Паническото разстройство – как да го разпознаем

Жените са по-склонни да развият паническо разстройство, отколкото мъжете

Паническото разстройство – как да го разпознаем

Photo credit Mohamed Hassan/Pixabay

Задух, учестено сърцебиене, непреодолим страх, усещане, че умираш…Това са само част от симптомите, които може да изпита човек, който изпитва паническа атака.

Все повече хора се оплакват от панически разстройства и споделят, че са преживявали такива епизоди поне веднъж в живота си. Според някои специалисти причина за тази тенденция може да е стресът, който все повече навлиза в живота на съвременния човек.

Какво представлява паническото разстройство?

Хората с паническо разстройство имат чести и неочаквани пристъпи на паника. Тези пристъпи се характеризират с внезапна вълна на страх или дискомфорт, а също и с чувство за загуба на контрол, дори когато няма ясна опасност или причина. Не всеки, който преживява пристъп на паника, ще развие паническо разстройство. Това се казва в сайта на Националния институт по ментално здраве на САЩ в статия от 2022 година, озаглавена „Паническо разстройство: Когато страхът надвива“.

Паническите атаки често включват физически симптоми, които могат да се възприемат като сърдечен удар, треперене, изтръпване или ускорен сърдечен ритъм. Паническите атаки могат да се появят по всяко време. Много хора с паническо разстройство се притесняват от възможността да получат нова атака и могат значително да променят живота си, за да избегнат нова паник атака. Паническите атаки могат да се появяват често - няколко пъти на ден, или рядко - няколко пъти годишно.

Паническото разстройство често започва в края на тийнейджърството или в началото на зрелостта. Жените са по-склонни да развият паническо разстройство, отколкото мъжете, се казва още в публикацията.

Признаците и симптомите на паническото разстройство могат да включват:

 • Внезапни и повтарящи се панически атаки на непреодолимо безпокойство и страх
 • Усещане за липса на контрол, страх от смърт или предстояща гибел по време на паническата атака
 • Силно притеснение за това кога ще се случи следващата паническа атака
 • Страх или избягване на места, където в миналото са се случвали панически атаки

Физическите симптоми по време на паническа атака могат да включват:

 • Силно или учестено сърцебиене
 • Изпотяване
 • Втрисане
 • Треперене
 • Затруднено дишане
 • Слабост или замайване
 • Изтръпване на ръцете
 • Болка в гърдите
 • Болка в стомаха или гадене

Какво причинява паническото разстройство?

Никой не знае със сигурност защо някои членове на семейството получават паническо разстройство, а други не. Изследователите са установили, че няколко части на мозъка и някои биологични процеси могат да играят решаваща роля за страха и тревожността. Някои изследователи смятат, че пристъпите на паника са като "фалшиви аларми", при които типичните за организма ни инстинкти за оцеляване са активни или твърде често, или твърде силно, или някаква комбинация от двете. Например човек с паническо разстройство може да усети, че сърцето му бие, и да предположи, че получава инфаркт. Това може да доведе до порочен кръг, в резултат на който човек да изпитва пристъпи на паника привидно от нищото - основната характеристика на паническото разстройство. Изследователите проучват как мозъкът и тялото си взаимодействат при хората с паническо разстройство, за да създадат по-специализирани лечения. Освен това изследователите разглеждат начините, по които стресът и факторите на околната среда играят роля в паническото разстройство.

Как се лекува паническо разстройство?

Ако имате симптоми на паническо разстройство, посъветвайте се с медицинско лице, категорични са от Института. След като обсъди анамнезата ви, медикът може да проведе физически преглед, за да се увери, че не физически проблем причинява симптомите. Лекарят може да ви насочи към специалист по психично здраве, например психиатър, психолог или клиничен социален работник. Първата стъпка към ефективното лечение е да се постави диагноза, обикновено от специалист по психично здраве.

Паническото разстройство обикновено се лекува с психотерапия, медикаменти или и с двете. Посъветвайте се с медицинско лице за най-доброто лечение за вас, съветват експертите.

Как мога да помогна на себе си и други хора с паническо разстройство?

 • Образовайте се

Добър начин да помогнете на себе си или на близък човек, който може да се бори с пристъпи на паника или паническо разстройство, е да потърсите информация. Проучете предупредителните признаци, научете за възможностите за лечение и следете актуалните изследвания.

 • Общувайте  

Ако изпитвате симптоми на паническо разстройство, проведете честен разговор за това как се чувствате с човек, на когото имате доверие. Ако смятате, че приятел или член на семейството ви може да се бори с паническо разстройство, отделете време за разговор с него, за да изразите загрижеността си и да го уверите в подкрепата си.

 • Знайте кога да потърсите помощ

Ако вашата тревожност или тревожността на близък човек започне да създава проблеми в ежедневието - например в училище, на работа или с приятелите и семейството - е време да потърсите професионална помощ. Говорете с медицинско лице за психичното си здраве.

Източник: National Institute of Mental Health. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. Retrieved 2022, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/panic-disorder-when-fear-overwhelms 
Коментирай »
Препоръчваме още
Отвлечени и щастливи Отвлечени и щастливи
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
5 начина да му покажеш, че го обичаш 5 начина да му покажеш, че го обичаш
Три признака, че той е сродната ти душа Три признака, че той е сродната ти душа
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Откриха статуя на Буда край Червено море Откриха статуя на Буда край Червено море
Намаляването на силата на захвата може да е признак за деменция Намаляването на силата на захвата може да е признак за деменция
„Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене) „Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене)
Заплетени мистерии и неразгадани убийства в „Кукувичето“ на Камила Лекберг (предложение за четене) Заплетени мистерии и неразгадани убийства в „Кукувичето“ на Камила Лекберг (предложение за четене)
Кой е перфектният мъж? Кой е перфектният мъж?
Откриха лек за агресивни шофьори Откриха лек за агресивни шофьори
Самотен вълк ли си? Четири зодии с независим характер Самотен вълк ли си? Четири зодии с независим характер
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби