Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята

Земята е сравнително малък скален свят. Юпитер, който носи името на древния римски бог на гръмотевицата, е газов гигант

Photo credit: Thomas Breher/Pixabay

Космически кораб на НАСА документира колко много светкавиците на Юпитер приличат на тези на Земята, предаде Ройтерс. 

Облаците на Юпитер, скрити зад амонячни пари, приличат на земните - съставени са от вода. И както на Земята, светкавиците се образуват в тези облаци. Явлението е наблюдавано от различни космически кораби, посещавали най-голямата планета на Слънчевата система, включително от сондата "Джуно". 

Данни от "Джуно" предлагат нова информация за това колко много процесът по генериране на светкавици на Юпитер е сходен с този на Земята въпреки големите различия между двете планети. 

Земята е сравнително малък скален свят. Юпитер, който носи името на древния римски бог на гръмотевицата, е газов гигант. Всички планети на Слънчевата система биха могли да се "поберат" в Юпитер - неговите размери наистина са впечатляващи.   

Сондата "Джуно", която обикаля орбитата на Юпитер, прави снимки с висока резолюция в продължение на 5 години с помощта на радиоприемник. Така учените разбират, че процесът на образуване на светкавици е със същия ритъм като този на Земята. Наблюдаваните на Юпитер светкавици се образуват с времеви раздели от милисекунда подобно на гръмотевичните бури на Земята. 

Светкавицата е най-мощният природен източник на електричество. Частиците лед и вода в облака се зареждат от сблъсъците и формират частици със заряд, каза Ивана Колмасова от института по атмосферна физика към Чешката академия на науките, която е водещ автор на изследването, публикувано през тази седмица в сп. "Нейчър Комюникейшънс". "При този процес се формира голямо електрическо поле. Учените все още не са напълно сигурни какво се случва в гръмотевичните облаци."

Съществуването на светкавици на Юпитер е потвърдено от радиочестотните емисии, записани от космическия кораб "Вояджър 1" на НАСА през 1979 г. 

При останалите газови планети в Слънчевата система - Сатурн, Уран и Нептун, също са доказани светкавици. Доказателства за светкавици в облаците на Венера, която е планета от скален тип. Въпреки това тази дейност в облаците над Венера все още е предмет на дебати.

Други изследвания показват в детайли общото между гръмотевичната дейност на Юпитер и Земята, независимо от разликите в разпределението на светлината. На Земята тропическите региони са сред най-активните. На Юпитер активността е най-голяма в средните ширини и полярните зони. Това означава, че условията за формиране на светкавици на двете планети са много различни, каза Колмасова. При сравнение между силата на светкавиците резултатите от оптическите измервания показват, че гръмотевичната активност на Юпитер е сравнима с най-мощната такава на Земята, добавя Колмасова.

Планетата Юпитер е съставена най-вече от водород и хелий. Има следи и от други газове. Ивиците и бурите са причината за цвета на планетата. Юпитер е петата спрямо Слънцето планета в Слънчевата система с диаметър от 143 хил. км. Сондата "Джуно" е в орбитата на Юпитер от 2016 г. Целта на "Джуно" е да даде повече информация за атмосферата, структурата, магнитните полета и отделните части на планетата. 

Източник: Розалия Благоева/БТА
Коментирай »
„Представете си мечка в хибернация, след като е изяла всичко около себе си“: Черната дупка в центъра на Млечния път не е толкова „сънлива“
Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади
Земята има нова квазилуна
"Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад
Определиха възрастта на пръстените на Сатурн
На път за Юпитер: Космическата сонда "Джус" записа магнитно поле
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
ТЕСТ: Как ще обзаведеш дома на мечтите си?
Жегите обострят болките от подути крака и разширени вени, ето как да си помогнем
„Живейте без тревоги“: Уроци от дзенбудисткия монах Шунмьо Масуно (предложение за четене)
Пет позабравени женски заповеди
Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса
Имате поща: Най-дразнещите грешки в писането на имейли
Рибата поддържа активността у хората
Везните не обичат бързия секс
Най-стиснатите зодии: Тези три знака са най-големите скъперници в зодиака
Трагична любов и стари тайни в Амстердам от началото на XVIII век в „Домът на съдбата“ от Джеси Бъртън
„Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа
Кои бозайници спят най-малко? Тези животни спят най-много по два часа на денонощие
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби