„Принцът и просякът”/издателство "Колибри"

Принцът и просякът“ на Марк Твен с оригиналните илюстрации на Франк Т. Мерил, Джон Харли и Л. С. Ипсен е класически приключенски роман, вдъхнал живот на десетки филмови, музикални и театрални адаптации

Принцът и просякът“ излиза за пръв път през 1881 година в Канада. Марк Твен описва в него с много ирония и сарказъм, но и по един характерен за него изключително увлекателен начин, недъзите и нелепостите в английската държава и съдебната ѝ система през XVI век по време на управлението на династията Тюдор.

Това е разказ за две момчета – едното е принц, наследник на Хенри Осми, чието раждане се очаква напрегнато от цяла Англия, а другото е просякът Том Канти, син на крадец и мошеник, чиято поява на бял свят не радва никого. Размяната на дрехи между двамата води до редица приключения, които ще служат и на двамата герои като уроци за цял живот.

За автора

Марк Твен е псевдоним на Самуел Клеменс - бележит американски писател, журналист и общественик, роден през 1835 година.

Животът му е бурен и изпълнен с премеждия. Смятан е за най-големия хуморист на своето време, а Уилям Фокнър го нарича „бащата на американската литература“.

Марк Твен е автор на множество произведения, сред които „Приключенията на Том Сойер” и продължението му „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

В „Принцът и просякът“ Твен използва един доста популярен в литературата и във фолклора похват – размяна на дрехи, която води до редица превратности и недоразумения.

Коментирай >