Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  

Да отвърнеш на грубостта с добронамереност си е цяло изкуство. Ето как да го овладееш и да запазиш доброто си настроение

Photo credit: Venera.bg 

Всички понякога се сблъскваме с недобро отношение от околните – то може да идва от близки, познати или дори непознати. Любимият ти тази сутрин ти се е троснал без причина, съседката не те е поздравила или продавачката в любимото ти кафене се е държала лошо и неуважително. Това са само малко примери. Обикновено в такива ситуации губим самообладание и отговаряме точно толкова грубо, а понякога дори и повече. Най-често след време съжаляваме за поведението си и сме недоволни от начина, по който сме се отнесли с дадения човек.

Няма ли да бъде страхотно, ако вместо да отговорим на грубостта с грубост, успеем да запазим позитивизма и доброто си настроение. В крайна сметка така не само ще помогнем на себе си, като останем хладнокръвни и добронамерени. Може да се окаже, че човекът насреща е имал нужда точно от това. Ще оправим собствения си ден, а и неговия.

Предлагаме ти шест техники, с които можеш да постигнеш това:

Овладей емоцията

Когато някой се държи грубо с нас или ни провокира, естествена реакция е в нас да се надигнат емоции, които не са особено приятни. Със сигурност в този момент ще изпитаме раздразнения, което може да прерасне в гняв, който да ни завладее тотално. Затова опитай да овладееш тези емоции. Забрави за тях и се съсредоточи върху нещо друго.

Преброй поне до 5

Начинът да запазиш самообладание, когато си ядосана е да отложиш реакцията си. Тоест не трябва да отговаряш прибързано с първото нещо, което ти дойде на ум – то вероятно ще е точно толкова грубо и после ще съжаляваш. Най-лесният начин да отложиш отговора си е като преброиш – поне до 5. Опитай в това време да вдишаш дълбоко и да издишаш. Със сигурност сега реакцията ти ще бъде различна.

Не го приемай лично

Не забравяй, че околните рядко отделят толкова внимание на персоната ти, колкото си мислиш. Това означава, че поведението им в повечето случаи също няма общо с теб. Рядко незадоволителното поведение на околните означава, че те са лоши хора, които те мразят. Припомни си това следващият път, в който някой подходи грубо или недоброжелателно.

Влез им в положение

Истината е, че ние нямаме никаква представа какво се случва в живота на околните. Ние не знаем как те се чувстват във всеки един момент, какви проблеми имат, какво се върти в ума им и колко нещастни или уплашени може би се чувстват. Затова изчакай преди да се обидиш на някого за това, че не те е поздравил например или че се е държал троснато и намусено. Най-лесният начин да го направиш е като просто го попиташ как е. Може би е имал нужда точно от това.

Остани добронамерена  

Това е може би най-трудната стъпка. Когато получим негативно отношение, ние моментално се изпълваме с гняв и сме готови веднага да отговорим подобаващо. Това е най-лесният начин, но със сигурност не и най-правилният. Вместо това опитай да останеш добронамерена, спазвайки стъпките по-горе. Овладей емоцията, забави реакцията, припомни си, че може би заядливата реплика не е нищо лично. Напомни си, че нямаш идея какво се случва в главата на човека отсреща. И остани добронамерена. Тази реакция гарантирано смекчава напрегнатите ситуации и внася лекота в общуването.

Постави граница

Всичко това не означава да се оставиш да бъдеш тормозена. Тук говорим за безобидни ситуации, в които някой ти е казал нещо неприятно, заял се е с теб или е подходил грубо и негативно. Има голяма разлика между това и системното лошо отношение, граничещо с тормоз. При всички положения бъди готова да поставиш граница. Изговори я ясно – нека човекът да знае докъде се простират твоите възможности и кога поведението му става недопустимо за теб.

Коментирай »
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора
11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш
Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем)
В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
10 начина да бъдеш по-добър човек
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
„Зоната“ на доброто здраве
Шест вида шефове гадняри и как да се справим с тях
Седем храни и напитки за спортуващите дами
Една горчиво-сладка история оживява отново: „Лятото на неудачниците“ (предложение за четене)
Откриха древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин
Предложение за четене: „Една година и един ден“ от автора на "Соленият вкус на вятъра" Изабел Брум
Вече проверяваме разписанието на влаковете и във Viber. Чатботът на БДЖ ще ни помага
ТЕСТ: Коя героиня от „Клюкарката“ си?
Строго наказваните деца са по-склонни да развият психични проблеми
Удивително видео! Кит кърми 900-килограмовото си бебе
Предложение за четене: „Този търпелив лабиринт от линии”
Везните не обичат бързия секс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби