„Глад” /издателство "Колибри"

Александър Ласло, един от двамата главни герои в романа „Глад”, добива известност с дейността си за хуманитарна организация, която работи в лагерите на глада в Етиопия.

Повратният момент идва с решението му да осинови няколко сирачета от лагерите и да ги отгледа в Нидерландия.

Филантропът изпада в немилост, когато едно от осиновените му деца го обвинява в сексуални посегателства. Осъден е на десет години затвор.

В опит да спаси честта си след излизането си на свобода Александър Ласло моли Орели Линдебом – негова партньорка до момента на арестуването му, а понастоящем телевизионна журналистка и майка на двегодишно момиченце – да му помогне да напише книга, в която да разкаже живота си и да изложи радикалните си и непопулярни идеи.

Предложението му ще има драматични последствия.

За автора:

Джамал Уариаши е роден в Амстердам през 1978 година. Детството му преминава – по собствените му думи – „съвсем тривиално в типично мултикултурно семейство“. Майка му е нидерландка, а баща му е с марокански произход.

Уариаши учи в една от добрите амстердамски гимназии, от която е изключен в 11-и клас. Между 2000 и 2008 г. следва психология в Амстердамския университет. Известно време работи като онлайн терапевт.

През май 2016 г. в Нидерландия излиза романът му „Глад“, който го изстрелва в орбитата на литературните феномени.

За тази остро провокативна книга, определена от критиката като „чудо на въображението и емпатията”, през 2017 г. Джамал Уариаши получава Европейската награда за литература. Филмовите права за романа са продадени на „НЛ Филм“.

Коментирай >