Може ли изкуственият интелект да предвижда усложненията от различни заболявания?

Изкуственият интелект е показал, че е способен да издържи успешно изпитите, които полагат студентите по медицина

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания по-успешно, отколкото лекарите, съобщава АФП. Възможностите на ИИ за образна диагностика вече са доказани.

Изкуственият интелект показа, че е способен да издържи успешно изпитите, които полагат студентите по медицина. 

Сега ИИ демонстрира още една способност - да предвижда риска от смърт, от повторен прием в болница и възможни усложнения. Изследването на тази възможност на изкуствения интелект е публикувано в научното сп. "Нейчър" Разработката е на екип от факултета по медицина на университета "Гросман" в Ланген, Ню Йорк. Тестовете на софтуера са проведени с множество болници, с които работи учебното заведение, като целта е била да се предвиди регулярната употреба на ИИ в медицинската практика. 

Водещият автор на изследването Ерик Орман, който е неврохирург и инженер по информатика, обясни, че възможностите на ИИ да предвижда усложнения съществуват от дълго време, но досега не са използвани много в практиката, тъй като предполагат сериозна работа по събиране и форматиране на данните. 

Според Орман "съществува нещо, което е общо за медицинската практика навсякъде по света и това е воденето на бележки от страна на лекарите на база това, което виждат. Лекарите разговарят с пациентите. Следователно нашата идея е да проучим дали можем да използваме тези бележки като източник на данни и да конструираме модели."

Изработеният софтуерен модел за предвиждане на усложнения носи името NYUTron и е създаден на основание прегледи на досиетата на 387 000 пациенти в периода януари 2011 и май 2020 г. в нюйоркски болници. Използвани са медицински доклади, бележки върху промяната в състоянието на пациентите, образна диагностика, предписания за пациентите при изписването от болницата. Данните формират корпус от 4,1 млрд. думи.

Едно от основните предизвикателства пред софтуера е била интерпретацията на езика, използван от лекарите. Вариациите могат да бъдат големи в зависимост от специалностите, особено в съкращенията. 

Тестувана е и употребата на ИИ в реални условия. Анализирани са медицински доклади от болница в Манхатън, а впоследствие резултатите са сравнени с тези в болница в Бруклин. Лекарите са успели да установят множество случаи,  в които предвижданията на софтуера са били точни. 

Софтуерът NYUTron е идентифицирал 95 процента от случаите на починали пациенти в партньорските болници и 80 процента от тези, които са приети отново в болница по-малко от месец след изписване. 
Резултатите са по-точни от по-голямата част от лекарските прогнози и от информационните модели, които не са основани на ИИ. 

За всеобща изненада обаче един уважаван в своята професионална среда лекар, склонен към експерименти, е дал предвиждания, които надминават по точност тези на софтуера, каза Ерик Орман. 

Софтуерът е предвидил с точност 79 процента от продължителността на болничния престой, 87 процента от случаите, в които на пациентите е отказано покритие на болничните разходи от медицинската застраховка, и 89 процента от случаите, в които пациентите са страдали от допълнителни патологии. 

Изкуственият интелект никога няма да замени връзката лекар-пациент, каза д-р Орман. Но той ще позволи на лекарите да получат повече информация и да взимат по-точни решения. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
"Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот”
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Наградена снимка от световен конкурс се оказа създадена от изкуствен интелект
Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха? 
Препоръчваме още
Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа
Най-ефективно се спортува с...
Ленард Млодинов разкрива суперсилата на „Емоциите“ да оформят мисленето ни (предложение за четене)
Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем
Мъжете най-много се възбуждали... от очите
Да се влюбиш за 90 секунди
10 бързи идеи за домашно приготвена храна за офиса
Френски маникюр срещу чупещи се нокти
Бум на акнето заради храната и стреса
Виж първото в историята пряко предаване от Марс (ВИДЕО)
Няколко мързеливи идеи за вкусна и бърза вечеря
6 начина да оцелееш във връзка си с егоист
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби