Едно наум с алкохола на плажа: Съветите на токсиголога за безпроблемна почивка Какво трябва да знаем, когато консумираме алкохол в жегата и как да се предпазим от проблеми
Какво трябва да знаем, когато консумираме алкохол в жегата и как да се предпазим от проблеми
Създадено с Leonardo AI
Комбинацията алкохол и жега може да има много негативни последици, дори фатални, особено в морето. За това предупреждават от ВМА. Плуващите след употребата на етанол рискуват изключително много. И в малки количества, той може сериозно да повлияе върху способността на къпещите се за добра ориентация и на преценката им. Алкохолът на плажа може да доведе и до невъзможност да се оцени реалната среда, както и до надценяване на силите и координираността на действията ни в морето, предупреждават още експертите.
При влизане в по-хладната вода, след загряване и консумиране на алкохол, рискуваме да се изправим пред охлаждане и мускулни спазми, коментира доц. Людмила Нейкова, ръководител на Катедра „Токсикология” на ВМА. Тя пояснява, че жегата разширява кръвоносните съдове, за да не се покачи прекалено телесната температура. Алкохолът повишава кръвоснабдяването на кожата, което причинява потене, а то от своя страна води до загуба на течности.
Макар идеята за разхлаждане със студена бира да изглежда като „отлична идея“, в действителност може да дехидратира организма, което да се прояви с обърканост, артериалното налягане рязко да се понижи и да настъпи усещане за умора, сънливост и летаргия, провокират се проблеми с дишането и сърдечния ритъм. В някои случаи кръвообращението се срива и има риск от загуба на съзнанието, изтъква доц. Нейкова.
По думите ѝ алкохолът дразни белите дробове, стомаха и червата, което може да доведе до повръщане. Също така провокира често уриниране, което води до загуба на соли и по-късно до дехидратация.
Обезводняването
Специалистът от ВМА описва и какво точно се случва при такова обезводняване: В опита си да възстановят нормалната си работа, обезводнените органи се конкурират помежду си и “крадат” вода от мозъка, който се „свива“. Мембраните на клетките на мозъчната кора се „опъват” и причиняват неимоверна болка при всяко движение. Намаленото кръвоснабдяване на мускулите и обезводняването са отговорни за болките, сковаността и слабостта в тях, за треперенето, мускулните крампи и сухотата в устата, пояснява още токсикологът.
При махмурлук
В горещото лято клетките на тялото ни съдържат по-малко течности, потим се повече и губим повече вода. Ако пием алкохол, той е в по-голяма концентрация в тялото и има по-силно проявени ефекти. Черният дроб обаче се нуждае от същото време да преработката му. Докато скоростта на резорбция (усвояване) зависи от много и разнообразни фактори, то скоростта на разграждане на етанола е с постоянна скорост. Алкохолната токсичност е свързана с образуването на ацеталдехид (силно токсичен междинен продукт) и неговото натрупване в човешкия организъм, което е в основата на махмурлука. Ако предната вечер е употребено голямо количество алкохол, то на следващия ден препоръката на експерта е човек да не се излага продължително време на слънце.
Редица напитки съдържат т. нар „алкохол-подобни субстанции”. Това са група вещества, които са в тъмните алкохоли (уиски, бренди, бърбън, тъмните ликьори и най-вече в червеното вино). Понеже различните алкохолни напитки съдържат различно количество и различни типове от тези "биологични замърсители", смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми, уточнява още специалистът.
Въглеродният диоксид в бирата допълнително натоварва процеса на метаболизъм, при което тялото не успява да произведе достатъчно бързо нови ензими и глутатион (антиоксидант).
Най-тежките симптоми се отдават на т. нар. глутаминово обновяване. Те включват:
- Отпадналост
- раздразнен стомах
- гадене и умора
Глутаминът е основен източник за производство на глутатион. Високите глутаминови нива стимулират активността на мозъка и му пречат да навлезе във фазата на дълбок сън. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.
Не трябва да се заблуждаваме и че употребата на нискоградусови алкохолни напитки е безопасна, предупреждава още доцент Нейкова. Тя е категорична, че по същество ефектът зависи от дозата – колкото повече алкохол пием, толкова повече вреди нанасяме на организма си.
Как да консумираме алкохол в жегата
Алкохолът в горещините може да причини много рискове за здравето и живота. Затова трябва да се внимава с неговата употреба, съветва още доцентът. Тя препоръчва алкохол да се употребява вечер, в комбинация с много вода, за да се компенсира водният баланс, а освен това да се набавят и необходимите микроелементи и соли (чрез разнообразна, но нискокалорична храна - повече растителна храна, леки животински продукти - по-леки меса, нетлъста риба, нискомаслените млечни продукти), посочва още специалистът.
При обилното потене губим и въглехидрати, така че е уместна консумацията на ядки и семена, на плодове (праскови, кайсии, съдържащи калий) или фреш напитка. Добър ефект при обезводняване на понижаване на артериалното налягане имат различните чайове, богати на антиоксиданти (зелен, билков), както и разреден и посолен айран. С тях се намалява риска от топлинен стрес за организма, разказва доцент Нейкова.
Какво ще е времето днес и следващите дни виж на Klimat.bg
Коментирай »