Дните без телевизия са ключ към по-здравословен живот

Не се хранете пред телевизора

снимка: sxc.hu

Дните без телевизия трябва да се превърнат в нещо редовно, за да се насърчават хората да бъдат по-активни и на се намали затлъстяването, съветват от британския Национален институт за здраве и клинични постижения (НИЗКП), цитирани от БГНЕС

В нов наръчник на института са изложени редица препоръки в опит да се подобри здравето на британците. Всеки трябва да спи достатъчно дълго, да закусва, да следва средиземноморската диета, да увеличи физическата активност, като ходи пеша или кара колело до работа или училище. Човек трябва да се занимава и с танци, плуване, а когато е възможно, да се използват стълбите вместо ескалатора или асансьора.

Освен това хората не трябва да се хранят пред телевизора, да избягват захарните напитки. Трябва да определят дни без телевизия или поне да не се гледа телевизия повече от 2 часа на ден. Количеството на консумираните торти, пастички и сладкиши трябва да се сведе до минимум.

"През последните 10 години нивата на затлъстяване почти са скочили двойно и продължават да будят сериозно притеснение у местните власти и здравните служби в Англия", казва проф. Майк Кели, директор на Центъра за обществено здраве към НИЗКП.

НИКЗП в миналото публикува напътствия за предотвратяване и намаляване на затлъстяването. Този наръчник обаче се фокусира над промените, които човек може да направи, за да намали риска от затлъстяване и наднормено тегло. Спазването на здравословна диета и увеличението на физическата активност са важни за всички, не само за затлъстелите или хората с наднормено тегло.

"Количеството на енергията, което се приема с храната и напитките не трябва да надвишава количеството на изразходваната енергия за един ден. Затова трябва да използваме стълбите, а не асансьора, да гледаме по-малко телевизия, да се храним по-здравословно и да пием по-малко алкохол", съветва проф. Кели.

Коментирай »
Девет вредни навика, с които пропиляваш живота си
Храненето пред телевизора води до затлъстяване
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Винаги единият обича повече: шест знака, че си ти
Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов (предложение за четене)
„Приключенията на Пинокио“ с оригиналните илюстрации на Карло Киостри (предложение за четене)
На борда на прочутия кралски военен кораб „Васа“ от XVII век е имало жена
Пет от най-старите ресторанти в Европа (СНИМКИ)
5 начина да откриете силната си страна в работата
Цената е първото нещо, за което мислим при пътуване
Най-скъпите десерти в света
Писмо пътува 70 години до САЩ
Уникална скрита камера изкарва акъла на нюйоркчани
Грейпфрутът крие тайната на женската красота
Среща с непознат: Ето кое е перфектното място и защо
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби