Хелоуин в замъка на граф Дракула в Трансилвания

Замъкът на Дракула печели по 1,5 млн. евро годишно

31 октомври 2013
Хелоуин в замъка на граф Дракула в Трансилвания

снимка: sxc.hu

Многобройни туристи от различни страни, включително и от България, се готвят да посрещнат Хелоуин в замъка на Дракула в румънското градче Бран, съобщава БГНЕС.

Заради мрачната слава на румънския владетел Влад Цепеш, наричан граф Дракула, мястото е особено привлекателно за почитателите на Деня на Вси светии. Специално за туристите са подготвени много маски и вампирски аксесоари, с които посетителите да се подготвят за празника.

Тъй като замъкът Бран се намира само на три часа път от Русе, той е посещаван от много българи, особено през уикендите. Всъщност няма конкретни доказателства, че Влад Цепеш е живял в него - по-скоро е ползвал тъмниците му по време на османската окупация на Трансилвания.

Крепостта, построена през 13 век от рицарите на тевтонския орден, е интересна с подземията, тесните извити стълби и тайни коридори. Интериорът, който може да се види вътре, е по-скоро наследство от румънската кралица Мария, а различните видове оръжия и доспехи внасят рицарски елемент в обстановката.

За Дракула напомня стаята, в която има събрани различни уреди за мъчения, а отделно е направена специална експозиция, посветена на инквизициите.

Във вътрешния двор се намира един интересен кладенец - първоначалното му предназначение е било променено по искане на кралица Мария и в него е бил поставен асансьор, който е слизал 60 метра надолу под земята, до тунел към парка на замъка. Сега в кладенеца се пускат монети и банкноти.

Пред входа на крепостта пък може да се купят различни сувенири, свързани с Бран и Дракула, а отделно производители продават местен кашкавал, бекон, вино и ракия.

Коментирай »
Още по темата
По следите на Хелоуин и Вси Светии По следите на Хелоуин и Вси Светии
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
Препоръчваме още
Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите Пасивното тютюнопушене – невидимата заплаха на непушачите
„Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене) „Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене)
Защо лошите момчета са толкова секси? Защо лошите момчета са толкова секси?
ТЕСТ: Силна жена ли си? ТЕСТ: Силна жена ли си?
Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото Слънчево изгаряне, алергии, гъбички: Ето как да предпазим кожата си през лятото
Изтъкнатият историк Александър Стоянов проследява живота на „Наполеон“ (предложение за четене) Изтъкнатият историк Александър Стоянов проследява живота на „Наполеон“ (предложение за четене)
Колбасите намаляват мъжката потентност Колбасите намаляват мъжката потентност
По-възрастните майки косатки защитават синовете, но не и дъщерите си По-възрастните майки косатки защитават синовете, но не и дъщерите си
Как да опазим зъбите от сладкото и алкохола Как да опазим зъбите от сладкото и алкохола
Най-успешните мъжки свалки Най-успешните мъжки свалки
Предложение за четене: „Мъртва точка“ - покъртителен, мрачно комичен роман от Греъм Нортън Предложение за четене: „Мъртва точка“ - покъртителен, мрачно комичен роман от Греъм Нортън
Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби