Съветите на диетолога: Храните, с които да преодолеем пролетната умора Пролетната умора се дължи на хранителни дефицити в организма. Ето как да се справим с нея
Пролетната умора се дължи на хранителни дефицити в организма. Ето как да се справим с нея
Photo credit: Karolina Grabowska/Pexels
Редица фактори водят до хранителни дефицити в организма, в резултат на които през пролетта чувстваме умора и отпадналост или както често ги наричаме пролетна умора. Това се съобщава в сайта на Здравното министерство. В материал, подготвен от диетолога проф. д-р Стефка Петрова се обясняват причините за появата на тази умора и се дават ценни съвети, с които да я избегнем. Грипът, променливото време, което води до настинки и свързаните с тях бактериални инфекции през зимата често са проблем, особено за децата и по-възрастните хора. В отговор на вирусните и бактериални инфекции се активира имунната ни система, но нейните функции са свързани с образуването на свободни радикали, които при натрупването си могат да увредят нормалните клетки. От друга страна, при имунните реакции се отделят специфични вещества, които стимулират възпалителни процеси. При всички инфекции има увеличаване на процесите на разграждане на белтъците, което води до повишаване на белтъчните загуби в организма. При инфекциите намаляват нивата на голям брой витамини и минерали, които участват в имунните функции като витамин А, С, желязо и цинк, както и витамините от В група, които имат важна роля в метаболизма на белтъците и енергията. Всичко това води до тези хранителни дефицити, причиняващи пролетната умора.
Как да избегнем пролетната умора
Чрез храненето си ние можем да подкрепим имунната си система и възстановителните процеси след прекараните през зимата инфекции, смята специалистът. Известно е, че храненето съществено повлиява имунитета, като значение имат както недохранването, хранителните дефицити и поднорменото тегло, така и прекомерният хранителен прием, нездравословният модел на хранене, свръхтеглото и затлъстяването. Недохранването, ниският прием на енергия и белтък потискат имунните функции. Имунитетът се нарушава от много ниско калоричните диети, които се прилагат за отслабване. Това се свързва и с недостатъчния прием на витамини и минерали при такива диети. Нарушения в имунните функции се наблюдават и при висок прием на енергия и мазнини, при затлъстяване.
Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават имунитета и устойчивостта на организма ни към всички заболявания, свързани с него. Тези витамини и минерали играят специална роля в имунните реакции, за образуването и активността на имунните клетки. Неблагоприятно е и действието на големите количества захар, тъй като те могат да бъдат причина за образуване на вещества, които стимулират възпалителните процеси, уточняват здравните експерти.
Препоръчителни храни за подкрепа на имунитета
- Храни и напитки, богати на вещества с антиоксидантно действие (витамин С, каротени, витамин Е, цинк, селен, биофлавоноиди и др.), които са важни за преодоляване на вредните последствия от вирусните и бактериални инфекции. Зеленчуците и плодовете, особено тези с червен, жълт и тъмнозелен цвят са богати на каротени. Същевременно в по-голяма част от тях има много витамин С и флавоноиди. През пролетта можем да си набавим много полезни зеленчуци - спанак, коприва, лапад, киселец, салати, зелен лук и чесън, магданоз. Все още има и цитрусови плодове – портокали, лимони, мандарини, грейпфрут, също и киви. Специалистът по хранене и диететика съветва да ядем зеленчуци и плодове не по-малко от 400 грама на ден. За да усвоим по-добре съдържащото се желязо в боба, лещата, пълнозърнестия хляб, спанака или копривата, е добре да пием по време на ядене лимонов или портокалов сок или да ядем цитрусови плодове за десерт. Кивито и шипковият чай също са много богати на витамин С. Чесънът, кромид лукът и праз лукът съдържат сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунната система, но и спират растежа на микробите и намаляват възпалителните процеси. За да се образуват тези съединения обаче е необходимо чесънът да се нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и след това да постоят известно време. Тогава от тях се отделят ензими, които довеждат до образуване на активните вещества, разкрива диетологът.
- Киселото мляко е друга ценна храна, която ежедневно трябва да ядем за подкрепа на имунитета и за да сме здрави, съветва експертът. Млякото не само съдържа ценни белтъци, но има специално значение поради живите млечни бактерии. Те са мощно оръжие за подкрепа на имунната защитна бариера на червата. Някои продукти, които се образуват от млечно киселите бактерии като бактериоцини и млечната киселина също така потискат растежа на вредните, предизвикващи болести микроорганизми.
- Постното месо, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата са източници на висококачествени белтъци, а бобовите храни и ядките са растителните продукти, богати на белтъци. Д-р Стефка Петрова съветва да консумираме ежедневно поне един представител от белтъчните храни както за възстановяване на белтъчните загуби, така и за подкрепа на имунитета. Месото, рибата и яйцата са богати също на витамин В6; месото и яйцата - на минералите цинк и желязо. Рибата и другите морски храни са основният източник на селен. Рибните мазнини са богати на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие. Затова консултантът ни съветва да консумираме риба поне 1-2 пъти седмично. Бобовите храни и ядките, освен че са добри източници на белтък, съдържат и нужните за поддържане на имунитета витамин В6, цинк и желязо. Бобовите храни са богати и на сапонини - вещества, които “мобилизират” имунната система. Ядките са богати и на витамин Е, съдържат селен и флавоноиди. Тъй като голямото количество мазнини, особено от животински произход, потиска имунитета и същевременно увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, експертът съветва, когато купуваме месо да го избираме да е постно – без видими тлъстини, а пилешкото месо е по-добре да е без кожа, защото в нея се съдържат основно мазнините и холестерола. Когато купуваме колбаси, трябва да четем етикетите – за препоръчване са тези, в чийто състав няма сланина. Диетологът препоръчва и обезмаслено мляко или с ниско съдържание на мазнини (до 2 %). Същото се отнася и за останалите млечни продукти - извара, краве сирене и други.
- Диетологът препоръчва и консумацията на пълнозърнест хляб и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно. Те са богати на минерали и витамини, също и на полезните за здравето растителни влакнини.
- При проблеми с теглото е препоръчително да намалим количеството на консумираната храна. Диетологът съветва да ограничим приема на алкохол, мазнини от всички възможни източници и да намалим консумацията на празни калории от захар и продукти, включващи захар, напр. безалкохолни напитки. Добре е да се консумират повече зеленчуци и несладки плодове. Диетологът ни съветва да следим теглото си. По думите ѝ пролетта не е подходящ сезон за много нискокалорични диети.
Професорът съветва да се увеличи физическата активност: „Правете 1 час дневно това, което обичате: ако предпочитате да се разхождате – ходете пеша, ако обичате да играете футбол, възстановете практикуването на любимия спорт“, се казва още в публикацията на Здравното министерство.
Коментирай »