„Големите загадки в световната история” - 20 теми, които и до днес предизвикват спорове (предложение за четене)

Екип от изтъкнати специалисти се заемат с нелеката задача да разрешат неразрешимото

6 ноември 2020
„Големите загадки в световната история” - 20 теми, които и до днес предизвикват спорове (предложение за четене)

снимки: издателство „Сиела”

Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото, от мистериозното. Но защо повечето загадки остават мистерия и до днес, когато човечеството е достигнало върхови постижения в сферата на технологията и науката?

В майсторското издание на „Големите загадки в световната история” екип от някои от най-изтъкнатите специалисти в своите области си поставят за цел да изследват двайсет загадки, белязали историята на света.

Големи или малки, древни или скорошни, те са представени без самоцелно търсене на сензация, без да се градят безпочвени хипотези. Под редакцията на изтъкнатия историк Жан-Кристиан Птифис в изданието са разгледани двадесет теми, които и до днес предизвикват спорове.

Обединени в четири сфери – археологически загадки, мистериозни изчезвания, загадъчни личности и необясними оцелявания, тези въпроси са вълнували човечеството столетия, а понякога хилядолетия наред.

В изданието ще откриете малко повече за:

1. Какво е Атлантида – дом на трагично загинала цивилизация, която предстои да бъде открита, или метафора, използвана от Платон?

2. Торинската плащаница наистина ли е обвивала тялото на Христос?

3. Как са издигнати монументалните фигури на Великденския остров?

4. Викингите стигнали ли са до Америка далеч преди Колумб?

5. На какво се дължи внезапното изчезване на цивилизацията на маите и какви тайни крие неразгадаемата им писменост?

6. Кой в крайна сметка се крие зад мистериозния образ на Джак Изкормвача?

7. Коя е жената, която стои до Мао в края на живота му и единствена предава неговите думи?

8. Къде се намира гробницата на Александър Велики?

9. Живял ли е руският император Александър I втори живот като изгнаник в Сибир?

10. Кой уби Кенеди, има ли заговор в смъртта на принцеса Даяна, защо има „българска следа” в стрелбата по папа Йоан Павел II?

11. Какво се случва с трупа на Хитлер, който Сталин така и не признава, че е открит от съветските войски?

Големите загадки в световната история” под редакцията на Жан Кристиан-Птифис дръзва да направи немислимото – да се опита да обясни по рационален и логичен начин вълнуващи събития, превърнали се в истински митове и легенди.

„Историята не е нито дълга спокойна река, нито огрян от слънцето хълм, откъдето може да се съзерцава бавното и величествено разгръщане на събитията. Тя е по-скоро, ако продължим с географското сравнение, лъкатушещ път, който понякога прекосява красиви поля, после внезапно се врязва в сенчести, гъсти гори, изпълнени с тайни и загадки, със скрити истини, с приказки и легенди, с измами и невероятни слухове – фалшиви новини, както бихме казали днес, – които невинаги е лесно да се различат“
Жан Кристиан-Птифис

Коментирай »
Още по темата
„Островът в небето“ от Антон Борисов (предложение за четене) „Островът в небето“ от Антон Борисов (предложение за четене)
Смущаващо актуалните антиутопии „1984“ и „Фермата на животните“ от Джордж Оруел (предложение за четене) Смущаващо актуалните антиутопии „1984“ и „Фермата на животните“ от Джордж Оруел (предложение за четене)
„Моритати и легенди“ от колоса на чешката литература Бохумил Храбал (предложение за четене) „Моритати и легенди“ от колоса на чешката литература Бохумил Храбал (предложение за четене)
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене) Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
Предложение за четене: „Червеният ангел“ от големия писател и общественик Недим Гюрсел Предложение за четене: „Червеният ангел“ от големия писател и общественик Недим Гюрсел
Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа Предложение за четене: „Калипсо“ - интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа
Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“ Предложение за четене: „Племето на майките“ и „Азбука за деца и възрастни“
Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“ Предложение за четене: „Заслужавам най-доброто“
Препоръчваме още
Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло Гневът сгрява ръцете, любовта и радостта топлят цялото тяло
Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад Ще се осмелите ли да опитате? Най-странните комбинации с шоколад
Шест грешки, които допускаме при пържене Шест грешки, които допускаме при пържене
ТЕСТ: Коя е идеалната ти дестинация за пътуване? ТЕСТ: Коя е идеалната ти дестинация за пътуване?
Пикник сред природата: Свежи и лесни идеи за хапване навън  Пикник сред природата: Свежи и лесни идеи за хапване навън 
Шедьовърът на норвежкия кръстник на криминалния роман: „Черната овца“ от Гюнар Столесен (предложение за четене) Шедьовърът на норвежкия кръстник на криминалния роман: „Черната овца“ от Гюнар Столесен (предложение за четене)
Бездомни кучета в Чили станаха полицаи Бездомни кучета в Чили станаха полицаи
Разсейването по време на хранене ни прави още по-гладни Разсейването по време на хранене ни прави още по-гладни
Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене) Смело момиче променя „Кралството“ в нов български роман (предложение за четене)
Бързи стъпки за стегната фигура Бързи стъпки за стегната фигура
Разгадай го още на първата среща Разгадай го още на първата среща
Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби