Осем правила за щастлива връзка

Взаимоотношенията с хората са сложно нещо, но когато си с правилния човек, всичко е по-лесно

Осем правила за щастлива връзка

Photo via Canva.com

Взаимоотношенията с хората са сложно нещо, но когато си с правилния човек, всичко е по-лесно. Съществуват различни схващания и правила за изграждане на успешна връзка. Основното се гради на правенето на компромиси и взаимното уважение.

Всичко това е важно и полага основите на една дълбока връзка. Има обаче няколко правила за това как да поддържаме отношенията си щастливи и да общуваме с лекота с другия. Ето ги и тях:

Двамата не трябва да сте ядосани по едно и също време

Винаги единият трябва да остане спокоен, за да балансира гнева на другия. Ако любимият ти е имал изнервящ и изтощителен работен ден, е важно ти да си уравновесена и спокойна. И обратното – ако ти преживяваш труден период, най-доброто е той да бъде разбиращ и подкрепящ. Тайната е в баланса. Винаги оставяй другия да изживее своите трудни моменти и бъди спокойната и сигурна упора за него.

Не си натяквайте миналите грешки

Много двойки прибягват до този похват по време на скандал. Причината е, че изначално никой не обича да бъде критикуван и когато това се случи, започваме да вадим чуждите грешки на показ, вероятно, за да не признаем вината си в конкретния случай. Истината е, че миналото трябва да остане именно там – в миналото. Безсмислено е да натякваш предишни скандали и грешки, защото те рядко имат общо с настоящето. И още нещо – възможно е любимият ти да се е поучил от грешката си или да се е компенсирал за нея. Натякването може единствено да го разочарова и да възобнови стари и решени спорове.

Никога си викайте, освен ако къщата не гори

Запазването на спокойния тон е едно от най-трудните начинания, особено ако ти или половинката ти сте по-избухливи. Именно тогава обаче това е наистина важно. Когато викаме, губим контрол над себе си и над поведението си и е много възможно да кажем неща, които дори не мислим и да нараним човека, когото обичаме. Викането по време на спор за много хора се превръща в навик и те постепенно забравят как да общуват спокойно, добронамерено и с обич. Затова, каквото и да става, винаги се стреми да не повишаваш тон, освен ако къщата не гори…

Ако един от вас трябва да спечели спора, нека е другият

Понякога се налага да избираш между това да си права и това да си щастлива. Кое би избрала? Прекалено често се караме с близките си за различни теми, за които на никой всъщност не му пука наистина. Просто държим да сме прави. Неумението да губим може да бъде унищожително за всяка връзка. При следващия подобен спор опитай да се замислиш доколко наистина държиш да излезеш права от него. И пробвай нещо ново – остави другия да спечели. За теб наградата ще е по-голяма – собственото ти щастие.

Когато сбъркаш, бъди готова да го признаеш и да се извиниш

Всички грешим и ако още не си го приела, е крайно време да го направиш. Ти имаш право на грешки, точно както и половинката ти, точно както и всички останали хора на света. Не се срамувай от грешките си. Те винаги носят със себе си ценни уроци. Научи се да ги приемаш, признаваш и да се извиняваш за тях. Стигни даже по-далеч. Научи се да извиняваш и чуждите грешки. Така със сигурност ще се наслаждаваш на щастлива връзка.

Пренебрегвай целия свят, ако е нужно, но не пренебрегвай половинката си

Една от основните причини за разделите се корени именно в пренебрегването. Рутината те завърта, имаш много работа, нямаш време, разговорите стават еднотипни, понякога скучни и накрая просто се отдалечаваме един от друг. Отдалечаваме се дотолкова, че вече не помним как да се стигнем. Не допускай това да се случи. Не пренебрегвай любимия си човек и винаги намирай време за него. Това е наистина важно.

Никога не си лягайте скарани

Всеки скандал е неприятен, без значение по кое време на деня се случва. Но едно от най-горчивите усещания е да си легнеш скаран с любимия си човек. Създайте си правило никога да не си лягате скарани и се придържайте към него. Не позволявай да заспивате, обхванати от тъга или гняв. Много по-приятно би било да заспиш в топла прегръдка.

Правете си комплименти поне по веднъж на ден

Ако сега седнеш да направиш списък с всичко, което харесваш и обичаш в любимия си човек, вероятно списъкът ще е дълъг. След като го съставиш, гарантирано ще се почувстваш истински щастлива, че имаш този човек до себе си. Той обаче ще се почувства два пъти по-щастлив, ако отделяш време да посочваш поне по едно от страхотните му качества всеки ден. Какво по-хубаво начало на деня от „обожавам усмивката ти“ и какво по-приятно засипване от „ти си наистина страхотен“.

Коментирай »
Още по темата
В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник
Шест доказателства, че си щастлива Шест доказателства, че си щастлива
5 знака, че тази връзка няма бъдеще 5 знака, че тази връзка няма бъдеще
30 умения, които да усвоиш през 30-те 30 умения, които да усвоиш през 30-те
10 начина да бъдеш по-добър човек 10 начина да бъдеш по-добър човек
ТЕСТ: Готова ли си за сериозна връзка? ТЕСТ: Готова ли си за сериозна връзка?
Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка Влюбени разкриват какъв е ключът към щастлива връзка
Тайната на успешната и силна връзка Тайната на успешната и силна връзка
8 компромиса, които ще разрушат връзката ви 8 компромиса, които ще разрушат връзката ви
Препоръчваме още
Съветите на Изи: Мит или истина? Най-честите заблуди за косата Съветите на Изи: Мит или истина? Най-честите заблуди за косата
ТЕСТ: Кой супергерой е перфектният партньор за теб? ТЕСТ: Кой супергерой е перфектният партньор за теб?
ТЕСТ: Кое е щастливото ти число? ТЕСТ: Кое е щастливото ти число?
На война с най-добрата му приятелка На война с най-добрата му приятелка
Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене) Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене)
Багаж в последния момент - ами сега? Багаж в последния момент - ами сега?
ТЕСТ: Избери число от 1 до 50 и открий кой е твоят личен талисман за късмет ТЕСТ: Избери число от 1 до 50 и открий кой е твоят личен талисман за късмет
В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене) В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене)
Savex4Fashion: Да подкрепим българската мода Savex4Fashion: Да подкрепим българската мода
Всеки иска да отседне в „Хотел „Нантъкет“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене) Всеки иска да отседне в „Хотел „Нантъкет“ от Елин Хилдебранд (предложение за четене)
Холивуд отслабва със зелено кафе Холивуд отслабва със зелено кафе
Когато нямаш време: Това апетитно ястие се приготвя за минути Когато нямаш време: Това апетитно ястие се приготвя за минути
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби