здравноосигурено лице, което не фигурира в пациентската листа на общопрактикуващия лекар, но има избран личен лекар на територията на друг здравен район.

Какви са правомощията на специалиста  

В зависимост от здравословното състояние, лекарят може да прецени и да ни издаде и направление за консултация с лекар специалист, както и да изпише рецепта за необходимите лекарства, които да закупим от аптеката, например антибиотици, които се изписват на електронна рецепта, уточняват от НЗОК.

Колко струва?  

При инцидентното посещение при общопрактикуващия лекар,  здравноосигурените хора заплащат единствено потребителска такса в размер на 2,90 лв., за която се издава финансов документ.

Ако ни бъде поискано допълнително заплащане за оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение, трябва да изискаме от лекаря финансов документ за платените суми, съветват от Здравната каса. И напомнят – ако смятаме, че са нарушени правата ни като пациенти, можем да подадете жалба до РЗОК. В случаите на съмнение за неправомерно взети суми, следва да приложим копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.

При необходимост от болнично лечение 

Когато здравословното състояние на пациента налага болнично лечение, той може да бъде насочен към болница, с направление за хоспитализация, издадено от общопрактикуващия лекар. За престоя в болницата се заплаща потребителска такса в размер на 5,80 лв. за всеки ден болничен престой, но за не повече от 10 дни в годината.

Необходими здравни документи, които да носим, докато сме на почивка  

Когато посетим общопрактикуващ лекар, който има договор с НЗОК, не е необходимо да му представяме здравноосигурителна книжка, защото това изискване вече отпадна, напомнят от институцията. Трябва да носим лични документи, за да удостоверим самоличността си.

При посещение при лекар по дентална медицина обаче е задължително да носим здравноосигурителна книжка, за да може той да нанесе в нея денталните дейности, които е извършил по здравна каса.

При пребиваване в друг град повече от месец

При временно пребиваване в друго населено място за повече от месец е добре да направим временен избор на личен лекар, към който ще можем да се обръщаме при необходимост от лекарска помощ през цялото време на нашия престой, препоръчват от НЗОК.

Източник: НЗОК
Коментирай »
Препоръчваме още
Българин се включва в издирването на сакрална реликва от Разпятието в "Петият гвоздей" Българин се включва в издирването на сакрална реликва от Разпятието в "Петият гвоздей"
Жените са много по-предразположени към автоимунни заболявания, ето защо Жените са много по-предразположени към автоимунни заболявания, ето защо
Плодове и зеленчуци за добро настроение Плодове и зеленчуци за добро настроение
Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш Той е готов за сватба – знаците, които няма да забележиш
6 знака, че той ще разбие сърцето ти 6 знака, че той ще разбие сърцето ти
Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава
Топ 10 на най-обичаните коледни филми Топ 10 на най-обичаните коледни филми
Как да се преборим със скуката в дъждовното време Как да се преборим със скуката в дъждовното време
ТЕСТ: Снежно, дъждовно или мъгливо: Какво е времето в теб днес? ТЕСТ: Снежно, дъждовно или мъгливо: Какво е времето в теб днес?
„Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене) „Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене)
За вредата от романтичните филми За вредата от романтичните филми
За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене) За общуването с децата и силата на думите: Две емблематични заглавия на Франсоаз Долто - в нов тираж (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби