Картофите (стига да не са пържени или под формата на чипс) са отличен източник на фибри/снимка: pixabay.com

Все по-често говорим за т.нар. „лош холестерол“ и вредите, които нанася на организма.

Преди да посегнете към лекарствата, които в някои случаи дори може да се окажат опасни, обърнете внимание на хранителния си режим.

Първото нещо, което трябва да направите, за да спечелите битката с „лошия холестерол“ е да добавите в менюто си разтворими фибри. Те се съдържат в много храни, сред които в овес, леща, ядки, ябълки, моркови.

Специалистите препоръчват и консумация на растителни нерафинирани масла кокосово, ленено, зехтин.

Пет храни, които понижават кръвната захар

Смляното ленено и сусамово семе също са добър източник на полезни мазнини. Можете да ги добавите към всякакви салати или ястия.

А ето и още няколко хранителни продукта, които по естествен начин могат да помогнат за понижаване на „лошия холестерол“.

Плодове

Ябълките, гроздето, ягодите и цитрусите са отличен източник на разтворими фибри – мощен съюзник в борбата с „лошия холестерол“.

Ядки

Богати на полезни мазнини, ядките също допринасят за понижаване нивата на „лошия холестерол“. Избягвайте обаче осолените или подсладен ядки и заложете на натурални продукти без изкуствени добавки.

Бобови култури

Бобовите култури са сред най-полезните за здравето храни. Те са богат източник на така безценните разтворими фибри.

Картофи

Картофите (стига да не са пържени или под формата на чипс) са отличен източник на фибри и освен това не съдържат наситени мазнини и трансмазнини.

Коментирай >