75% от българите не знаят правата си при пътуване със самолет

Ето няколко полезни съвета

75% от българите не знаят правата си при пътуване със самолет

снимки: eSKY.bg

Около 66% от европейските граждани и близо 75% от българите не са наясно и не търсят правата си при пътуване със самолет, алармират от онлайн туристическа агенция eSKY.bg. Причините за това могат да се търсят най-вече в недостатъчните информационни кампании, както и в понижената лична отговорност на пътуващите.

Специалистите съветват пътуващите да се запознават подробно с правата си още преди да отидат на летището. Например, ако полетът ви бъде отменен и авиокомпанията не ви уведоми най-малко седмица преди това, имате право да изискате парите си обратно, както и да бъдете обезщетени с безплатен полет до предварително набелязаната дестинация. Ако се наложи да останете на летището и през нощта, авиокомпанията е длъжна да ви осигури хотел и храна, както и правото на едно телефонно обаждане, e-mail или факс. 

Авиопревозвачите могат да ви изненадат неприятно и да ви откажат качване на борда на самолета поради практиката да се продават повече самолетни билети от броя на местата. В този случай освен на безплатен полет, пътникът има право и на обезщетение от 250 до 600 евро в зависимост от маршрута.

Обезщетения се изплащат не само при отмяна на полети, но и при сериозни закъснения по вина на авиокомпанията, която е длъжна да ви предложи храна и хотел.  Ако багажът ви бъде изгубен или повреден, имате основателна причина да потърсите сметка от авиокомпанията, като обезщетението е до 2 000 лв. Задължително условие е да сигнализирате за загубата или повредата най-късно до 7 дни след пътуването.

Тези правила важат не само за редовните, но и за нискотарифните авиокомпании, а цената на самолетния билет няма никакво отношение към тях. Специалистите подчертават, че най-сигурният начин за безпроблемно пътуване остава туристическата застраховка и набиращата популярност застраховка за анулация на билет.

 

Коментирай »
Още по темата
Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина Внимание! Пет грешки, от които да се пазим при пътуване в чужбина
10 правила при лов на евтини самолетни билети 10 правила при лов на евтини самолетни билети
Мобилните услуги на борда стават все по-разпространени Мобилните услуги на борда стават все по-разпространени
Цената е първото нещо, за което мислим при пътуване Цената е първото нещо, за което мислим при пътуване
Екстремно пътуване из Европа Екстремно пътуване из Европа
Как да минимизираме разходите си при пътуване Как да минимизираме разходите си при пътуване
Препоръчваме още
„Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите   „Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите  
Най-полезните храни за здравето на очите Най-полезните храни за здравето на очите
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите 3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
За най-малките: „Господин Катеричко знае пътя към щастието“ За най-малките: „Господин Катеричко знае пътя към щастието“
Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров
Преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв: Фактори и рискове Преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв: Фактори и рискове
Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция
Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета
Как да се справиш с тези мъже Как да се справиш с тези мъже
Историята на „Боксьорът от Нова махала“ – от улицата до ринга (предложение за четене) Историята на „Боксьорът от Нова махала“ – от улицата до ринга (предложение за четене)
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене) „В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
„Божии чеда“ преобръща представата за библейските времена (предложение за четене) „Божии чеда“ преобръща представата за библейските времена (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби