„Хотел „Ирис“, издателство "Колибри"

„Хотел „Ирис“ ни прави свидетели на бурна среднощна сцена в крайбрежен хотел между проститутка и мъж, прехвърлил средната възраст…

Седемнайсетгодишното момиче на рецепцията е запленено от повелителната интонация на мъжа и тръгва по дирите му, за да се озове в уединена къща на малък остров и да бъде увлечено във вихър от копнеж и кошмар.

По японски изтънчено, владеейки чудесно силата и смисъла на думите и жестовете, играта на светлината и сянката в човешката душа, Йоко Огава рисува едно стряскащо, менливо лице на любовта – ту благо усмихнато, ту грозно разкривено, разпадащо се и чудовищно.

Нежни слова се редуват със загадъчни пристъпи на гняв и изблици на тъмни страсти от непрогледни дълбини.

За автора

Японската писателка Йоко Огава има внушителен списък с отличия в биографията си.

Още първата ѝ творба от 1988 г. получава награда за дебют. Следват авторитетните „Акутагава“, „Танидзаки“, „Шърли Джаксън“. Произведенията ѝ се издават в цял свят.

Романът „Любимата формула на Професора“ е затрогваща история за съпричастност, искрена привързаност и човешка топлота. Само за два месеца са продадени един милион екземпляра, удостоен е с Наградата на японските книгоразпространители и престижното отличие „Йомиури“.

Филмовата му адаптация (2006) е дело на японския режисьор Такаши Коидзуми и също се радва на небивал успех.

Коментирай >