Ние в България може да посрещаме новата година с чаши в ръка и мощни гърмежи, както е и в много части на света, но има някои позабравени новогодишни традиции от различни кътчета на планетата, които са доста по-интересни.

Чупене на чинии, хвърляне на столове, разговори с животни – това са само част от най-странните новогодишни традиции по света.

Готови ли сте за околосветско пътешествие? Тръгваме...

Чинии по вратите

Датчаните по стара традиция хвърлят чинии по входните врати на роднини и приятели на 31 декември.

Мебели през прозорците

Изхвърлянето на мебели през прозорците символизира ново начало за италианците.

Разговори с животни

Селяните в Румъния говорели с животните си. Ако те им отговорели, това означавало, че новата година ще е късметлийска.

Цветът на бельото в новогодишната нощ има значение

Хората в някои южноамерикански държави (Боливия, Бразилия, Мексико) вярват, че цветът на носеното на празника бельо има огромно значение. Искаш любов – обуваш червено бельо, мечтаеш за пари – жълто, жадуваш за мир – залагаш на бялото.

Горене на чучела

В някои части на Еквадор в полунощ на 31 декември се горят чучела, пълни с хартия. Така се унищожава всичко лошо, което се е случило през изминалата година.

Камбанен звън и усмивки

В Япония за новата година звънят с камбани 108 пъти - будистка традиция, за която се смята, че унищожава всички човешки грехове. Смята се, че ако се усмихваш при настъпването на новата година, това ще ти донесе късмет.

Кръглите форми и богатството

Филипинците се заобикалят с кръгли неща (ядат грозде, държат много монети в джобовете си, носят дрехи на точки), защото вярват, че така новата година ще е богата.

Коментирай >