Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме

Перименопаузата предшества този период и също може да причини неразположения и дори да влоши качеството на живот

Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме

Photo via Canva.com

Менопаузата е един от етапите в живота на жените и бележи края на репродуктивните им години. След менопаузата жената не може да забременее, освен в редки случаи, когато се използват специализирани методи за лечение.

Менопаузата се причинява от загубата на яйчниковата фоликуларна функция и намаляването на нивата на циркулиращия в кръвта естроген, разказва Световната здравна организация. Яйчниците спират да освобождават яйцеклетки за оплождане и менструацията приключва.

Кога настъпва менопаузата

При повечето жени менопаузата настъпва на възраст между 45 и 55 години като естествена част от биологичното стареене.

Естествената менопауза се счита за настъпила след 12 последователни месеца без менструация, за които няма друга очевидна физиологична или патологична причина, и при липса на клинична намеса.

При някои жени менопаузата настъпва по-рано (преди 40-годишна възраст). Тази "преждевременна менопауза" може да се дължи на някои хромозомни аномалии, автоимунни нарушения или други неизвестни причини, се казва още в публикацията.

Не е възможно да се предвиди кога всяка жена ще преживее менопауза, въпреки че съществуват връзки между възрастта на менопаузата и някои демографски, здравни и генетични фактори.

Менопаузата може да бъде предизвикана и вследствие на хирургични процедури, които включват отстраняване на двата яйчника или медицински интервенции, които водят до прекратяване на функцията на яйчниците (например лъчетерапия или химиотерапия).

Много жени вече са спрели да имат менструация преди менопаузата - например тези, които са претърпели определени хирургични процедури (хистеректомия или хирургично отстраняване на лигавицата на матката), както и тези, които използват определени хормонални контрацептиви и други лекарства, които причиняват редки или липсващи менструации. При тях може да се наблюдават и други промени, свързани с прехода към менопауза.

Промени, свързани с менопаузата

Хормоналните промени, свързани с менопаузата, могат да повлияят на физическото, емоционалното, умственото и социалното благополучие. Симптомите, изпитвани по време на и след прехода към менопауза, се различават значително при отделните хора. При някои симптомите са малко или изобщо липсват. При други симптомите могат да бъдат тежки и да повлияят на ежедневните дейности и качеството на живот. Някои могат да изпитват симптоми в продължение на няколко години.

Симптомите, свързани с менопаузата, включват:

  • горещи вълни и нощно изпотяване. Горещите вълни представляват внезапно усещане за топлина в областта на лицето, шията и гърдите, често придружено от зачервяване на кожата, изпотяване, сърцебиене и остро чувство на физически дискомфорт, което може да продължи няколко минути;
  • промени в редовността и протичането на менструалния цикъл, завършващи с прекратяване на менструацията;
  • вагинална сухота, болка по време на полов акт и инконтиненция;
  • затруднен сън/безсъние;
  • промени в настроението, депресия и/или тревожност.

Предимството на жените пред мъжете по отношение на сърдечносъдовите заболявания постепенно изчезва със значителното намаляване на нивата на естроген след менопаузата, отчитат още здравните специалисти. Менопаузата може да доведе и до отслабване на поддържащите структури на таза, което увеличава риска от пролапс на тазовите органи. Загубата на костна плътност при менопаузата е съществен фактор, допринасящ за по-високата честота на остеопороза и фрактури.

Съществуват различни нехормонални и хормонални интервенции, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на менопаузата, съобщават още от СЗО. И препоръчват – симптомите, които оказват влияние върху здравето и благополучието, трябва да се обсъдят със здравен професионалист, за да се определят наличните възможности за лечение, като се вземат предвид историята на заболяването, ценностите и предпочитанията.

Перименопаузата

Преходът към менопауза може да бъде постепенен, като обикновено започва с промени в менструалния цикъл.  

Перименопаузата е периодът, в който тези признаци се наблюдават за първи път и завършва една година след последната менструация.

Перименопаузата може да продължи няколко години и да повлияе на физическото, емоционалното, умственото и социалното благополучие.

Различни нехормонални и хормонални интервенции могат да помогнат за облекчаване на симптомите на перименопаузата.

По време на перименопаузата все още е възможно забременяване. Препоръчва се контрацепция, за да се избегне нежелана бременност до изтичането на 12 последователни месеца без менструация, съветват от СЗО.

По време на перименопаузата и след менопаузата все още е възможно заразяване с полово предавани инфекции (ППИ), включително ХИВ, чрез незащитен сексуален контакт, включително орален, анален и вагинален секс. Изтъняването на вагиналната стена след менопаузата увеличава вероятността от поява на лезии и разкъсвания, като по този начин се увеличава рискът от предаване на ХИВ по време на вагинален секс, предупреждават още експертите.

Значението на разбирането на менопаузата

Изключително важно е менопаузата да се възприема само като една точка от непрекъснат житейски етап. Здравословното състояние на жената, навлизаща в перименопаузалния период, до голяма степен се определя от предишната здравна и репродуктивна история, начина на живот и факторите на околната среда. Симптомите на перименопаузата и постменопаузата могат да нарушат личния и професионалния живот, а промените, свързани с менопаузата, ще се отразят на здравето на жената с напредването на възрастта. Ето защо грижите за перименопаузата играят важна роля в насърчаването на здравословното остаряване и качеството на живот, казват още от здравната организация.

Източник: СЗО
Коментирай »
Още по темата
Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата
Препоръчваме още
Време е да укрепим връзката: 6 идеи за съвместни хобита, които да практикуваме с любимия човек Време е да укрепим връзката: 6 идеи за съвместни хобита, които да практикуваме с любимия човек
Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце Вкусно и полезно: Кисело зеле за здраво сърце
Най-омразните за мъжете женски прически Най-омразните за мъжете женски прически
Да заживеем заедно: Съвети за успешно съжителство с любимия Да заживеем заедно: Съвети за успешно съжителство с любимия
Опасно вкусни: Кои са първите знаци за отравяне с гъби   Опасно вкусни: Кои са първите знаци за отравяне с гъби  
Домът не е място, а любим човек: „Всяко лято след това“ от Карли Форчън (предложение за четене) Домът не е място, а любим човек: „Всяко лято след това“ от Карли Форчън (предложение за четене)
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
Какво би станало без високосен ден Какво би станало без високосен ден
Да се запознаеш с потенциала на детето си: „Астрология за родители“ от Хули Леонис (предложение за четене) Да се запознаеш с потенциала на детето си: „Астрология за родители“ от Хули Леонис (предложение за четене)
4 понеделнишки занимания за една по-щастлива седмица 4 понеделнишки занимания за една по-щастлива седмица
Най-възбуждащите аромати за мъжете Най-възбуждащите аромати за мъжете
Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби