Диета при подагра: Да забравим за храните от „червената зона“

Не само преяждането, но и гладуването може да причини пристъп на подагра  

Photo credit: Bruno/Pixabay

Преяждането и препиването са обичайният провокиращ фактор за подаграта. Но кризата може да е и в следствие на физическо усилие с обилно изпотяване, гореща баня, продължително гладуване, понякога – и силен стрес. Това разказва старши лейтенант д-р Адриана Камбурова, част от екипа на Отделението по ревматология на ВМА.

Подаграта се дължи на отлагане на кристали от пикочна киселина в и около ставата и възпаление на вътреставните и околоставните меки тъкани. Протича кризисно – появява се внезапно и отзвучава напълно в рамките на дни, пояснява д-р Камбурова. Пристъпите по-често започват през нощта – със силна болка, оток, затопляне и зачервяване, като обикновено е поразена една става.  

🔴В основата на подагрозната криза са повишените нива на пикочна киселина в кръвта. Нормалните стойности при мъжете са до 420 µmol/l и до 360 µmol/l за жените. Когато са завишени, говорим за т.нар. хиперурикемия, но наличието ѝ не означава непременно, че пациентът е с подагра, обяснява д-р Камбурова. Високите нива на пикочната киселина обаче са основен рисков фактор за отключването на такава. Затова хората с хиперурикемия трябва да бъдат изследвани обстойно и проследявани стриктно, за да се избегне развитието на подагра.

🔴Пикочната киселина се получава при разграждането на пурините, които са основна съставна част от нуклеиновите киселини – и се излъчва с урината. Те се намират в ядрото на всяка клетка и са носители на генетичната информация.

👉В най-голямо количество пурините се срещат в:

  • Клетките на млади животни, чието делене е много интензивно, заради растежа и развитието на организма;
  • Органите с висока биологична активност – тези, които имат отношение към метаболизма и синтеза на белтъци, въглехидрати и мазнини (черен дроб, бъбреци, стомах, черва и т.н.)
  • Бобовите растения (боб, леща, грах), където концентрацията на нуклеинови киселини е много висока – едно малко зрънце съдържа цялата генетична информация на цялото бъдеще растение.

🔴Балансираният хранителен режим е ключов за справянето с подаграта. Между „диета“ и „глад“ обаче не бива да се поставя знак за равенство, съветва специалистът. Напротив – лишенията могат да усложнят състоянието на болните. При продължителна диета или пости организмът започва да смила собствените си тъкани – белтъци и мазнини, за да осигури енергия за нормалното функциониране на най-важните органи – сърце, мозък, бял дроб. Това също може да повиши нивата на пикочната киселина в кръвта и при провокиращ фактор да предизвика подагрозна криза, подчертава д-р Камбурова.

👉В зависимост от съдържанието на пурини, храните се делят в три основни групи:

Група А (до 50 мг на 100 г продукт) / „зелена зона“

  • Почти всички плодове и зеленчуци (без зелените листни и зелевите растения, гъбите и аспержите, които са в група Б)
  • Зърнени храни и хляб
  • Ориз и паста
  • Мляко, сирене, кашкавал, яйчен белтък
  • Олио, зехтин, масло, майонеза
  • Несолени ядки (без кашу и фъстъци)
  • Маслини
  • Консервирани храни – сладка, лютеница, кисели краставички и т.н.
  • Напитки като чай, кафе, безалкохолно 

Група Б (50-150 мг на 100 г) / „оранжева зона“

  • Птиче месо (пилешко, пуешко, патешко) и червено месо – свинско, телешко, агнешко, наденица
  • Черупчести риби, скариди и стриди
  • Пълнозърнест хляб и паста
  • Кафяв ориз и овесени ядки
  • Бобовите растения и фъстъци

Група С (150-1 500 мг на 100 г) / „червена зона“

  • Дивечово месо (заек, елен, фазан, пъдпъдък)
  • Карантия – бъбреци, черен и бял дроб, сърце, момици
  • Повечето риби – треска, херинга, скумрия, пъстърва, цаца, аншоа, сардини, както и миди, раци и омари
  • Мая

🔴Храните с под 100 мг пурини на 100 г могат да се консумират свободно. Онези с до 400 мг – с внимание, а останалите – като телешки и свински дроб – да се избягват, съвета докторът. Термичната обработка може да повиши киселинността и на най-„безопасните“ храни и да предизвика криза, затова не бива да се прекалява с пърженото и пикантното, както и с чая и кафето. С алкохола трябва да се внимава – особено с бирата, заради маята в нея. Водата е добре да е по много и алкална – около 10 -12 чаши дневно, което се равнява на 2.5-3 литра.

🔴Разбира се, въздържанието не бива да е до крайност, напомня д-р Камбурова. Подаграта не причинява трайни ставни деформации – освен при изключително занемарени болни, с много лош контрол на хиперуримията. Макар пълно излекуване да не е възможно – разреждането и намаляването на силата и продължителността на кризите е напълно постижимо – с адекватна терапия и балансирана диета.

Всичко това д-р Адриана Камбурова разказа по време на седмичната среща на специализантите от ВМА, на която медиците обменят знания и опит по отношение на различни заболявания от съответната специалност.  

Коментирай »
Още по темата
Хиперурикемия и подагра – какво не знаем за тези заболявания и кои грешки в диетата може да ги отключат
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Полезни ли са наистина хранителните добавки?
Оранжевите плодове клементина, портокал, сацума, тангерина
И жените станахме ловци
В жегите спете по пижама
Разтърсващ и зловещ: „Другата двойка“ от Сара Дж. Нотън ни кани на най-кошмарния меден месец на света
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Диетологът и треньор на Хайди Клум, Ан Хатауей и Лив Тайлър
Пет причини за изневяра: Неверници признават какво ги кара да кръшкат
„Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене)
Кармен Посадас разказва „Легендата за Перегрина“ (предложение за четене)
Празничен секс – о, да!
Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене)
„Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби