Защо червеното вино предизвиква главоболие?

Има няколко теории за главоболието от червено вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество

Photo credit: Roberta Sorge/Unsplash

Американски учени мислят, че са установили защо някои хора получават главоболие от малка чаша червено вино, въпреки че пият безпроблемно друг алкохол. Това се дължи на съединение в гроздето, което може да промени начина, по който тялото преработва алкохола, съобщи Би Би Си.

Съединението е антиоксидантът кверцетин. Червеното грозде съдържа повече от него, когато е изложено на много слънце. 

Евтино срещу скъпо вино

Това означава, че по-скъпите червени вина са по-лоши за хората, предразположени към главоболие, от евтините, обяснява един от учените проф. Андрю Уотърхаус от Университета на Калифорния. 

Някои специалисти са скептични към откритието. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментални лечения в университета "Куин Мери" в Лондон, каза, че както е широкоизвестно, евтините вина предизвикват повече главоболие, затова по-полезно може да бъде изучаването на някои от добавките, използвани за тях. 

Ген, сулфити, хистамин

Има няколко теории за главоболието от червено вино, което може да настъпи до 30 минути след изпиването на малко количество. Според някои причина са сулфитите, които увеличават трайността. Те обаче са повече в сладките бели вина, а не в червените. И макар някои хора да имат алергия към тях, има малко доказателства те да са виновни за главоболието. 

Друг възможен виновник е хистаминът - съставка, срещана повече в червените вина. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове и това да предизвика главоболие. И за това обаче няма абсолютни доказателства.

Известно е, че хората от Източна Азия понасят по-трудно всякакъв алкохол заради ген, отразяващ се на метаболитния ензим алдехид дехидрогеназа. Възможно е главоболието от вино да има подобно обяснение.   

Учените са доказали лабораторно, че кверцетинът може непряко да блокира действието на алдехид дехидрогеназата чрез един от метаболитите си. 

Кверцетинът обаче става проблемен само когато се смеси с алкохол. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, дори се продава като добавка заради противовъзпалителните му свойства. 

Източник: БТА, Би Би Си
Коментирай »
Още по темата
Учени: Чаша вино на ден не е вредна за здравето
Най-добрите дестинации за вино в Европа
Поне пет причини да избереш виното пред любовта
Десет любопитни факта за червеното вино
Червеното вино помага за отслабване
Препоръчваме още
Да преборим умората: Най-добрите билки за спокоен сън
ТЕСТ: Умееш ли да пазиш тайна?
На пазар за студеното време
Предложение за четене: „Сладка бобена паста" от Дуриан Сукегава
Най-възбуждащите аромати за мъжете
Всичко или нищо: 10 ситуации, в които си струва да сме смели
ТЕСТ: Добър приятел ли си?
Внимателно с аспирина! Всекидневната доза може да увеличи риска от анемия при възрастни хора
Какво има предвид той, когато казва това?
Световноизвестна поп икона и пекар от малко градче се влюбват в „Когато си в Рим“ от Сара Адамс (предложение за четене)
Страдаме по изгубените джентълмени
Танците са полезни не само за тялото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби