Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове (предложение за четене)

Името Куюмджийски се свързва с т.нар. проект „К“ за отделянето на България от орбитата на хитлеристка Германия и преминаването ѝ на страната на съюзниците

"Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове", издателство "Колибри"

Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове“ – смайваща биографична книга, базирана на архивни, исторически и литературни източници, едновременно пунктуална и увлекателна като роман. Името Куюмджийски се свързва с т.нар. проект „К“ за отделянето на България от орбитата на хитлеристка Германия и преминаването ѝ на страната на съюзниците.

Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове” е задълбочено документално проучване на един необикновен живот, изпълнен с бързеи и обрати, някои от които са неподатливи за обясненията на нормалната логика. Наистина е странно защо в най-новата ни българска история – в периода между двете световни войни – името на Ангел Куюмджийски (1887-1966) сякаш е изчезнало.

Нима такъв човек никога не е съществувал? Кой е все пак наричаният от приятелите му „Куюм“? Крачките му пресичат коренно различни хоризонти – той е издател, благотворител, финансист, търговец, консултант, дипломат и разузнавач. В банковото поприще започва като обикновен банков чиновник, който бързо се издига до крупен финансист, участващ като член на управителните съвети и като акционер на няколко банки.

Тези позиции му помагат да участва и като директор и акционер в някои от най-големите и важни за българската индустрия търговски дружества. Куюмджийски се оказва важна фигура и за новите властимащи след 9 септември 1944 г., които били готови на редица отстъпки лично към него, само и само да подобрят отношенията си със САЩ.

По този начин той, за разлика от стотици други богати българи, успява да си възвърне равностойността на значителна част от притежаваните в страната капитали. Участва в преговорите за финансиране на Рилския водопровод и продажбата на Русенската захарна фабрика. Последователно е почетен консул на Австрия и Бразилия в България. Като несъмнено богат човек, той е уважаван или мразен от съвременниците си. На него е посветена цяла анонимна първоначално брошура, чийто автор се оказва впоследствие Анастас Изворов. Оставяме настрана обидите и квалификациите по отношение на етническата принадлежност, отправени към личността на Куюмджийски, те са недопустими както за онова време, така и днес.

За автора

Петко Мангачев е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Всред богатата му библиография се открояват: Учредяване и първи международни прояви на Българския Червен кръст; Проф. Константин Кацаров – живот и дейност (1898–1980); Константин Иречек – живот и дело в България (1879–1884); Никола Вапцаров в архивите на МВР; България – Литва: Уверено по пътя на сътрудничеството; Майор Уилям Франк Томпсън – живот и дело в България; Любомир Лулчев – живот между загадки и реалности (1886–1945); Подвигът Анджело Ронкали – живот и дело в България (1925–1935), съавторство; Документална история на руските бежанци в България (1919–1944), в два тома; Атанас Буров – години на тежки изпитания (1944–1954); Генерал Казимир Ернрот – живот и дело в България; Джеймс Баучър – живот и дейност в България. Носител е на наградата Изящно перо'2019 на Салона за българска култура и духовност, Чикаго, САЩ.

Коментирай »
„Кой уби Джон Ленън?“ от Лесли-Ан Джоунс (предложение за четене)
Джеймс Джойс през погледа на Една О’Брайън (предложение за четене)
„Моритати и легенди“ от колоса на чешката литература Бохумил Храбал (предложение за четене)
„От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене)
„Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене)
„Един живот за киното“ с легендата Жан-Жак Ано (предложение за четене)
„Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение (предложение за четене)
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
Предложение за четене: „Вторият пол“ - епохалния труд на Симон дьо Бовоар
Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган
Предложение за четене: „Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън
Предложение за четене: „Хладнокръвно“ от Труман Капоти
Предложение за четене: „Есен във Венеция“ - разказ за Ърнест Хемингуей и последната му муза
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
ТЕСТ: Кой супергерой е перфектният партньор за теб?
Как се лекува любовна мъка
Как да изглеждаш добре след купон
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
Майли Сайръс и Дуа Липа – очаквано добра комбинация (ВИДЕО)
„Сицилианецът” от Марио Пузо – криминални войни и интриги в продължението на най-популярната мафиотска сага (предложение за четене)
ТЕСТ: Добър приятел ли си?
Виж първото в историята пряко предаване от Марс (ВИДЕО)
Състояние, лишаващо милиони по света от здрав сън: Откриха още една опасност от сънната апнея
Срещу акне, пърхот и още четири полезни приложения на алое вера
Никога не му задавай тези въпроси
Защо не си пада по теб...вече
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби