Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза  

Ранното диагностициране и навременно лекуване водят до по-качествено лечение

Photo via Canva.com

Умора и задъхване са сред най-честите признаци на сърдечната недостатъчност. Това заболяване може да засегне хора от всички възрасти. Това съобщават от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Сърдечната недостатъчност все още е диагноза, която буди безпокойство в пациентите. За съжаление се наблюдава тенденция към нарастване на случаите на това заболяване заради увеличаване на продължителността на живот и нарастване на рисковите фактори, водещи до развитие на сърдечна недостатъчност. В същото време през последните години лечението на сърдечната недостатъчност бележи чувствителен напредък, се казва още в публикацията.

За това колко страшна е диагнозата „сърдечна недостатъчност“, за превенцията и възможното лечение разказва д-р Тихомир Христов – кардиохирург в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

➡️ Какво представлява сърдечната недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е крайната фаза на много от сърдечните заболявания. Представлява невъзможността на сърцето да изтласква достатъчно кръв за задоволяване на метаболитните и кислородните потребности на организма, уточнява специалистът. Пациентите имат често оплаквания от болка в гърдите, тежест, лесна умора, задух, ограничен физически капацитет и белодробен и/или системен венозен застой. Тези симптоми се дължат на неадекватното кръвоснабдяване на различни органи и тъкани по време на усилие и на задръжка на течности, което пак от своя страна се дължи на нарушената способност на сърцето да се пълни и изпразва оптимално. В началото на заболяването симптомите се появяват само при физически усилия, а в крайните етапи се наблюдават и в покой, уточнява още д-р Христов.

➡️ Рисковите фактори и заболявания, които водят до сърдечна недостатъчност

Най-честите заболявания, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност, са исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит, както и някои вродени пороци на сърцето. Редица допълнителни, подлежащи заболявания като щитовидна дисфункция, анемия, затлъстяване, метаболитен синдром и други могат да влошат протичането на болестта. Рисковите фактори е са много и най-различни, разказва още кардиохирургът. Тук влизат факторите на околната среда, в която живеем. Тъй като нашата държава попада в групата на развиващите се държави, можем да наблюдаваме увеличаване на това заболяване, пропорционално с напредване възрастта на пациентите и все повечето вредни навици, които има населението. По думите му най-силно застъпени са: тютюнопушенето, употребата на алкохол, нездравословното хранене, висок холестерол, сънна апнея, инфекции, депресия, социална изолация. Затлъстяването е един голям проблем, не само като социален фактор. Хората с наднормено тегло са предразположени към голям брой хронични заболявания. За съжаление това е сериозен проблем на нашата държава, страните от Европа и САЩ, казва още лекарят.

➡️ Симптомите на сърдечна недостатъчност  

Симптомите и признаците при сърдечна недостатъчност варират в изключително широки граници, като зависят от давността на нарушенията, както и коя част на сърцето са засегнали. Острата сърдечна недостатъчност обикновено протича със силно изразени симптоми, разгърната клинична картина и бързо влошаване на общото състояние, като липсата на спешна медицинска намеса крие риск от дългосрочни усложнения, предупреждава специалистът. При хроничната сърдечна недостатъчност често са налице само някои от характерните за болестта прояви, възможни са и периоди без оплаквания, както и обостряне на състоянието с разгръщане на клиничната картина под въздействието на определени провокатори. Пациентите  обикновено съобщават за:

  • болка в гърдите
  • тежест
  • лесна умора
  • задух
  • ограничен физически капацитет
  • белодробен застой 

Най-важно е да се намери причината, довела до сърдечната недостатъчност, подчертава д-р Христов. И дава пример със сърдечна недостатъчност, причинена от аортна стеноза. По думите му тя може успешно да се както оперативно, така и интервенционално. Ако пациентът е на възраст над 75 години и има придружаващи заболявания, е показан за TAVI. Ако е под 75 години е показан за аортноклапна хирургия. При нас в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пациентът има възможност да бъде опериран и лекуван по най-съвременните методи в момента, включващи миниинвазивен подход и безшевни клапи, разказва още лекарят.

➡️ Какво лечение се прилага

Първото и най-важно нещо е да се намери заболяването, което е довело до сърдечна недостатъчност, категоричен е лекарят. В началото се започва медикаментозно лечение. Ако симптомите персистират и се задълбочават, се налага да се извърши ехокардиография и коронарография, която ще обективизира степента на назоляването. Ако има запушване на една или две коронарни артерии, пациентът се насочва за балонна дилатация и последващо стениране. Ако резултатът от коронарографията покаже повече засегнати артерии, пациентът е показан за байпас хирургия, разяснява кардиохирургът. И подчертава, че ако ехокардиографията покаже увреждане на клапите на сърцето, пациентът трябва да се насочи за клапна хирургия. Причината – ако сърдечните заболявания не се лекуват адекватно и навременно, със сигурност ще доведат до сърдечна недостатъчност, казва още той.

➡️ Хирургичното лечение на сърдечна недостатъчност  

Специфичността е може би в това, че сърцето е центърът на тялото, казва лекарят. Ранното диагностициране и навременно лекуване водят до по-качествено лечение, което от своя страна води до по-продължителен живот. Сърдечната недостатъчност е много инвалидизиращо заболяване, тъй като изважда хората от социалната среда, предупреждава д-р Христов. Те не са в състояние да работят, защото нямат сила. Друг аспект на това заболяване е фактът, че са изключително висок разход за НЗОК. Профилактиката е много важна. Диагностицирана навреме, лекувана и проследявана, сърдечната недостатъчност има по-добра перспектива за пациентите. Тогава много бързо пациентът се връща в обществото и ползата от лечението е по-голяма.

➡️ Фатална диагноза или не е задължително?

Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза при навременно и адекватно лечение, успокоява лекарят. Много често пациентите се страхуват и отказват да се оперират. Искам да припомня, че УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е поставила основите на кардиохирургията  в България и при нас пациентите могат да намерят лечение, отговарящо на най-високите медицински стандарти. След операцията, когато порокът е коригиран, пациентът има възможност да води нормален живот.

➡️ Превенция

Препоръчва се, когато пациент е с диагностицирано сърдечносъдово заболяване, да посещава редовно кардиолог, за да не се стига до сърдечна недостатъчност, да лекува навреме своите сърдечни заболявания. Ако вече е установена сърдечна недостатъчност, е хубаво пациентите поне два пъти годишно да посещават кардиолог за корекция на терапията и лечението, споделя още лекарят.

Коментирай »
Още по темата
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Топ 4 на упражненията, които укрепват сърцето
Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем
Изкуствено сърце „бие“ в гърдите на млад мъж, който чака трансплантация
Препоръчваме още
"Умна" превръзка контролира процеса на зарастване на рани
„Тайната на хумора: Кой, как и защо се смее“ (предложение за четене)
Кой е най-добрият приятел на човека?
Като бях малка исках да стана всичко, което съм сега… Вдъхновяващата история на Деница
Посрещаме китайската Нова година на Зеления дървен дракон с новолуние във Водолей
Уасаби подобрява паметта на възрастни хора
Майли Сайръс и Фарел Уилямс с нова изненада за меломаните
Бернар Миние навлиза в сенките на злото с „Око в нощта“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Вирджиния Улф“ - удивителен портрет на иконата на литературния модернизъм
Ето какво използват котките, за да ни манипулират
Хранете се пет пъти на ден срещу затлъстяване
The Rolling Stones обявиха концертно издание на албума „Hackney Diamonds“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби