Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си

Всички се поддаваме на лошите навици понякога. Някои от тях обаче ни пречат да живеем пълноценно

Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си

снимка: pexels.com 

Списъкът с вредните навици обикновено включва тютюнопушене, алкохол, прекаляване с лекарствата, застоял начин на живот, твърде много вредна храна и какво ли още не.

Има обаче няколко вредни житейски навика, които губят времето ни. Те крадат хубавите ни спомени и ни оставят с усещане за нещо пропуснато. Виж дали и ти ги практикуваш и как да спреш:

1. Страхуваш се да не бъдеш отблъсната, защото са разбивали сърцето ти или си изживяла голяма несподелена любов, или каквато и да е причината. При всички положения това е ужасен навик, който ни пречи да бъдем щастливи и ни лишава от много любов.

Решение: Просто бъди смела, изправи се срещу страха си и ще го преодолееш. Струва си, ще видиш ;)

via GIPHY

2. Самосъжаляваш се – това е истинско губене на време и самочувствие. Самосъжаляването никога не е помогнало на никой в историята. Истината е, че това само влошава нещата.

Решение: Просто спри. Бъди по-корава и си наложи никога да не съжаляваш себе си. Вместо това се вземи в ръце и следвай мечтите си. Трябва ти само малко позитивизъм и вяра ;)

3. Прекарваш времето си пред телевизора. Всеки има нужда от онази дълго чакана неделя след тежката работна седмица. Мечтаеш си да си приготвиш нещо вкусно, навън да вали, а ти цял ден да седиш на дивана и да гледаш филми.

Решение: Няма нищо лошо в това, стига да не става ежедневие. Остави си неделята, но се постарай в останалите дни и вечери да имаш някаква активност – спорт, хоби, разходка...Каквото ти носи удоволствие ;)

via GIPHY

4. Таиш гняв – вбесяват те на работа, но ти не казваш нищо, гаджето ти се държи ужасно, а ти го премълчаваш, приятелките ти вързаха тенекия, а ти си замълча.

Решение: Не е нужно да ставаш кибритлия, който се пали за щяло и нещяло, но не премълчавай разочарованията и дразнението, което предизвикват някои хора у теб. Така следващият път ще се замислят.

5. Завиждаш, сравняваш се с хората около теб, искаш всичко, което нямаш, само защото друг го има. Така вечно се чувстваш неудовлетворена, все нещо ти липсва, а да не говорим колко време прекарваш в лоши мисли.

Решение: Започни да се радваш на това, което имаш, нямаш представа колко хора искат именно това. Оценявай качествата си, предимствата си и не се сравнявай с никого. Хората сме различни и точно в това ни е чара ;)

6. Занемаряваш се, изоставяш се и спираш да полагаш усилия за себе си – за външния си вид, за емоционалното си състояние, забравяш мечтите си, амбициите си и просто се пускаш по течението.

Решение: Всеки ден си напомняй, че ти си най-важния човек в живота ти и никога не спирай да се грижиш за този човек – дръж на външния си вид, прави това, което ти харесва, преследвай целите си. Инвестирай времето си в себе си

via GIPHY

7. Лъжеш – ужасен навик, с който, между другото, се свиква и после е много трудно да бъде изкоренен. Започваш с малка, почти благотворителна лъжа, а докато се усетиш – не можеш да им хванеш края. Вече не знаеш на кого какво си казала и как сама да не си противоречиш.

Решение: Наложи си да бъдеш малко по-откровена. Замисли се, децата казват каквото мислят. Това означава, че и ти някога си била искрена. После си се научила да лъжеш. Това означава, че по всяко време можеш да се отучиш от този вреден навик ;)

8. Опитваш се да угодиш на всички, само не и на себе си. Постоянно се стараеш да бъдеш харесвана, да не разочароваш някого и познай? Накрая ти ще останеш разочарована.

Решение: Бъди себе си, така ще те харесват много повече. Никой не уважава хората, които постоянно се стараят да угодят на всички. Не забравяй – единственият човек, на когото трябва да угаждаш си ти  :)

via GIPHY

9. Страхуваш се от промените – страхът губи времето ни така, както нищо друго. Усещаш, че нямаш развитие в работата си, но търпиш, защото те е страх от промените. По същия начин си във връзка без любов. По същия начин така и не започваш хобито, което наистина би искала да практикуваш.

Решение: Поеми дълбоко въздух и действай. Не се страхувай от промените, защото животът се случва именно тогава, когато поемаме рискове. Само тогава сме наистина живи

И още житейски истини:

15 забавни истини за живота, които научаваме по трудния начин

10 забавни мисли за живота от Джоуи от „Приятели“

Пет стъпки за по-щастлив живот

3 коментара »
Още по темата
10 истини, на които ни научи Саманта от „Сексът и градът“ 10 истини, на които ни научи Саманта от „Сексът и градът“
7 съвета за отказване на цигарите 7 съвета за отказване на цигарите
Най-вредните за зъбите напитки Най-вредните за зъбите напитки
ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си? ТЕСТ: От какво се нуждаеш в живота си?
Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот
Препоръчваме още
Седем житейски урока, които научихме от филмите Седем житейски урока, които научихме от филмите
Жега и топлинен удар: Как да разпознаем симптомите и да се предпазим Жега и топлинен удар: Как да разпознаем симптомите и да се предпазим
Най-здравословните храни в магазина Най-здравословните храни в магазина
Жените поумнявали от оралната любов Жените поумнявали от оралната любов
Махмурлукът е най-тежък на 29 години Махмурлукът е най-тежък на 29 години
Преоткриваме близката и непозната Гърция в новото издание на „Гръцко синьо“ от Анита Димитрова (предложение за четене) Преоткриваме близката и непозната Гърция в новото издание на „Гръцко синьо“ от Анита Димитрова (предложение за четене)
Разкриха тайната на яйцеклетката Разкриха тайната на яйцеклетката
Почитаме смела светица, отдала живота си на вярата. Празнуват всички с името ѝ Почитаме смела светица, отдала живота си на вярата. Празнуват всички с името ѝ
Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели
Какво искат жените от мъжете? Какво искат жените от мъжете?
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите 3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
Девет начина да разбереш дали си влюбена или си внушаваш Девет начина да разбереш дали си влюбена или си внушаваш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби