Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса

ChatGPT сяда на стола на Любомир Лазаров, журналист от БНР и един от най-успелите участници в телевизионната игра, който през април 2023 г. стигна до последния, петнадесети въпрос

Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса

Photo credit: Sanket  Mishra/pexels.com

Още с появата си онлайн през ноември 2022 година езиковата програма с изкуствен интелект „ChatGPT“ на американската стартъп компания „AI“ завладя вниманието на милиони хора по света. Една от основните причини за този успех и съпътстващия го ентусиазъм е фактът, че „ChatGPT“ изпълнява една отколешна мечта - човек да задава въпроси на компютър, а изкуственият интелект да му отговаря директно.

Доскоро това бе територия на книгите и филмите с научна фантастика – освен ХАЛ9000 от „Космическа одисея“, мнозина помнят компютъра Зен от „Седморката на Блейк“, Оракула от „Матрицата“, Саманта от „Тя“ и др.

Доколко обаче отговорите, които компютърът дава, са верни и доколко може да се разчита на изкуствения интелект? Това са въпроси, които възникват съвсем резонно по време на диалога между човек и машина.

"ChatGPT" и поговорките

Нека подложим „ChatGPT“ на самостоятелен тест. Една английска поговорка гласи: „Put your money where your mouth is“ - „Сложи си парите там, където ти е устата“. В по-свободно тълкуване това означава, че ако си много убеден в своята правота, би трябвало да си готов да се обзаложиш срещу пари за твоето твърдение. Удобна пресечна точка на пари и истина е популярната телевизионна игра „Стани богат“ и нашият тест е свързан с нея. С цел представителност, поставихме „ChatGPT“ на стола на Любомир Лазаров, журналист от БНР и един от най-успелите участници в телевизионната игра, който през април стигна до последния, петнадесети въпрос. 

Какви са първоначалните ни очаквания? Логично е да се предположи, че изкуственият интелект ще отговаря без проблем на чисто фактологически въпроси, свързани с географски понятия, размери, разстояния, мерки и теглилки и пр. Естествено би било да се затрудни на питания с културологичен контекст, на които българите отговарят лесно, но чужденци биха се затруднили. Такива са, например българските поговорки. За да проверим, правим бърз предварителен тест с въпроса „Какво повдига сговорната дружина?“

„ChatGPT“ отвръща: „Сговорната дружина може да повдига различни нечестни практики, като корупция, манипулации, измами, лъжи и други, които да им помогнат да постигнат своите интереси, без да ги интересува дали тези практики ще причинят вреда на други хора или на обществото като цяло“.

Явно сме били на прав път. Все пак нека опитаме още веднъж с „Какво прави бързата кучка?“ Изкуственият интелект отвръща: „Това зависи от контекста и обучението на кучето. Бързата кучка може да бъде обучена да участва в спортни дейности, където трябва да прескача препятствия и да изминава трасета със скорост и точност. Също така, бързата кучка може да бъде използвана като куче-куриер за пренасяне на съобщения или малки предмети.“

"ChatGPT" сяда на стола на богатството в "Стани богат". Нека играта започне сега

 • Според известната легенда какво препоръчва Мария Антоанета при липса на хляб?

A. Кашкавал B. Суши C. Черен хайвер D. Пасти?

„ChatGPT“: Отговорът е D. Пасти. Според известната легенда, когато Мария Антоанета била кралица на Франция, тя е казала “Щом нямат хляб, да ядат пасти”, за да отговори на оплакванията на хората, че нямат достатъчно храна. Въпреки че има много исторически доказателства, че тази история не е вярна, тя все още е често цитирана като пример за безразличността на аристокрацията към нуждите на народа.

 • Кое превозно средство може да бъде срещнато във вариант 4Х4?

A. Автомобил B. Тротинетка C. Влак D. Самолет?

„ChatGPT“: Отговорът е A. Автомобил. Моделите 4x4 имат двигател, който задвижва четирите колела на автомобила, което го прави подходящ за каране в трудни терени или условия, където е необходимо повече влекова сила. Тротинетките, влаковете и самолетите не са със задвижване 4x4.

 • Основно с какво се храни пандата?

A. Бамбук B. Кокосови орехи C. Сено D. Овес?

„ChatGPT“: Отговорът е A. Бамбук. Бамбукът е основният източник на храна за пандите, като те консумират голямо количество бамбук всеки ден. Въпреки че пандите могат да ядат и други растителни видове, те предпочитат бамбука, който съдържа всички необходими хранителни вещества, за да задоволи нуждите им.

 • От какво бозаят Ромул и Рем, легендарните основатели на град Рим?

A. Кошута B. Вълчица C. Тигрица D. Богиня?

„ChatGPT“: Отговорът е B. Вълчица. Легендата разказва, че Ромул и Рем били хвърлени в реката Тибър и са били открити и изхранвани от една вълчица, преди да бъдат намерени и приети от един от тогавашните градове. Това е свързано с основаването на Рим, което според легендата е станало от Ромул, който след като убил Рем, станал първият крал на новия град.

 • Коя е основната съставка на коктейла “Куба либре”?

A. Ром B. Водка C. Уиски D. Бира?

„ChatGPT“: Отговорът е A. Ром. Основната съставка на коктейла “Куба либре” е ром, който се смесва с кола и се сервира с лимонов сок и лед. Коктейлът е популярен в целия свят и е известен като символ на кубинската култура.

 • Кой е най-големият полуостров в света?

A. Индокитай B. Иберийският C. Скандинавският D. Арабският?

„ChatGPT“: Отговорът е B. Иберийският полуостров, който се намира в Южна Европа. Той включва Португалия, Испания, Андора и малки части от Франция. Иберийският полуостров е с площ от около 582 000 кв. км.

Дотук с верните отговори. Странно е, че изкуственият интелект сгреши на сравнително лесен въпрос за сумата от 1000 лева. В интерес на истината обаче и състезателят Лазаров се затрудни на това питане и поиска жокер „Помощ от публиката“. Нека дадем шанс на компютърната програма да се поправи.

Не е ли Арабският полуостров най-голям в света?

„ChatGPT“: Извинявам се за неточната информация. Вие сте прав - Арабският полуостров е наистина най-големият полуостров в света, с площ от около 3 237 500 кв. км. Той се намира в югоизточната част на Азия и включва държавите Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн и Кувейт. Извинявам се за грешката.

 • В кой разказ “на пътя между кръчмата и Хорозовата мелница беше се спряла една каруца, готова за път”?

A. На браздата B. Албена C. Косачи D. Една българка?

„ChatGPT“: Отговорът е D. “На пътя между кръчмата и Хорозовата мелница беше се спряла една каруца, готова за път” е първото изречение на „На браздата“ от Йордан Йовков.

Уви, грешка. Позна автора, но не и разказа. Питаме отново. Този път чатботът има сполука.

„ChatGPT“: Извинявам се, грешно съм разбрал въпроса. Правилният отговор е “Албена“ на Йордан Йовков. Благодаря за корекцията.

 • Стомашната киселина в организма на коя птица е по-силна от тази в автомобилните акумулатори?

A. Черен лешояд B. Белоглав орел C. Голяма синя чапла D. Кокошка?

„ChatGPT“: Отговорът е А. Черен лешояд.

На този въпрос състезателят се затрудни, предположи, че може да е „кокошка“, но в крайна сметка поиска жокер 50:50 и позна правилния отговор.

 • Коя държава е световен лидер в производството на корк?

A. Аржентина B. Португалия C. Иран D. Франция?

„ChatGPT“: Отговорът е B. Португалия.

 • Коя организация се създава през 1945 г. като част от Бретън-Уудската система?

A. НАТO B. ЕС C. МВФ D. ООН?

„ChatGPT“: Отговорът на въпроса е D. ООН

Отново грешка. Даваме нов шанс: „Отговорът не е ООН, опитай пак”, при което чатботът се поправя.

„ChatGPT“: Отговорът е МВФ (Международен валутен фонд).

 • Бракът между кои двама папа Климент VII нарича “най-добрата партия в света”?

A. Калоян и Анна Куманката B. Катерина Медичи и Анри II C. Хенри VIII и Ан Болейн D. Борис III и Йоанна?

„ChatGPT“: Този въпрос е малко объркващ, защото бракът, който е описан като “най-добрата партия в света”, е този между Фердинанд от Арагон и Изабела I от Кастилия, а не между двама папи. Така че нито един от предложените отговори не е верен.

Напротив, има верен отговор. Съветваме компютъра да опита отново.

„ChatGPT“: Съжалявам за грешката, отговорът е B. Катерина Медичи и Анри II.

 • Кой български художник е автор на портрети на Алберт Айнщайн и Махатма Ганди?

A. Георги Божилов - Слона B. Дечко Узунов C. Жорж Папазов D. Борис Георгиев?

„ChatGPT“: Отговорът е A. Георги Божилов – Слона.

Грешиш, не е ли Борис Георгиев?

„ChatGPT“:Да, правилен отговор е Борис Георгиев. 

 • Какво държи в дясната си ръка женската фигура от монумента Статуята на свободата?

A. Декларацията на независимостта B. Разкъсани робски вериги C. Факла D. Сноп стрели?

На този въпрос участникът Николай Лазаров поиска жокер „Обади се на приятел“, но чатботът не се затрудни.

„ChatGPT“:Статуята на свободата държи факла в дясната си ръка, която символизира светлината на свободата и просветление.

 • С коя дума Данте завършва всяка една от трите части на “Божествената комедия” - “Ад”, “Рай” и “Чистилище”?

A. Създател B. Небе C. Звезди O. Надежда?

„ChatGPT“:Отговорът е “Небе”.

Изкуственият интелект отново се обърка. Опитваме пак, но този път задаваме въпроса без вариантите за отговор и чатботът не сгреши. 

„ChatGPT“: Данте завършва всяка една от трите части на "Божествената комедия" с думата “звезди”.

Стигаме до последния, петнадесети въпрос за максималната наградна сума от 100 000 лева. Тук участникът се отказа от играта, но чатботът отговори правилно от първия път. 

 • На коя държава принадлежи единственото национално знаме с различни лицева и обратна страна?

A. Латвия B. Парагвай C. Пакистан D. Либерия?

„ChatGPT“: Отговорът е B. Парагвай.

Равносметката

В крайна сметка компютърната програма отговаря правилно на 9 от 15 въпроса. Както виждаме, отговорите на „ЧатДжиПиТи“ невинаги съответстват на истината. Погрешно ще бъде обаче, ако кажем, че изкуственият интелект лъже. За лъжата се изисква умисъл, намерение да се скрие истината по една или друга причина. При „ChatGPT“ този фактор отсъства, по простата причина, че компютърът не осъзнава, че дава грешен отговор.

Какво мисли самият „ChatGPT“ относно своята надеждност? Попитахме го: „Можем ли да ти вярваме за всички отговори, които даваш?”

„ChatGPT“ отговаря: Моите отговори се базират на знанията и програмните алгоритми, които са ми предоставени. Те са създадени, за да предоставят възможно най-точни отговори на зададените въпроси. Въпреки това, за да бъдете сигурни в пълната точност на отговорите, винаги е препоръчително да потвърждавате информацията и да я проверявате от различни източници.

Започнахме с български поговорки, затова нека в заключение използваме още една: „Когато „ChatGPT“ ви каже „Добър ден“, по-добре погледнете къде е Слънцето!“

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
"Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот” "Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот”
Създателят на "ChatGPT": Това, с което разполагаме сега, е нищо в сравнение с инструментите, които ще имаме след няколко години Създателят на "ChatGPT": Това, с което разполагаме сега, е нищо в сравнение с инструментите, които ще имаме след няколко години
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха?  Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха? 
Препоръчваме още
Човекът зад музиката: „Боб Марли: One Love“ (кино предложение) Човекът зад музиката: „Боб Марли: One Love“ (кино предложение)
Бирата лекува простуда Бирата лекува простуда
Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея Малко известни рискови фактори за високо кръвно: Влиянието на сънната апнея
Най-успешните мъжки свалки Най-успешните мъжки свалки
Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот
Плъховете също имат своята "мадлена на Пруст" Плъховете също имат своята "мадлена на Пруст"
Любов от разстояние: 6 практически съвета за дистанционните връзки    Любов от разстояние: 6 практически съвета за дистанционните връзки   
„Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене) „Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене)
Тайните, които крият сините очи Тайните, които крият сините очи
Каква е тайната на „Френското изкуство да живееш добре“? (предложение за четене) Каква е тайната на „Френското изкуство да живееш добре“? (предложение за четене)
Пет женски недостатъка, които мъжете обожават Пет женски недостатъка, които мъжете обожават
Най-вероятно е да срещнеш любовта в... Най-вероятно е да срещнеш любовта в...
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби