„Калипсо”/издателство "Колибри"

Калипсо“ е интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа, но и за битката да съхраниш себе си в кризисни моменти.

Този път Фредрик Байер е в болница в Осло, където бавно възвръща съзнанието си. Болкоуспокояващи и алкохол – това е идеална рецепта за опит за самоубийство. Фредрик обаче не помни нищо за случилото се.

Заможна вдовица е изчезнала от дома си в престижен квартал на Осло. В къщата полицията открива тялото на мъж, умрял неотдавна. Останките му се свързват със самоличността на човек, обявен за мъртъв преди повече от двайсет години.

Междувременно каналните плъхове в източната част на Осло пируват с друго тяло.

Трагичната нишка на миналото, която свързва двамата мъртъвци, води назад към периода малко след рухването на СССР и едно военно учение, завършило катастрофално.

Възродено е отдавна забравено оръжие, попаднало в ръцете на отмъстител, комуто не е останало нищо, заради което да живее.

Авторът е създал обсебващ роман, в който изплуват обликът на съвременното норвежко общество, наследството на Студената война и задкулисните игри на полицията и разузнавателните служби.

За автора

Ингар Йонсрюд вече има статут на звезда в криминалния жанр - с ярка индивидуалност и открояващ се почерк.

Веднага след излизането си през 2015 г. „Виенското братство”, първата книга от трилогията за комисар Байер, се превръща в бестселър, високо оценен както от критиката, така и от широката публика.

Калипсо“ (2016) по нищо не отстъпва на успеха на своя предшественик и отново оглавява класациите за най-добри трилъри.

Правата за издаването на трилогията вече са продадени в десетки страни.

Според някои медии именно тя е истинският наследник на „Милениум” от Стиг Ларшон.

Коментирай >