„Дендрити“, издателство "Изида"

Камдън, Ню Джърси, САЩ, 1980 година. Изоставени къщи, затворени заводи и фабрики, обеднели квартали.

Дванайсетгодишната Мини остава съвсем сама, след като брат ѝ, проблемен тийнейджър, забъркан с местните банди, изчезва безследно, а майка ѝ умира заради мъката и тревогите, които това изчезване ѝ причинява.

По стечение на обстоятелствата осиротялото момиче неволно нахлува в живота на съученичката си Лито и напълно преобръща сигурното до този момент съществуване на семейството ѝ.

Отварят се пукнатини, които не биха могли лесно да се закърпят: корените им се крият в миналото, в илюзията на американската мечта, в съдбата на второ и трето поколение имигранти, в постепенния упадък на града, в пропуснатите възможности и направените избори.

Пастрокът на Лито - Бейзъл, се опитва да си обясни сложните последствия от собствените му проблемни взаимоотношения с баща му Андонис, дошъл в Америка, за да търси спасение от мизерията, и какъв отпечатък са оставили те върху целия му живот. В същото време съпругата му Сюзан все повече се отдалечава от него и от това, което са съградили заедно.

Бейзъл достига до убеждението, че би могъл да намери спасение, като се завърне в Гърция, далечната бащина родина, но Сюзан има други планове и не възнамерява да го последва.

А Мини и Лито израстват в един жесток и несправедлив свят и времето, подобно на летящи снежинки, ги мами, изплъзва се и безвъзвратно се изгубва – както и те самите с него.

Калия Пападаки създава изключително зрял и комплексен роман, проследяващ множеството лабиринтообразни пътеки на безкрайното човешко пътуване, в което колкото и да се опитваме да избягаме от миналото и да го обречем на забрава, в крайна сметка то винаги ни настига и определя нашата истинска същност.

За автора

Гръцката писателка Калия Пападаки е родена през 1978 година в Димотика, Гърция. Учи икономика в САЩ - в колежа „Бард“ и университета в Брандейс. След като се завръща в Гърция, следва филмово изкуство във висшето училище за кино и театър „Ставракос“ в Атина.

Калия Пападаки е сценаристка, преводачка, поетеса и писателка. Романът ѝ „Дендрити“ е носител на Наградата за литература на Европейския съюз и наградата на списание „Клепсидра“ за млад автор.

Коментирай >