Скакалците излъчват феромон, за да не бъдат изядени от своите събратя

Откритие, което може да се използва в бъдеще за опитомяване на тези ненаситни насекоми

Скакалците излъчват феромон, за да не бъдат изядени от своите събратя

Photo credit: Roos Rojas/Pixabay

Известни още от библейски времена, рояците скакалци, които почернят небето и опустошават реколтата по пътя си, и днес представляват заплаха за продоволствената сигурност на милиони хора в Азия и Африка, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Учени обявиха, че са идентифицирали феромон, който насекомите излъчват, за да не бъдат изядени от своите събратя - откритие, което може да се използва в бъдеще за опитомяване на тези ненаситни насекоми.

Бил Хансън, специалист по невроетология от института "Макс Планк" и водещ автор на изследването, казва, че се е позовал на предишни проучвания, които са установили, че тези рояци отчасти са управлявани от заплахата от канибализъм.

Канибализмът не е рядкост в природата - от лъвове, които ядат малки, които не им принадлежат, до лисици, хранещи се с мъртви себеподобни, за да се заситят.

При скакалците канибализмът има специфична цел. 

Мигриращите скакалци (Locusta migratoria) преминават през толкова различни поведенчески фази, че доскоро учените са ги смятали за отделни видове.

Като цяло тези животни са по-скоро уединени и се хранят сравнително малко. Те обаче се трансформират, когато гъстотата на популацията им се увеличи - по време на дъждове и временно оптимални условия за размножаване, последвани от период на липса на храна. Приливът на хормони ги кара да бръмчат, образувайки рояци и ставайки по-агресивни.

Този момент е известен като "стадна" фаза и се смята, че канибализмът кара скакалците да се движат, за да се насочат към по-богати на храна райони, според предишно изследване. 
и.

Действително, скалците се изяждат едни други отзад. "Ако спреш да се движиш, ще бъдеш изяден от другия. Това обяснява защо роякът се движи в една и съща посока", казва Хансън. 

"Решихме, че всяко животно развива някакъв вид защита", продължава изследователят. 

За да установят това, Хансън и колегите му правят експерименти, които продължават четири години. Изследователите доказват, че един от химикалите, фенилацетонитрил, отблъсква другите скакалци по време на тестовете. 
       

Въпросното вещество играе роля в производството на токсин (циановодород) от скакалците, така че изглежда логично то да е сигналът, който се изпраща на другите индивиди да стоят настрана. 

За да потвърдят откритието си, учените използват молекулярната ножица CRISPR (Криспър), за да модифицират генетично скакалците така, че те вече да не могат да произвеждат фенилацетонитрил. В резултат насекомите стават по-уязвими за канибализъм. 

Изследователите не спират дотук и тестват десетки обонятелни рецептори на скакалците, като накрая се спират на един, който е особено чувствителен към химикала. 

Генетично модифицираните скакалци, които вече не са в състояние да използват този рецептор, проявяват засилено канибалистично поведение. 

В коментар, придружаващ публикацията, учени отбелязват, че откритието хвърля светлина върху "сложния баланс" между механизмите, които карат мигриращите скакалци да се групират заедно или да се конкурират. 

Методите за контрол на популацията им могат да използват технологии, които увеличават конкуренцията помежду им. "Същевременно не трябва да унищожаваме вида", предупреждава Бил Хансън. "Ще спечелим много, ако успеем да намалим размера на рояците или да ги привлечем в райони без посеви", допълва изследователят. 

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
 „Живей бързо“ - дисекция на един трагичен момент от живота на Брижит Жиро (предложение за четене) „Живей бързо“ - дисекция на един трагичен момент от живота на Брижит Жиро (предложение за четене)
„Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене) „Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене)
Вече има лифтинг и за колене Вече има лифтинг и за колене
ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си? ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си?
Защо косата ни посивява с възрастта? Защо косата ни посивява с възрастта?
Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години Поликистозните яйчници: Какви са симптомите по години
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча Летни дестинации: Kрасивото егейско крайбрежие на Турция от Айвалък до Датча
Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма Кралицата отровителка Катерина Медичи се подвизава в "Предсказанието" на Александър Дюма
Вместо меден месец Вместо меден месец
Пет позабравени женски заповеди Пет позабравени женски заповеди
Лека зимна салата с айсберг, червено цвекло, портокали и нар Лека зимна салата с айсберг, червено цвекло, портокали и нар
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби