Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации

Разположен покрай кристално сините води на Егейско и Средиземно море, Анадолският регион е осеян с древни градове, в които туристите могат да се насладят и на уникални кулинарни традиции.

Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации

Photo credit: M3 Communications Group, Inc.

Турция е страната, която пленява посетителите с едни от най-красивите древни съкровища в света, вдъхновили много популярни митове и легенди. Пътувайки по западното крайбрежие на страната, простиращо се от Егейско до Средиземно море, посетителите могат да открият много от тях, а като част от проекта за нощни музеи в Турция, част от тези археологически обекти сега са отворени за посетители до полунощ, за да могат повече хора да открият богатото културно наследство на страната.

Разположен покрай кристално сините води на Егейско и Средиземно море, Анадолският регион е осеян с древни градове, в които туристите могат да се насладят и на уникални кулинарни традиции. Анадолските земи също са носители на редица „първи“ постижения, благодарение на множеството цивилизации, които са заселвали региона. Там, където се срещат Изтокът и Западът, тази древна земя е пълна с изненади, а всяка стъпка разкрива пластове история.

В сърцето на легендата: Троя

Навсякъде в Турция има пленителни древни градове, но един от най-известните със сигурност е Троя – обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположена в подножието на Ида планина в Чанаккале, с девет различни градски пласта – Троя е била дом на множество селища и цивилизации. Там се е развила Троянската война от древния епос на Омир „Илиада“, и е първата спирка на „Пътят на Еней“ – единственият културен маршрут, признат от Европейския съвет, който започва в Турция.

Задължително посетете: Музеят на Троя, който се намира на входа на древния град и е носител на най-престижните награди за музеология в Европа. Той представя историята и културата на града чрез ясни и изчерпателни експозиции на артефакти и други находки, открити при разкопки в региона.

Великолепният пристанищен град: Ефес

Друг прочут древен град в Егейския регион е Ефес, който през 2015 г. е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Обитаван в продължение на около девет хиляди години, от праисторическия до османския период, Ефес е бил един от най-големите пристанищни градове в света в периода на своя разцвет и понастоящем е сред най-добре запазените археологически обекти в света. Забележителностите в древния град включват библиотеката на Целс и Големият театър, който е най-големият в Турция с капацитет 30 000 зрители; руините на храма на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят; Портата на Мазей и Митридат; храма на Адриан и къщите на терасите. Можете също така да посетите дигиталния музей Ephesus Experience Museum, най-новата атракция за интерактивно разглеждане на забележителности и потапяне в ежедневния живот на града.

Задължително посетете: Уникални артефакти от раннохристиянския период могат да бъдат открити в Ефес и околностите му, а именно една от седемте църкви в Мала Азия, споменати в Откровението на Йоан. Сред важните свети места в района са Къщата на Дева Мария, базиликата „Свети Йоан“ и Пещерата на седемте спящи.

Център за изцеление на всеки, независимо от възрастта: Хиераполис

В съседство с траверсите на Памуккале в Денизли се намира Хиераполис – важен лечебен и здравен център от древността. Преди две хиляди години траверсите са привлекли вниманието на Пергамското царство и пергаменците са започнали строителство в района. Древният град е наречен Хиераполис в чест на Хиера, съпругата на Телефос – легендарният основател на Пергам. Сред най-забележителните постройки в Хиераполис са римската баня и античният театър. Освен това древният басейн на града, с колони и мрамори, е отворен за посетителите, които искат да се потопят в същите топли води (36 градуса), в които се предполага, че египетската кралица Клеопатра се е къпала.

Не пропускайте: Да се насладите на лечебните води и спиращата дъха гледка на траверсите в Памуккале, които предлагат на посетителите релаксиращи и успокояващи води в лечебните си езерца.  Този бял рай ще ви накара да се почувствате като в приказка, а горещите извори ще оставят траен благоприятен ефект върху здравето ви!

Древно съкровище с прекрасна акустика: Аспендос

Един от най-добре запазените амфитеатри в света се намира в Аспендос, разположен в един от районите около Анталия – Серик в Средиземноморския регион. Най-отличителният елемент на легендарния театър, вдъхновил множество легенди, е неговата превъзходна акустика. Тази умело създадена акустика се е задържала през времето и днес може да бъде усетена в амфитеатъра, в който продължават да се провеждат концерти и представления. Акведуктите в Аспендос са друга великолепна структура в града, които са едни от най-добрите примери на запазени древни водни канали.

Не пропускайте: 31-ият Международен фестивал на операта и балета в Аспендос, който ще се проведе от 13 до 30 септември, като някои от представленията ще се състоят в Аспендоския театър. 

Коментирай »
Още по темата
Костенурките Карета пристигат на Турската ривиера през май Костенурките Карета пристигат на Турската ривиера през май
Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча
Препоръчваме още
Трагична любов и стари тайни в Амстердам от началото на XVIII век в „Домът на съдбата“ от Джеси Бъртън Трагична любов и стари тайни в Амстердам от началото на XVIII век в „Домът на съдбата“ от Джеси Бъртън
Класиката в секса: Четири причини мисионерската поза да не излиза от мода Класиката в секса: Четири причини мисионерската поза да не излиза от мода
Какво казват сентенциите за жените Какво казват сентенциите за жените
Да дарим живот: 10-те най-важни въпроса за кръводаряването и техните отговори Да дарим живот: 10-те най-важни въпроса за кръводаряването и техните отговори
Шест неразделни кулинарни двойки Шест неразделни кулинарни двойки
Човекът, предрекъл ерата на смартфоните, обяснява как работи човешкия мозък в „1000 мозъка: Нова теория за интелекта“ (предложение за четене) Човекът, предрекъл ерата на смартфоните, обяснява как работи човешкия мозък в „1000 мозъка: Нова теория за интелекта“ (предложение за четене)
Паста срещу нудълси: Да открием разликите Паста срещу нудълси: Да открием разликите
Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет
„Да покориш себе си“ – вдъхновяващата история на Силвия Аздреева (предложение за четене) „Да покориш себе си“ – вдъхновяващата история на Силвия Аздреева (предложение за четене)
Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани Кучетата се притесняват, когато стопаните им са стресирани
Разбери намеренията му за пет минути  Разбери намеренията му за пет минути 
Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби