Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата

Изследователите твърдят, че при дами, които по-дълго или по-редовно плуват, се наблюдават по-големи ползи

Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата

©Chinnapong from Getty Images Pro via Canva.com

Плуването в студена вода може да помогне за облекчаване на физическите и психическите симптоми на менопаузата като горещи вълни, тревожност и промени в настроението, предаде Пи Ей мидиа/ДПА, като цитира проучване.

Изследователите твърдят, че при дами, които по-дълго или по-редовно плуват, се наблюдават по-големи ползи.

В проучването, направено от учени от Юнивърсити колидж в Лондон, са участвали 1114 жени, които редовно плуват във води, по-студени от обичайното.

Доброволките са на възраст между 16 до 80 години, като повечето от тях са между 45 и 59 години. Жените в менопауза, включени в групата, са 785, като те съобщават за симптоми като тревожност, лоша концентрация, горещи вълни и нощно изпотяване. Около 46,9 на сто от тях твърдят, че плуването в студена вода е облекчило тревожността им, а 34,5 на сто казват, че са намалели промените в настроението им. Една пета казват, че нощното изпотяване е намаляло, а 31,1 процента горещите вълни са по-малко.

Около 711 жени съобщават за менструални симптоми като умора, тревожност, промени в настроението, проблеми със съня и раздразнителност. Почти половината (46,7 на сто) са на мнение, че плуването в студена вода е намалило тревожността, а 37,7 % споделят за намаляване на промените в настроението. Подобрение на съня констатират 21 на сто от жените, а намаляване на раздразнителността - 37,6 процента от участничките.

Изследователите твърдят, че навиците за плуване "като цяло се различават" сред жените, но тези, които практикуват спорта по-редовно или за по-дълги периоди от време, е по-вероятно да съобщят за намаляване на симптомите. Тези, които съобщават за намаляване на един или повече симптоми, твърдят, че плуват специално, за да намалят проблемите.

Жена на 57 години, попълнила анкетата, смята, че студената вода е "феноменална". "Тя спаси живота ми", добавя тя. "Във водата мога да правя всичко. Всички симптоми (физически и психически) изчезват и се чувствам като себе си в най-добрата си форма".

Резултатите от проучването са публикувани в изданието Post Reproductive Health.

Източник: БТА, Пи Ей мидиа/ДПА
Коментирай »
Още по темата
Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме Кога и как настъпва менопаузата: Симптомите, по които ще я разпознаем и какво да очакваме
Препоръчваме още
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“ „Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-големия ти страх ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-големия ти страх
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
Трите зодии, които разбиват сърца Трите зодии, които разбиват сърца
Състезание по ядене на чесън Състезание по ядене на чесън
Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Камерън Диас, Парис Хилтън и Луси Лиу Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Камерън Диас, Парис Хилтън и Луси Лиу
Убийствена интерпретация на The Piano Guys на саундтрака от "Борн" Убийствена интерпретация на The Piano Guys на саундтрака от "Борн"
Топ 10 на най-обичаните коледни филми Топ 10 на най-обичаните коледни филми
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
Трогателно бебе панда, вкопчано в крака на гледача си, открадна сърцата на милиони (ВИДЕО) Трогателно бебе панда, вкопчано в крака на гледача си, открадна сърцата на милиони (ВИДЕО)
Андре Токев разкрива подробности от живота си (предложение за четене) Андре Токев разкрива подробности от живота си (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби