снимка: Yuri_BPixabay 

Днес е 31 октомври... или Хелоуин... или Нощта на Вси Светии. По това време на годината всички вещици, вампири, демони и каквито се сетите още свръхестествени същества превземат света.

Ентусиастите обличат шантави костюми, дълбаят и декорират тикви и палят свещи. А, да не забравя, задължително се гледат филми на ужасите, абе, каквото ви хрумне, важното е да се забавлявате. Даже ако искате можете да споделите и лакомство с някой. В противен случай може да получите доста кофти номер, специално подготвен за Хелоуин.

Сред най-популярните костюми си остават класиките – вещици, зомбита, призраци, вампири, чудовища. Разбира се, героите от филми и игри също са на почит.

Ако оставим настрана комерсиалната страна на празника, Хелоуин произхожда от древните келти, които празнували своята Нова година -Хелоуин (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Дни на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.

Коментирай >