7 съвета за отказване на цигарите

Знаем, че не е лесно

снимка: pixabay.com

Битката с цигарите е една от най-трудните за мнозина.

И тъй като знаем, че не е лесно да се отървем от неприятния навик, предлагаме ви седем съвета, които да ви помогнат.

1. Отдайте се на каузата

Когато решите да спрете цигарите, често го правите с идеята, че най-вероятно ще се провалите. Не се предавайте, преди да сте започнали.

И се подсигурете – кажете на половинката си, обещайте на децата, съобщете тържествено на цялата фамилия, на приятелите си, присъединете се в няколко групи във Фейсбук.

2. Съставете план

Няма да се получи, ако една сутрин просто се събудите и решите да живеете без тютюнев дим. Необходима е подготовка, и то не само психическа.

Разработете си система от възнаграждения, в случай, че успявате, система за подкрепа (например приятел, на когото да се обадите), в случай, че се изкушавате. Принтирайте плана си и го закачете на хладилника, до компютъра вкъщи, в офиса.

3. Бъдете мотивирани

Когато ви се припуши (а това непременно ще се случи, и то не един или два пъти), ще започнете да се питате „Е, какво толкова?“  Тогава трябва да си припомните защо сте решили да откажете цигарите. И трябва да сте наясно с причините ПРЕДИ да дойде критичния момент, в който ще се изкушите.

За мъжа си ли го правите? За децата? За да сте здрави? За да не ви жълтеят зъбите? Каквато и да ви е накарало да вземете кардиналното решение, било е важно. Помнете го.

4. Награждавайте се

В ядрото на всеки успех стои мотивацията. А какво може да мотивира по-добре от възнаграждението? Съставете си план. Подарете си нещо след първия ден, след втория, след третия, след един месец, след два, след шест…

Поглезете се с нещо, което обичате и което ще чакате с нетърпение – кино или театър, почивка сред природата, обувки, спа, всичко, което можете да си позволите.

5. Протакайте

Ако ви се допуши, не запалвайте веднага. Изчакайте. Поемете си дълбоко въздух, бройте до десет, хапнете нещо. Обадете се на приятел, направете двайсет коремни преси.

Каквото и да е, стига да протакате! След време изкушението ще отмине и можете да празнувате.

6. Заменете навиците

Как реагирате на стрес? Ако отговорът е „с цигара“, очевидно ще трябва да измислите друг метод.  Дишайте дълбоко или правете упражнения.

Докато карате или щом се събудите сутрин или по всяко друго време, когато обикновено пушите, правете нещо друго, по–полезно. Изобщо заменете колкото се може повече лоши навици с по–здравословни такива.

7. Не сте загубеняци, само защото губите

Битката с цигарите не е лесна. Няма страшно, ако се провалите веднъж или два пъти. Важното е да не се предавате, да продължавате да опитвате.

Научете се от грешките си, разберете какво ви е помогнало и какво – не. И не чакайте месеци, докато опитате пак. Направете нов план, мотивирайте се и започнете не след седмици, а след дни!

И един бонус съвет: Бъдете позитивни! Това е най–важното условие за успех. Да, звучи изтъркано, но е истина. Започнете с идеята за успех и ще успеете. Повтаряйте си, че можете. Можете да устоите на изкушението. Можете да издържите седмица. Можете и месец. Милиони други са успели преди вас. Значи, вие също можете!

Коментирай »
Още по темата
Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си
Трите най-вредни женски навика
Барак Обама отказал цигарите заради страх от Мишел
Препоръчваме още
Хитрият Лисан се завръща за нова порция детски усмивки (предложение за четене)
Кои са „Бившите хора“ на концлагерна България“ разкрива изследването на Мартин Иванов (предложение за четене)
Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели
Спомените, които (не) пазим
Най-съблазнителният, романтичен и секси език в света
Зеле в гювеч: Супер лесна, вкусна, а и изпитана рецепта
Вечната любов съществува
Седем неща, които се случват с тялото ни, ако прекаляваме със сиренето
Полезни ли са наистина хранителните добавки?
Pinanga subterranea - палмата, която цъфти под земята
„Последният сън“ на Педро Алмодовар (предложение за четене)
Любимите десерти на зодия Риби
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби