снимки: издателство "Колибри"

Неспокойните“ е пленителна елегия за паметта и загубата, за изкуството и идентичността, за порастването и остаряването.

Това е разказ за едно дете, което няма търпение да порасне, и за двама родители, които предпочитат да останат деца. За спомените, за забравените моменти и за всичко онова, от което е изтъкан един живот.

Виждаш. Спомняш си. Разбираш. С тези думи Лин Улман открехва вратата към своето минало и към живота на прочутите си родители. Тя започва да интервюира баща си с цел да напише книга за остаряването и записва разговорите им на диктофон. Години след смъртта на бащата съпругът на Лин открива отдавна забравените записи в един кашон на тавана. Тогава Улман се връща към спомените си за своето отминало детство, за живота си като тийнейджър в САЩ и за последните дни на баща си.

За автора

Норвежката писателка Лин Улман (р. 1966 г.), чието име се свързва със знаменитите ѝ родители – норвежката актриса Лив Улман и шведския режисьор Ингмар Бергман, е авторка на шест романа, сред които „Милост“, донесъл ѝ престижната „Награда на норвежките читатели“, и „Неспокойните“, номиниран за Наградата за литература на Северния съвет.

През 2007 г. Лин Улман е удостоена с наградата „Амалие Скрам“ за цялостно творчество. Днес книгите ѝ са преведени на повече от 30 езика и се радват на главозамайващ успех.

Коментирай >