Петък 13-и: Страх от суеверие или суеверие от страх?

В картите Таро 13-ата е картата на смъртта

13 октомври 2023
Петък 13-и: Страх от суеверие или суеверие от страх?

Photo credit: Pelly Benassi/Unsplash

Петък 13-и често се смята за нещастен ден - суеверие, което се корени в различни исторически и културни фактори.

Страхът от петък 13-и, известен като параскевидекатриафобия, съчетава два източника на суеверие: страха от числото 13 (известен като трискайдекафобия) и убеждението, че петък е нещастен ден.

Въпреки че произходът на тези суеверия е неясен, те са се вкоренили дълбоко в западната култура, което кара някои хора да избягват определени дейности или да вземат предпазни мерки на този ден. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Mного служители просто не отиват на работа.  Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище.

Въпреки лошия му имидж обаче, много други възприемат петък 13-и като още един ден от календара. Някои дори го смятат за късметлийски 🍀.

Произход

💀Макар никой да не е уверен в откъде идват корените на суеверията за "черния петък", хипотезите не са една и две: 

💀На Тайната вечеря присъстват общо 13 души - Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Спасителят е разпънат именно в петък.

💀 Лунно-слънчевият календар трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

💀 Числото 13 може да дължи лошата си слава на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер и Земята потънала в мрак и траур.

💀 На 13 октомври 1307 година по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

💀 В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

💀 Според нумеролозите числото 13 "страда" заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус.

💀 В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Страхът от Петък 13-и

Повечето небостъргачи по света нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо 😉.

На 13 април 1970 година експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба - сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви 😱: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.Неслучайно на тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото.

Коментирай »
Още по темата
55 безсмислени суеверия, от които е време да се откажем 55 безсмислени суеверия, от които е време да се откажем
Най-странните новогодишни традиции по света Най-странните новогодишни традиции по света
По следите на Хелоуин и Вси Светии По следите на Хелоуин и Вси Светии
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки 7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки
Черната котка не носи лош късмет Черната котка не носи лош късмет
Препоръчваме още
5 неща, които ще те откажат от него 5 неща, които ще те откажат от него
Предложение за четене: „Вторият пол“ - епохалния труд на Симон дьо Бовоар Предложение за четене: „Вторият пол“ - епохалния труд на Симон дьо Бовоар
Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме
Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване
Кой е перфектният мъж? Кой е перфектният мъж?
„Малки жени“ - вълнуващ нов прочит на един от най-обичаните класически романи „Малки жени“ - вълнуващ нов прочит на един от най-обичаните класически романи
Какво искат жените от мъжете? Какво искат жените от мъжете?
8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега 8 ежедневни навика на успешните жени, които да изпробваш още сега
Разкази, които изглаждат ръбовете на света: „Животът е тълковен речник“ от Веселина Седларска (предложение за четене) Разкази, които изглаждат ръбовете на света: „Животът е тълковен речник“ от Веселина Седларска (предложение за четене)
Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си
Колко е високо най-високото дърво в Азия Колко е високо най-високото дърво в Азия
Прочутият гений Стивън Хокинг и неговата дъщеря разкриват тайните на Космоса в книга за деца (предложение за четене) Прочутият гений Стивън Хокинг и неговата дъщеря разкриват тайните на Космоса в книга за деца (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби