Хиперурикемия и подагра – какво не знаем за тези заболявания и кои грешки в диетата може да ги отключат

От изключителна важност е регулярно да се следят нивата на пикочната киселина, съветва нефрологът проф. д-р Боряна Делийска   

Хиперурикемия и подагра – какво не знаем за тези заболявания и кои грешки в диетата може да ги отключат

Все повече хора имат високи нива на пикочна киселина в кръвта. Състоянието се нарича хиперурикемия и може да е причина за сърдечно-съдови заболявания. За разлика от високото кръвно налягане обаче, което хората малко или много следят, почти никой не изследва пикочната си киселина. Също като хипертонията, хиперурикемията няма външни проявления, „работи тихо и подмолно“, съобщават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

„Човек си живее мирно и щастливо, докато един ден не се окаже с увредени стави, бъбреци, сърце“, обяснява проф. д-р Боряна Делийска от Клиниката по нефрология на ИСУЛ.

До хиперурикемия може да доведат грешки в диетата - прием на много месо, прясно изцедени сокове, бира, алкохол.

Един от най-големите специалисти у нас в контрола и лечението на повишената пикочна киселина разкрива повече за това какво представлява хиперурикемията и как можем да я укротим.

Хиперурикемия и подагра – прилики и разлики

Хиперурикемията е безсимптомно повишаване на пикочната киселина в кръвта. Болните нямат никакви оплаквания и ако не изследват пикочната киселина в кръвта няма да знаят, че тя е повишена. Когато хиперурикемията е съпроводена с болки в ставите и артрит, това е заболяването подагра, разяснява специалистът.

По думите ѝ подаграта също е израз на повишена пикочна киселина, като кристалите пикочна киселина се отлагат в някоя става, причиняват възпаление. При подаграта основното оплакване, което кара хората да отидат на лекар, е болка, зачервяване, подуване. В класическия случай това е силна болка и зачервяване на палеца на крака. В последствие се оказа, че подаграта може да засегне всяка става, напр.  коляното, разказва още д-р Делийска. Обикновено коленните болки в по-напреднала възраст, се смята, че се дължат на артроза на коленна става. Като си направят артроскопия се оказва, че това не е артроза, а подагра.

Не винаги хиперурикемията преминава в подагра, подчертава специалистът.

Стойностите на пикочната киселина и хиперурикемията   

Всяко надвишаване на стойностите на пикочната киселина, независимо с много или с малко, е хиперурикемия. Не винаги пикочната киселина е висока при подагрозен пристъп. Има случаи, при които в ставата са се натрупали кристалите, предизвикали са възпалителния процес, но междувременно стойностите на пикочната киселина са се нормализирали, разказва още лекарят. И уточнява, че ако при изследването нивата на пикочната киселина са нормални, това не значи, че човек с изброените симптоми няма подагра.

Разлики в поведението при хиперурикемия и превенция на подаграта

Първо, хиперурикемията трябва да се изследва активно. Това е евтино и сравнително просто изследване, което се предлага във всяка лаборатория, категорична е проф. Делийска. „За съжаление, доколкото съм запозната, не влиза в пакета от безплатни изследвания, за които може да даде направление личният лекар. Не мисля, че това е голям проблем, защото изследването не е скъпо – в Клиничната лаборатория на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ струва 2-3 лева. Важно е хора, които са от рисковите групи, да се изследват редовно, защото иначе няма и да разберат, че имат проблем. Обичам да давам за пример в тази връзка един дядо. Питам го: „Имате ли високо кръвно?“. Той ми отговаря: „Нямам“. Аз го питам: „А вие мерите ли го?“. Той ми отговаря: „Ами мериш кръвно – имаш високо кръвно. Не го мериш – нямаш“. Така е и с пикочната киселина е така. Живееш си живота, защото нямаш никакви оплаквания“, разказва още специалистът. И допълва: „Но какъв е минусът на това да имаш високи нива на пикочната киселина? Първо, ако болният е с високо кръвно налягане, хипертонията става резистентна на лечението. Кардиолозите включват нови и нови медикаменти, а не се сещат да изследват пикочната киселина. Даже при млади хора с високо кръвно налягане има проучване, че само с лечение на нивата на пикочната киселина, стойностите на кръвното налягане се нормализират. Хиперурикемията е свързана и с тахикардия - това е т.н. предсърдно мъждене. Хората с повишена пикочна киселина имат и повишен сърдечно-съдов риск (риск от получаване на инфаркт, инсулт). Засилва се атеросклерозата на съдовете, увеличават се ставните оплаквания. Хиперурикемията е и сериозен рисков фактор за влошаване на бъбречната функция, което също се случва безсимптомно, защото, както знаем, бъбреците не болят, те страдат тихо. Интересното е, че хиперурикемията може да е израз на бъбречно увреждане, но появата ѝ допълнително уврежда бъбреците“, разказва още проф. Делийска.

Ниската пикочна киселина също е рискова, при това не по-малко от високата, категоричен е специалистът. И допълва: „Затова ние, нефролозите, се борим тя да е в референтните стойности. Има медикаменти, които могат много рязко да свалят пикочната киселина под нормата и това е опасно, защото води до увеличена смъртност“.

Причинители на високата пикочна киселина

Високата пикочна киселина се причинява от много фактори. Най-често грешка в диетата – хора с надномрено тегло, метаболитен синдром, посочва още лекарят. Доказано е също така, че деца, които са родени с поднормено тегло също в даден момент развиват хиперурикемия. Отношение имат и някои лекарства, например отводняващите. Проф. Делийска дава и примери: „Аспиринът в малки дози, който е много популярен сред населението за превенция на инфаркт или инсулт, също повишава пикочната киселина. Това предизвиква дилема при пациенти със сърдечна недостатъчност, защото при тях не могат да се спрат отводнителните медикаменти, но пък може да се предпише хранителен режим и прием на лекарства за намаляване на пикочната киселина“.

Различни грешки в диетата – прием на много месо, прясно изцедени сокове, бира, алкохол, също водят до хиперурикемия. „Но ние не можем да забраним всичко на пациента. Ако му е сладко да си пийва бира, не можем да му забраним, но ако може, вместо две бири, да пие по една или да не яде всеки ден месо“, съветва още специалистът.

Коментирай »
Още по темата
Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“ Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“
Другото амплоа на нефролога: Проф. Боряна Делийска от ИСУЛ с благотворителна изложба Другото амплоа на нефролога: Проф. Боряна Делийска от ИСУЛ с благотворителна изложба
Препоръчваме още
Най-много секс се прави през януари Най-много секс се прави през януари
Бързо, лесно и супер вкусно: Брускети с домати и моцарела Бързо, лесно и супер вкусно: Брускети с домати и моцарела
Ядем с очите, а не със стомаха си Ядем с очите, а не със стомаха си
Създадоха вибриращ презерватив Създадоха вибриращ презерватив
ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти кажа какъв зеленчук си ТЕСТ: Отговори на един въпрос и ще ти кажа какъв зеленчук си
Енциклопедия разкрива „500 факта за света около нас“ (предложение за четене) Енциклопедия разкрива „500 факта за света около нас“ (предложение за четене)
Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим Разширени вени през лятото: Как да облекчим състояние и да се предпазим
„По здрач“ – емоционалната изповед на Антони Делон (предложение за четене) „По здрач“ – емоционалната изповед на Антони Делон (предложение за четене)
Шестте класики в секса Шестте класики в секса
Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III
 Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване Отслабването става с кратко, но интензивно натоварване
Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата Плуването в студена вода може да намали симптомите на менопаузата
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби