На път за Юпитер: Космическата сонда "Джус" записа магнитно поле

След като достигне Юпитер през 2031 г., J-MAG ще помогне за изследване на магнитното поле на планетата и взаимодействието му с това на Ганимед

28 април 2023
На път за Юпитер: Космическата сонда "Джус" записа магнитно поле

Photo credit: Kanenori/Pixabay

Космическата сонда "Джус" записа данни за магнитно поле, докато разгръщаше 10,6-метровата си стрела с магнитометър, съобщи на сайта си Европейската космическа агенция (EКА). 
 
Апаратът на Агенцията беше изстрелян на 14 април от космодрума Куру, Френска Гвиана. 

Целта на мисията "Джус" (JUICE - Jupiter Icy Moons Explorer) е да изследва Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система, и три от ледените ѝ луни - Калисто, Европа и Ганимед, в търсене на обитаема среда за извънземни форми на живот. По план пътуването на сондата трябва да продължи осем години. 

Разполагането и задействането на антените, стрелите, сензорите и инструментите на сондата ще продължи в следващите месеци в рамките на т.нар. фаза на въвеждане в експлоатация.
 
Стрелата с магнитометъра на "Джус" (J-MAG) беше разгърната на 21 април, когато апаратът се намираше на около 1,7 милиона км от Земята. 

След като достигне Юпитер през 2031 г., J-MAG ще помогне за изследване на магнитното поле на планетата и взаимодействието му с това на Ганимед, както и да проучи скритите океански слоеве и ледените кори на големите луни на планетата. 

J-MAG е един от десетте инструмента, които ще изследват Юпитер и неговите най-големи океански луни Ганимед, Европа и Калисто. Смята се, че те имат океани от течна вода, скрити под ледената кора.

Източник: Теодора Славянова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята Светкавиците на Юпитер много приличат на тези на Земята
За първи път в историята: Уловиха звезда, която "изяжда" планета За първи път в историята: Уловиха звезда, която "изяжда" планета
Препоръчваме още
9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим 9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим
Осем причини за изневярата на мъжа  Осем причини за изневярата на мъжа 
Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли Колко струват услугите, които ни предоставят подводните гори от водорасли
Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес Звездите от „Забвение” в Буенос Айрес
Светлите спални водят до затлъстяване Светлите спални водят до затлъстяване
Новата поредица на Никола Бьогле продължава с „Пътника без лице“ (предложение за четене) Новата поредица на Никола Бьогле продължава с „Пътника без лице“ (предложение за четене)
С палатка на море С палатка на море
Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши Предложение за четене: „Глад“ от Джамал Уариаши
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Махмурлукът е най-тежък на 29 години Махмурлукът е най-тежък на 29 години
Катрин де Ланг дава ценни съвети за подобряването на най-важния орган в „Силата на мозъка“ (предложение за четене) Катрин де Ланг дава ценни съвети за подобряването на най-важния орган в „Силата на мозъка“ (предложение за четене)
Тест на личността: Каква порода котка си? Тест на личността: Каква порода котка си?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби