Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха? 

Експерти потърсиха отговорите по време на форума - „Изкуственият интелект: бъдещето на бизнеса е тук“ 

6 април 2023
Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха? 

Photo credit: geralt/Pixabay 

Изкуственият интелект (ИИ) може да преразкаже книга или филм, може да ни забавлява, обучава, обогатява и развива, може да ни бъде верен помощник, стига да знаем как да го използваме. Той дава нова перспектива за ИТ сектора. Трябва обаче да поставяме под съмнение почти всичко, което ChatGPT ни казва. Задавайки му въпрос, ние вече го обучаваме. 

Това са само част от посланията, които лекторите на събитието Business Tree на БАСКОМ отправиха по време на форума „Изкуственият интелект: бъдещето на бизнеса е тук“. Той събра на едно място водещи софтуерни предприемачи, изпълнителни директори на компании и експерти в бранша. 

БАСКОМ

Мони Дочев, съосновател и технологичен директор на Imperia Online, разказа с примери как всеки отдел в дадена компания може да повиши ефективността си чрез използването на изкуствен интелект, като се позова на опита в неговата компания. Той е убеден, че всяка фирма може да увеличи производителността си между 2 и 5 пъти в следващата една година. Според него това важи в особена степен и за ИТ компаниите, чиито служители са изправени пред предизвикателството да усвояват нови знания и компетентности, свързани с ИИ. „Изкуственият интелект може да преразкаже книга или филм, да резюмира съдържание на видео, да ви повиши езиковата подготовка, да ви помогне да откриете грешка в сложен код и т.н., което ви печели много време, обогатява ви и ви развива. За първи път в историята на човечеството възрастни хора имат шанса да прогресират със скоростта на малки деца експоненциално“, отбеляза Мони Дочев.

Председателят на УС на БАСКОМ и на УС на БРАИТ Доброслав Димитров отправи предупреждение към собствениците и изпълнителни директори на високотехнологичните компании: „Нещата са много сериозни. Ако не грабнем момента и не се възползваме от възможностите на изкуствения интелект, след около година може половината от нас тук в тази зала да не сме в бизнеса“, каза той. 

БАСКОМ

Експертът по киберсигурност Георги Шарков направи исторически преглед на появата на изкуствения интелект от 1956 г. до днес и заяви, че отдавна машините са по-добри от хората в някои сфери. Но предупреди и за заплахите, свързани с достоверността, сигурността и уязвимостта на обучението на машините, както и за поуките от предишните две "зими" на изкуствения интелект. „Ние трябва да поставяме под съмнение почти всичко, което  ChatGPT ни казва, особено за факти и конкретни данни“, категоричен бе Георги Шарков. Той коментира и важни въпроси, свързани със законовите рамки, етичните принципи и техническата надеждност на изкуствения интелект: „Например къде са интелектуалните права на продукта на изкуствения интелект? Имаше вече запитвания към научни издания дали може ChatGPT да се запише като съавтор“, каза още Георги Шарков. Той предупреди за отговорното използване на подобен тип системи – особено такива, свързани с нашето здраве и безопасност. „Имаме много стъпки да извървим, преди да сме напълно наясно за какво можем и за какво не бива да използваме ИИ. Засега можем да го използваме за забавление, за обучение, за креативност, нови бизнес продукти и услуги, за кореспонденция, но за решения, свързани със здравето, живота и сигурността ни, трябва да подхождаме много внимателно. Затова и в Европа дефинирахме изисквания към ИИ платформите за прозрачност, обяснимост, кибер защита и др. Много лични данни и информация изтичат през платформите за чат“, каза още Георги Шарков. 

Основателят на EnduroSat Райчо Райчев представи няколко конкретни приложения на изкуствен интелект в космическата индустрия. „В орбита около Земята има огромно количество различни обекти. Едно от най-новите и важни приложения за всички космически мисии, е възможността за автоматизиран и подобряващ се мониторинг и предотвратяване сблъсъци в орбита и съответно повишаване защитата на космическата инфраструктура. Движейки се с близо 30 хил. км/ч около Земята, е хубаво да знаете къде се намира всеки летящ обект, за да може превантивно да променяте височината на орбитата на вашия сателит“, каза още той.

Д-р Артур Кордон, признат експерт и пионер в прилагането на изкуствен интелект в бизнеса, наблегна на своя професионален опит при внедряването на изкуствен интелект в американски, азиатски и европейски компании и постави фокус върху това как да се създава добавена стойност чрез ИИ. Според него изкуственият интелект е ускорител на бизнеса и който го прегърне, само за няколко години може да помете конкурентите си. По думите му една система за изкуствен интелект трябва да има 4 функции: машинно обучение, предсказване, анализиране и решаване на сложни проблеми. Артур Кордон отбеляза, че почти няма компания в топ 500 в света, която да не прилага изкуствен интелект – това се отнася не само до големите, но вече и до значително по-малки компании. „Най-важната начална стъпка е вие, ръководителите, да имате визия. Следващото по важност са кадрите. За основното навлизане трябват най-вече таланти, които са посветени на науката за данни. За тях трябва солидно образование. Това, което наблюдавам, особено в България, е че само с ChatGPT един човек може да навлезе в изкуствения интелект. Това категорично не е достатъчно. Или ще правите изкуствен интелект, или ще правите чат-пат изкуствен интелект. Аз съм категорично против чат-пат изкуствения интелект. Това е илюзия, от която нямате полза“, допълни още д-р Кордон.

Марина Шидеров от БАСКОМ поясни, че сега всички ИТ лидери имат голяма сила в ръцете си. „Държим я и от нас зависи как ще я използваме. Да управляваш изкуствения интелект изисква огромна отговорност и има сериозен морален аспект. Всички в момента са се вторачили в нас, защото ние сме основополагащ сектор за икономиката, ние сме критичен сектор и всички гледат от нас. Ние следва да поставим основите“, обобщи Марина Шидеров.

БАСКОМ

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е създадена през 2001 г. Асоциацията е колективен представител на над 150 софтуерни фирми – пълноправни членове и организации - асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др. Софтуерната индустрия е сред малкото в България с конкурентоспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея. Основните цели на БАСКОМ са да популяризира българската софтуерна индустрия, да работи за подобряване на образователната система, за въвеждането на електронно управление и да позиционира страната като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании разработват собствени продукти и услуги с висока добавена стойност. 

Коментирай »
Още по темата
"Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот” "Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот”
Създателят на "ChatGPT": Това, с което разполагаме сега, е нищо в сравнение с инструментите, които ще имаме след няколко години Създателят на "ChatGPT": Това, с което разполагаме сега, е нищо в сравнение с инструментите, които ще имаме след няколко години
Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания? Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания?
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса
Наградена снимка от световен конкурс се оказа създадена от изкуствен интелект Наградена снимка от световен конкурс се оказа създадена от изкуствен интелект
Препоръчваме още
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Къде и как се е появило първото кюфте? Къде и как се е появило първото кюфте?
„Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение (предложение за четене) „Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение (предложение за четене)
"Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You" "Кралицата на Коледа" Марая Кери с ново видео към "All I Want For Christmas Is You"
Любовни цитати от вечните филми Любовни цитати от вечните филми
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем) 6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Рицарите изчезнаха Рицарите изчезнаха
Новата поредица на Никола Бьогле продължава с „Пътника без лице“ (предложение за четене) Новата поредица на Никола Бьогле продължава с „Пътника без лице“ (предложение за четене)
Предложение за четене: Умопомрачителна доза неангажиращ хумор с „Питайте Джийвс” Предложение за четене: Умопомрачителна доза неангажиращ хумор с „Питайте Джийвс”
Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене) Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Най-сладкото зайче хапва малини Най-сладкото зайче хапва малини
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби