снимка: pixabay.com

През последните години въглехидратите получиха незавидно лоша слава.

Куп проучвания и хитови нисковъглехидратни диети ги обявиха за най-големия враг на здравето и красивата фигура.

Няма как да не сте попадали на статии, които призовават да зарежете въглехидратите и да се отдадете на протеиново-зеленчуков режим на хранене – най-популярният в последните години.

Не бързайте да го правите обаче! Въглехидратите са жизнено необходими за човешкия организъм. Хубаво е 30% от дневното ви меню да е въглехидрат, разбира се, не набавен от шоколад, вафли и пица.

А кои са тези полезни въглехидрати, които не просто не вредят на здравето и килограмите, но и могат да удължат живота? Ето три от тях:

Черен шоколад

Черният шоколад е здравословна алтернатива на сладкишите, които толкова много ни изкушават. Той допринася за свалянето на високото кръвно налягане и помага за намаляване на инсулиновата резистентност. Освен това стомашните бактерии превръщат черния шоколад в полезни противовъзпалителни съединения, които са полезни за сърцето.

Бобови храни

Бобовите храни (боб, фасул, грах, леща, нахут) подпомагат поддържането на кръвната захар и кръвното налягане в норма. Богати на фибри, те понижават „лошия“ холестерол и са полезни за здравето не червата. Пък и не водят до трупане на излишни килограми.

Пълнозърнести храни

Овесените ядки, пълнозърнестият хляб и кафявият ориз са богати на фосфор, калий, калций, желязо, селен и витамини от група В. Освен това са полезни за мозъка и сърдечно-съдовата система.

Бонус съвет

За да сте здрави консумирайте разнообразна и натурална храна - зеленчуци, бобови растения и ядки, пълнозърнест хляб. Хапвайте нахут, картофи, боб, леща и гъби. И не забравяйте черния шоколад!

Коментирай >