Магьосниците от Невидимия университет създават копие на Земята в „Науката от Света на Диска“ от Тери Пратчет (предложение за четене)

Неиздаваната досега книга от Тери Пратчет „Науката от Света на Диска“ ни превежда през историята на собствения ни свят

14 декември 2020

снимки: издателство „Сиела”

Неиздаваната досега книга от Тери ПратчетНауката от Света на Диска“ ни превежда през историята на собствения ни свят по неподозиран начин – през погледа на група магьосници от Света на Диска.

Науката от Света на Диска“ от Тери Пратчет е неиздавано преди попълнение за библиотеката на всеки, който обича Света на Диска, но същевременно иска да научи едно-две неща и за собствения ни свят, в съавторство с учените Иън Стюарт и Джак Коен.

В една далечна галактика... съществува малка кръгла планета. Тя се състои предимно от разтопена, горяща лава, която изгаря всичко за частици от секундата, а няколко километра над повърхността ѝ я е обградил такъв вакуум, че направо може да ти изсмуче въздуха от костите. По повърхността ѝ щъкат малки двукраки твари. И доколкото им е известно, са единствените форми на живот, които могат да говорят и да пишат в цялата Вселена. Кой може да измисли подобна история, ако не някое много развинтено въображение?

Магьосниците в Невидимия университет не са известни особено с въображението си – най-вече Архиканцлер Ридкъли, който никога не разбира какво му говорят преподавателите по Невидими писмена за глупости като континууми, кванти и паралелни вселени. Но когато авария в Крилото за високоенергийна магия едва не унищожава Света на Диска, насред Анкх-Морпорк се ражда цяла нова миниатюрна вселена. В нея няма и следа от магия и малката синя планета виси насред нищото благодарение на... ами, благодарение на неща като физика, вместо на гърба на огромна костенурка и четири слона. Което си е объркващо, както и да го погледнеш.

Докато магьосниците наблюдават бясното развитие на малката планета и преминават през бурната еволюция на геоложките периоди, Светът на Кълбото се развива пред очите ни.

Колко още неща не знаем за собствения си свят? Защо за някои хора е по-лесно да повярват, че Земята е плоска? Защо толкова много хора твърдят, че са отвличани от извънземните? А това свързано ли е по някакъв начин с измирането на динозаврите? Как е станало така, че същите части от мозъка ни, които навремето са ни пазели от дебнещ в храстите хищник, сега са се превърнали в причината, заради която можем да четем романите на Тери Пратчет – и да се забавляваме искрено с тях?

В издадената за пръв път на български книга Пратчет ни разказва история на два свята – един, в който съществуват вещици, магьосници и малки богове, и друг, в който хаотично блъскащите се частици са се подредили така, че да създадат динозаври и космически кораби. Всъщност втората история може би вече ви звучи познато.

Науката от Света на Диска“ е същинска енциклопедия на познанието за нашия собствен свят и странните му правила, оцветена с легендарното чувство за хумор на любимия на поколения сър Тери Пратчет.

Коментирай »
150 години „Алиса в страната на чудесата“ (предложение за четене)
„Магнитният хълм“ от Рика Ман-Вархеди – роман за маргиналността (предложение за четене)
„Моритати и легенди“ от колоса на чешката литература Бохумил Храбал (предложение за четене)
„Неспокойните“ на Лин Улман вече и на български език (предложение за четене)
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Помниш ли първата си целувка?
Топ 13 на най-малките животни в света (ВИДЕО)
5 маски за лице с… банан!
Предложение за четене: „Ефектът Сюзан“ от Петер Хьог
Лошите съвети, които приятелките ти дават
Защо местата ни в самолета не са едно до друго?
Котка спасява дете от зло куче
„Ева Луна” - шеметен калейдоскоп, в който причудливото и фантастичното преливат в чувственото и еротичното (предложение за четене)
Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те?
Пет лесни начина да заговориш непознат (за начинаещи)
Арабската кухня е вкусна и богата на аромати
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби