Учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка

Цветът на косата няма връзка с интелекта и характера

Учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка

снимка: sxc.hu

Всеки е чувал вицове за блондинки, свързани с предполагаемата им липса на интелигентност. Но дамите със светъл цвят на косата вече могат да си отдъхнат, тъй като учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка, съобщава британският в. "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

Ново изследване установи, че цветът на косата зависи само от една буква от генетичния код. Промяната на една-единствена "буква" от ДНК-то би превърнала брюнетките в блондинки и по никакъв начин няма да се отрази на умствените им способности, считат учените от Станфордския университет в Калифорния.

Изследването доказва, че цветът на косата няма нищо общо с каквато и да било друга черта от характера и опровергава твърдението, че русата коса означава по-ниска интелигентност. "Генетичният механизъм, който контролира русата коса, няма да промени биологията на нито една друга част от тялото", казва ръководителят на изследването професор Дейвид Кингсли.

Изследователите открили също, че генът, който определя русата коса, не е свързан с цвета на очите, което означава, че русата коса и сините очи не са генетично обвързани. Експерименти с мишки показали, че гризачите с "рус" генетичен код се раждат със светла, златисто-кафява козина. Промяната на буквата от генетичния код променя дейността на ген, наречен Kit ligand, за който вече е установено, че е свързан с цвета на косата.

За сравнение в "брюнетната" версия, която има различна буква в ДНК-то, дейността на гена се намалява с 20%. Много други регулаторни елементи, обграждащи гена Kit ligand, може би са разпръснати в ДНК-то, обяснява проф. Кингсли. Генът не само помага за развитието на клетките, произвеждащи пигмент, а има и редица други роли в тялото. Той влияе на поведението на кръвните стволови клетки и на чревните неврони. 

Коментирай »
Още по темата
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси Пет причини червенокосите жени да са невероятно секси
Мъжете харесват жени с дълги кестеняви коси Мъжете харесват жени с дълги кестеняви коси
Херцогиня Катрин има най-хубавата коса Херцогиня Катрин има най-хубавата коса
Препоръчваме още
За какво лъжат мъжете и жените на първа среща За какво лъжат мъжете и жените на първа среща
Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем Нискотарифните авиокомпании: Плюсове, минуси и какво трябва да знаем
Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме! Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!
Празнуваме Петковден! Започват „мръсните дни“ Празнуваме Петковден! Започват „мръсните дни“
Тайните на красивото и вкусно плато със сирена Тайните на красивото и вкусно плато със сирена
Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация Жените не трябва да се "примиряват" с обилната менструация
Пет признака, че остаряваш Пет признака, че остаряваш
Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно Топ 3 на най-подходящите спортове при високо кръвно
Най-близки до своята природа: Топ 8 на най-автентичните зодиакални знаци Най-близки до своята природа: Топ 8 на най-автентичните зодиакални знаци
Предложение за четене: „Пътят към Анапурна” от Марина Москвина Предложение за четене: „Пътят към Анапурна” от Марина Москвина
Четири подхода, които родителите на успешни деца използват Четири подхода, които родителите на успешни деца използват
Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те? Има ли рискови професии за развитие на хемороиди и кои са те?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби