Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си

Всички се поддаваме на лошите навици понякога. Някои от тях обаче ни пречат да живеем пълноценно.

снимка: pexels.com 

Списъкът с вредните навици обикновено включва тютюнопушене, алкохол, прекаляване с лекарствата, застоял начин на живот, твърде много вредна храна и какво ли още не.

Има обаче няколко вредни житейски навика, които губят времето ни. Те крадат хубавите ни спомени и ни оставят с усещане за нещо пропуснато. Виж дали и ти ги практикуваш и как да спреш:

1. Страхуваш се да не бъдеш отблъсната, защото са разбивали сърцето ти или си изживяла голяма несподелена любов, или каквато и да е причината. При всички положения това е ужасен навик, който ни пречи да бъдем щастливи и ни лишава от много любов.

Решение: Просто бъди смела, изправи се срещу страха си и ще го преодолееш. Струва си, ще видиш ;)

via GIPHY

2. Самосъжаляваш се – това е истинско губене на време и самочувствие. Самосъжаляването никога не е помогнало на никой в историята. Истината е, че това само влошава нещата.

Решение: Просто спри. Бъди по-корава и си наложи никога да не съжаляваш себе си. Вместо това се вземи в ръце и следвай мечтите си. Трябва ти само малко позитивизъм и вяра ;)

3. Прекарваш времето си пред телевизора. Всеки има нужда от онази дълго чакана неделя след тежката работна седмица. Мечтаеш си да си приготвиш нещо вкусно, навън да вали, а ти цял ден да седиш на дивана и да гледаш филми.

Решение: Няма нищо лошо в това, стига да не става ежедневие. Остави си неделята, но се постарай в останалите дни и вечери да имаш някаква активност – спорт, хоби, разходка...Каквото ти носи удоволствие ;)

via GIPHY

4. Таиш гняв – вбесяват те на работа, но ти не казваш нищо, гаджето ти се държи ужасно, а ти го премълчаваш, приятелките ти вързаха тенекия, а ти си замълча.

Решение: Не е нужно да ставаш кибритлия, който се пали за щяло и нещяло, но не премълчавай разочарованията и дразнението, което предизвикват някои хора у теб. Така следващият път ще се замислят.

5. Завиждаш, сравняваш се с хората около теб, искаш всичко, което нямаш, само защото друг го има. Така вечно се чувстваш неудовлетворена, все нещо ти липсва, а да не говорим колко време прекарваш в лоши мисли.

Решение: Започни да се радваш на това, което имаш, нямаш представа колко хора искат именно това. Оценявай качествата си, предимствата си и не се сравнявай с никого. Хората сме различни и точно в това ни е чара ;)

6. Занемаряваш се, изоставяш се и спираш да полагаш усилия за себе си – за външния си вид, за емоционалното си състояние, забравяш мечтите си, амбициите си и просто се пускаш по течението.

Решение: Всеки ден си напомняй, че ти си най-важния човек в живота ти и никога не спирай да се грижиш за този човек – дръж на външния си вид, прави това, което ти харесва, преследвай целите си. Инвестирай времето си в себе си

via GIPHY

7. Лъжеш – ужасен навик, с който, между другото, се свиква и после е много трудно да бъде изкоренен. Започваш с малка, почти благотворителна лъжа, а докато се усетиш – не можеш да им хванеш края. Вече не знаеш на кого какво си казала и как сама да не си противоречиш.

Решение: Наложи си да бъдеш малко по-откровена. Замисли се, децата казват каквото мислят. Това означава, че и ти някога си била искрена. После си се научила да лъжеш. Това означава, че по всяко време можеш да се отучиш от този вреден навик ;)

8. Опитваш се да угодиш на всички, само не и на себе си. Постоянно се стараеш да бъдеш харесвана, да не разочароваш някого и познай? Накрая ти ще останеш разочарована.

Решение: Бъди себе си, така ще те харесват много повече. Никой не уважава хората, които постоянно се стараят да угодят на всички. Не забравяй – единственият човек, на когото трябва да угаждаш си ти  :)

via GIPHY

9. Страхуваш се от промените – страхът губи времето ни така, както нищо друго. Усещаш, че нямаш развитие в работата си, но търпиш, защото те е страх от промените. По същия начин си във връзка без любов. По същия начин така и не започваш хобито, което наистина би искала да практикуваш.

Решение: Поеми дълбоко въздух и действай. Не се страхувай от промените, защото животът се случва именно тогава, когато поемаме рискове. Само тогава сме наистина живи

И още житейски истини:

15 забавни истини за живота, които научаваме по трудния начин

10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“

Пет стъпки за по-щастлив живот

3 коментара »
10 истини, на които ни научи Саманта от „Сексът и градът“
7 съвета за отказване на цигарите
Най-вредните за зъбите напитки
ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си?
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Пет начина да се справиш с бившата му
Четири важни причини да спим голи
Извлякоха древна ДНК от праисторическо бижу
Учени: Пушенето на наргиле увеличава риска от сърдечни заболявания
Отвлечени и щастливи
Един забележителен дебют: „Гарата“ от Якопо де Микелис (предложение за четене)
Кралицата на скандинавския криминален роман Камила Лекберг и шведският менталист Хенрик Фексеус отново обединяват сили за „Култът“
Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели
Изневери, корупция, скандали, жажда за власт: „В тесен кръг“ на Вивека Стен (предложение за четене)
Необичайно, но не и за Нова Зеландия: Председателят на парламента нахрани бебе, докато води заседание (ВИДЕО)
7 забрани за лятото
„За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби