Защо червеното вино предизвиква главоболие?

Има няколко теории за главоболието от червено вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество

Защо червеното вино предизвиква главоболие?

Photo credit: Roberta Sorge/Unsplash

Американски учени мислят, че са установили защо някои хора получават главоболие от малка чаша червено вино, въпреки че пият безпроблемно друг алкохол. Това се дължи на съединение в гроздето, което може да промени начина, по който тялото преработва алкохола, съобщи Би Би Си.

Съединението е антиоксидантът кверцетин. Червеното грозде съдържа повече от него, когато е изложено на много слънце. 

Евтино срещу скъпо вино

Това означава, че по-скъпите червени вина са по-лоши за хората, предразположени към главоболие, от евтините, обяснява един от учените проф. Андрю Уотърхаус от Университета на Калифорния. 

Някои специалисти са скептични към откритието. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментални лечения в университета "Куин Мери" в Лондон, каза, че както е широкоизвестно, евтините вина предизвикват повече главоболие, затова по-полезно може да бъде изучаването на някои от добавките, използвани за тях. 

Ген, сулфити, хистамин

Има няколко теории за главоболието от червено вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество. Според някои причина са сулфитите, които увеличават трайността. Те обаче са повече в сладките бели вина, а не в червените. И макар някои хора да имат алергия към тях, има малко доказателства те да са виновни за главоболието. 

Друг възможен виновник е хистаминът - съставка, срещана повече в червените вина. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове и това да предизвика главоболие. И за това обаче няма абсолютни доказателства.

Известно е, че хората от Източна Азия понасят по-трудно всякакъв алкохол заради ген, отразяващ се на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Възможно е главоболието от вино да има подобно обяснение.   

Учените са доказали лабораторно, че кверцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си. 

Кверцетинът обаче става проблемен само когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, дори се продава като добавка заради противовъзпалителните му свойства. 

Източник: БТА, Би Би Си
Коментирай »
Още по темата
Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето
Най-добрите дестинации за вино в Европа Най-добрите дестинации за вино в Европа
Поне пет причини да избереш виното пред любовта Поне пет причини да избереш виното пред любовта
Десет любопитни факта за червеното вино Десет любопитни факта за червеното вино
Червеното вино помага за отслабване Червеното вино помага за отслабване
Препоръчваме още
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора
Шест любими храни, които почти не съдържат захар Шест любими храни, които почти не съдържат захар
Цветът на очите разкрива тайни за характера Цветът на очите разкрива тайни за характера
Предложение за четене: „Литературни изкушения" от Венцеслав Константинов Предложение за четене: „Литературни изкушения" от Венцеслав Константинов
ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠 ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠
HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване
„Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров (предложение за четене) „Къщата на Клоуните“ – най-диаболичният и смел роман от Галин Никифоров (предложение за четене)
6 съвета за справяне с ревността 6 съвета за справяне с ревността
„Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение (предложение за четене) „Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение (предложение за четене)
Как хапването на сирене предпазва от кариес Как хапването на сирене предпазва от кариес
1/3 от мъжете биха се оженили без любов, стига жената да е „добра съпруга“ 1/3 от мъжете биха се оженили без любов, стига жената да е „добра съпруга“
Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас Най-абсурдните суеверия за сватба по света и у нас
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби