Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол

Пръстите на краката са индикатор за висок холестерол, установиха учени

Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол

Photo credit: Emilian Robert Vicol/Pixabay

Високият холестерол е болестно състояние, което засяга около 60% от възрастните, но милиони хора изобщо не подозират, че страдат от него. Въпреки че често липсват очевидни симптоми, има един предупредителен знак, за който трябва да се внимава - и той е свързан с пръстите на краката, установиха учени, цитирани от „Мейл онлайн“. 

Високият холестерол, при който кръвта съдържа твърде много мастно вещество, наречено холестерол, може да причини т.нар. “периферна артериална болест” (ПАБ). След проучване, ръководителят на екипа - д-р Сами Фирози, консултант кардиолог в лондонската клиника “Харли стрийт”, обяви, че ПАБ може да доведе до чупливост или бавен растеж на ноктите на краката. Ако пациентите забележат поне един от тези два обезпокоителни симптома, трябва да се консултират незабавно с лекар.

Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“

При ПАБ в артериите се натрупва мастна плака, водеща до атеросклероза, която ограничава притока на кръв към краката. 

Известна още като периферна съдова болест (ПСБ), ПАБ може да доведе до лошо кръвообращение на ноктите на краката, което означава, че няма достатъчно кислород или хранителни вещества, които да стимулират растежа и здравината на ноктите. 

Пет храни, които понижават кръвната захар

Въпреки че заболяването може да се прояви във всеки кръвоносен съд, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ то е най-често срещано в краката.

Други симптоми на ПАБ, за които трябва да се следи, са косопад по краката, изтръпване или слабост на краката, незарастващи рани и лъскава кожа. Кожата може също така леко да промени цвета си, като стане по-бледа от обикновено. 

Холестеролът е жизненоважен за нормалното функциониране на организма, включително за изграждането на клетките и производството на хормони като естроген и тестостерон. Прекалено голямото му количество обаче може да блокира кръвоносните съдове и да повиши риска от инфаркт, инсулт и образуване на кръвни съсиреци. Високите му нива се дължат главно на консумацията на мазна храна, недостатъчно движение, наднормено тегло, тютюнопушене и употреба на алкохол, но могат да се срещат и наследствено в семейството. 

Самото състояние обичайно няма симптоми и може да се открие само чрез кръвен тест. 

Холестеролът се произвежда в черния дроб и се пренася в кръвта с помощта на белтъци и най-общо се разделя на два вида. Липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят холестерола от клетките до черния дроб, където той се разгражда или преминава като отпадък. Той се нарича “добър холестерол”. Лошият холестерол, липопротеинът с ниска плътност (LDL), пренася холестерола към клетките, като прекомерните му количества се натрупват в стените на артериите.

Диета с високо съдържание на животински мазнини като масло, преработено месо - например бекон, и палмово масло, може да повиши лошия холестерол.

Статините, група лекарства, които могат да намалят LDL, са един от основните начини за лечение на висок холестерол и се приемат от 7-8 милиона души в Обединеното кралство и 35 милиона в САЩ. 
Според медиците обаче промените в начина на живот също могат да помогнат за намаляването му, като например консумиране на по-малко мазни храни, повече физически упражнения, спиране на тютюнопушенето и намаляване на алкохола.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем
Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол" Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол"
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“ Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Фибрите борят холестерола Фибрите борят холестерола
Ябълките са полезни за сърцето Ябълките са полезни за сърцето
Препоръчваме още
Състезание по ядене на чесън Състезание по ядене на чесън
Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене) Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене)
Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене) Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене)
5 трика за плосък корем 5 трика за плосък корем
"Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат "Нощните птици" умират по-млади, но само ако пият или пушат
Пет причини, поради които не си в сериозна връзка Пет причини, поради които не си в сериозна връзка
Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем Редовни и нискотарифни авиокомпании - какво трябва да знаем
Пътува ви се до ново и вълнуващо място? Вижте деветте най-интересни дестинации за 2023 година Пътува ви се до ново и вълнуващо място? Вижте деветте най-интересни дестинации за 2023 година
ТЕСТ: На кой остров принадлежи сърцето ти?🌴 ТЕСТ: На кой остров принадлежи сърцето ти?🌴
ТЕСТ: Добър приятел ли си? ТЕСТ: Добър приятел ли си?
Най-добрите песни на 2019 година Най-добрите песни на 2019 година
140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене) 140 години по-късно: „Тайната на Шанел“ все още остава неразкрита (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби