На ледената луна на Сатурн може да има живот

Основен елемент на живота е открит на повърхността на Енцелад

На ледената луна на Сатурн може да има живот

Photo credit: WikiImages/Pixabay

Високи концентрации на фосфор - важен елемент за всички биологични процеси на Земята, е открит в ледени кристали от вътрешния океан на Енцелад, ледената луна на планетата Сатурн, което е потенциален знак, че на нея може да има живот, съобщиха световните осведомителни агенции.

Научното откритие е въз основа на данни, събрани от сондата "Касини" на НАСА, която е първата, изследвала газовия гигант Сатурн в орбита около планетата, в продължение на 13 години от 2004 г. до 2017 г.

"Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад

Резултатите от изследването на международен изследователски екип под ръководството на германски учени бяха публикувани в сп. "Нейчър" и огласени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, проектирала и създала сондата "Касини".

Същият изследователски екип по-рано потвърди, че ледените структури на Енцелад съдържат множество минерали и сложни органични съединения, включително и компоненти на аминокиселини, свързвани с живота, познат на нашата планета. Досега обаче липсваха данни за наличие на фосфор, който е сред шестте химични елементи, свързвани с живота, заедно с въглерод, кислород, водород, азот и сяра.

Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята

"За пръв път този важен елемент е открит в океан извън планетата Земя", каза ръководителят на изследването Франк Постберг, планетарен изследовател в Свободния университет в Берлин, цитиран в прессъобщение на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето Aстрономи откриха „планета“, по-гореща от Слънцето
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“ „Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
"Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена "Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена
"Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад "Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад
Определиха възрастта на пръстените на Сатурн Определиха възрастта на пръстените на Сатурн
Препоръчваме още
Защо изневеряваме Защо изневеряваме
На пазар за студеното време На пазар за студеното време
Топ 5 на най-страховитите места в света (СНИМКИ/ВИДЕО) Топ 5 на най-страховитите места в света (СНИМКИ/ВИДЕО)
14 неща, които трябва да направиш, преди да станеш на 35 14 неща, които трябва да направиш, преди да станеш на 35
Почитаме смела светица, отдала живота си на вярата. Празнуват всички с името ѝ Почитаме смела светица, отдала живота си на вярата. Празнуват всички с името ѝ
ТЕСТ: Отговори на един въпрос и разбери какъв е вкусът на живота ти! ТЕСТ: Отговори на един въпрос и разбери какъв е вкусът на живота ти!
11 объркващи начина, с които той ти показва, че те харесва 11 объркващи начина, с които той ти показва, че те харесва
ТЕСТ: Кой е господин „Перфектен“ за теб? ТЕСТ: Кой е господин „Перфектен“ за теб?
Innerglow с нов сингъл – “Безразличен” Innerglow с нов сингъл – “Безразличен”
Пет начина да намалим драмата в живота си Пет начина да намалим драмата в живота си
Мъжете най-много се възбуждали... от очите Мъжете най-много се възбуждали... от очите
Франк Тилие разкрива тайните на „Недовършеният ръкопис“ (предложение за четене) Франк Тилие разкрива тайните на „Недовършеният ръкопис“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби