На ледената луна на Сатурн може да има живот

Основен елемент на живота е открит на повърхността на Енцелад

На ледената луна на Сатурн може да има живот

Photo credit: WikiImages/Pixabay

Високи концентрации на фосфор - важен елемент за всички биологични процеси на Земята, е открит в ледени кристали от вътрешния океан на Енцелад, ледената луна на планетата Сатурн, което е потенциален знак, че на нея може да има живот, съобщиха световните осведомителни агенции.

Научното откритие е въз основа на данни, събрани от сондата "Касини" на НАСА, която е първата, изследвала газовия гигант Сатурн в орбита около планетата, в продължение на 13 години от 2004 г. до 2017 г.

"Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад

Резултатите от изследването на международен изследователски екип под ръководството на германски учени бяха публикувани в сп. "Нейчър" и огласени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, проектирала и създала сондата "Касини".

Същият изследователски екип по-рано потвърди, че ледените структури на Енцелад съдържат множество минерали и сложни органични съединения, включително и компоненти на аминокиселини, свързвани с живота, познат на нашата планета. Досега обаче липсваха данни за наличие на фосфор, който е сред шестте химични елементи, свързвани с живота, заедно с въглерод, кислород, водород, азот и сяра.

Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята

"За пръв път този важен елемент е открит в океан извън планетата Земя", каза ръководителят на изследването Франк Постберг, планетарен изследовател в Свободния университет в Берлин, цитиран в прессъобщение на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“ „Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
"Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена "Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена
"Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад "Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад
Определиха възрастта на пръстените на Сатурн Определиха възрастта на пръстените на Сатурн
Препоръчваме още
Седемте най-големи страхове на мъжа в една връзка  Седемте най-големи страхове на мъжа в една връзка 
„Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене) „Унгарски танци на Тенерифе“ – дебютът на Весо Портарски в България (предложение за четене)
Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО) Робърт Дауни-Джуниър със специално обръщение към българските зрители (ВИДЕО)
Къде и как се е появило първото кюфте? Къде и как се е появило първото кюфте?
За стройна фигура яжте бавно За стройна фигура яжте бавно
Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене) Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене)
Дами, засрамете се, мъжете спортуват два пъти повече Дами, засрамете се, мъжете спортуват два пъти повече
Как да съчетаем забързаното ежедневие със здравословен хранителен режим Как да съчетаем забързаното ежедневие със здравословен хранителен режим
Магията започва „Десет минутки преди сън“ с детските книжки „Малкият еднорог“ и „Малката русалка“ (предложение за четене) Магията започва „Десет минутки преди сън“ с детските книжки „Малкият еднорог“ и „Малката русалка“ (предложение за четене)
„Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене) „Всички страхове“ стават реалност в коварния трилър на Алекс Финли (предложение за четене)
Мъжете мразят такива жени Мъжете мразят такива жени
 Мирженка Чехова разкрива горчивата и шокираща истина за балета в „Балерини“ Мирженка Чехова разкрива горчивата и шокираща истина за балета в „Балерини“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби