Получавам ли инфаркт? Какво е сърдечна невроза и как да я разпознаем

Лекар с разяснения за това как да различим двете състояние и какво е нужно да направим, ако получим определени симптоми

Photo via Canva.com

Сърдечната невроза е състояние, при което се развиват сърдечносъдови симптоми, без да има увреждане на сърцето. Те често се предизвикват от физически и емоционален стрес. Много често симптомите наподобяват тези при инфаркт на миокарда.

Опасна ли е сърдечната невроза? Как да я различим от инфаркта и как се лекуват двете състояния със сходни симптоми? Повече по темата разказва доктор Христина Варналийска, кардиолог в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

✅Какво е сърдечна невроза?

Сърдечната невроза е състояние, което се проявява със сърдечни оплаквания след продължителен стрес, за което не може да се открие органична причина.

✅Симптоми на сърдечна невроза  

Най-често тя се проявява с тежест в гърдите, понякога с болка, бодежи, нарушения в сърдечния ритъм, уточнява лекарят. Наблюдава се прескачане, понякога сърцебиене, с чувство на задух и като цяло безпокойство. Пациентът се чувства напрегнат.

✅Опасно ли е?   

Това състояние не е толкова опасно, успокоява д-р Варналийска. По думите ѝ то е по-притеснително за самия пациент, защото той усеща сърдечни оплаквания. Тези оплаквания могат да наподобяват остър коронарен синдром или инфаркт на миокарда. Поради тази причина пациентът се притеснява да не би да получи инфаркт, разказва още специалистът. Най-често такива пациенти посещават дежурен кабинет за спешна медицинска помощ. За тях това състояние е притеснително, защото не знаят дали тяхното сърце е здраво или има проблем, споделя още тя.

✅Как да различим сърдечната невроза от инфаркта? 

👉Пациентът със сърдечна невроза е подложен на продължителен стрес. По-често това са жени, като сърдечната невроза се среща във всяка възраст. Много често тя се наблюдава при работохолици, емоционално нестабилно пациенти, разказва още лекарят. Те получават болка, тежест в гърдите. Тази болка е по-продължителна. Може да трае часове, дори няколко дни.

👉При инфаркт на миокарда или остър коронарен синдром има болка, която най-често е локализирана в гръдната кост, често е с ирадиация към шията, към рамената, към челюстта. Много често  е съпроводена с вегетативна симптоматика - гадене, повръщане, обилно изпотяване. Това е клиниката на остър миокарден инфаркт, посочва д-р Варналийска.

👉Пациентът посещава лекарски кабинет, където му е се извършва обстоен преглед. Могат да му се направят допълнителни изследвания като първото е ЕКГ, второ - ехокардиография. За успокоение на пациента и при наличие на промени в ЕКГ и ехокардиографията, е желателно да се направят кръвни изследвания, лабораторни изследвания на сърдечните ензими. Ако от тези изследвания се установи, че няма промени в ЕКГ и в ехокардиографията,  сърдечните ензими са отрицателни, пациентът е с нормално кръвно, тогава специалистите приемат, че сърцето е структурно, органично здраво и става въпрос за сърдечна невроза. Тогава идва вторият момент, допълва лекарят. За да бъдем напълно сигурни, че не се касае за някаква стабилна стенокардия, е необходимо да се направят допълнителни изследвания като велотест и да се направи холтер ЕКГ, ако има данни за сърдечни нарушения като прескачания, сърцебиене.

✅ Инфарктът предотвратим ли е?  

Разбира се, че е предотвратим, уверява специалистът. И допълва: „Когато човек има такива оплаквания, той посещава по най-бързия начин спешни специализирани центрове, какъвто е и УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, където може бързо да се извърши и бързо да се установи дали се касае за инфаркт, остър коронарен синдром и съответно пациентът да бъде насочен за извършване на коронарография. Това е инвазивно  изследване, което ще доведе до лечение на инфаркта“. При сърдечната невроза оплакванията не преминават след прием на нитроглоцерин, а след прием на успокоителни медикаменти, посочва още д-р Варналийска.

Коментирай »
Още по темата
Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза  
Установиха връзка между безсънието и риска и от инфаркт
Препоръчваме още
Най-малко 10 причини да се усмихнеш
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
Нещата, които Емил Конрад не може да каже в интернет, са в „Обратни мисли“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Пътят към Анапурна” от Марина Москвина
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
„Бай Тошо“ – безмилостна сатира от Иво Сиромахов (предложение за четене)
5 типа жени, по които мъжете са луди
Вместо меден месец
Десет любопитни факта за бекона, които може би не знаете
Топ 20 на целите, които си поставяме в живота
Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби