7 богати на антиоксиданти храни, с които да намалим възпаленията в организма Ето как да намалим възпалението в организма с помощта на храната
Ето как да намалим възпалението в организма с помощта на храната
Photo credit: Bozhin Karaivanov/Unsplash
Всеки от нас може да направи една положителна промяна в търсене на по-добро здраве - да намалим хроничното възпаление в организма.
Възпалението е в основата на редица здравословни проблеми - автоимунни заболявания, сърдечни заболявания и дори проблеми с психичното здраве.
За щастие консумацията на богати на антиоксиданти храни може да ни помогне да не сме безсилни в битката с възпалението, а включването на правилните продукти е ключова тактика за "овладяване на огъня".
Антиоксидантите, получени от храната, почистват клетките от вредните свободни радикали (силно реактивни, нестабилни атоми, които причиняват възпаленията в организма).
Богатите на антиоксиданти храни можем да разпознаем по ярките цветове - наситено червени домати, тъмнолилаво грозде или зелени листни зеленчуци с цвят на изумруд. Колкото по-наситен е цветът, толкова повече антиоксиданти съдържат тези естествени храни.
А тук сме подбрали кратък списък със седем от най-добрите богати на антиоксиданти храни за борба с възпаленията.
Домати 🍅
Хапвайте ги сурови, направете ги на сок или ги сгответе - по какъвто и начин да приготвите доматите, в тях има много антиоксиданти. Тези червени плодове (или зеленчуци, в зависимост от това кого питате) са богати на няколко съединения, които се борят със свободните радикали, включително ликопен, витамин С, бета-каротин и множество флавоноиди.
Силата на ликопена в доматите дори е изследвана като потенциално противораково средство. Много проучвания, които са разглеждали връзката между ликопена и рака, са дали положителни резултати, като ракът на простатата е най-вероятната цел на превенцията.
Диви боровинки
Всички горски плодове са богати на антиоксиданти, така че не можем да сгрешим с ягоди, малини, къпини и други, но боровинките са особено добър избор за борба с възпаленията. Антоциановите съединения, които им придават характерния лилаво-син цвят, са свързани с превенцията на хронични здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания, рак и диабет. Някои изследвания показват, че дивите боровинки съдържат от три до пет пъти повече антиоксиданти от обикновените боровинки.
Портокали 🍊
Всички знаем, че цитрусовите плодове са пълни с витамин С. Това, което може би не осъзнаваме, е, че този ежедневен витамин е мощен антиоксидант, който може да има роля за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, съдова дисфункция и някои видове рак.
Кафе ☕
Сутрешната напитка е силен източник на антиоксиданти. Способността ѝ да се бори с възпаленията се свързва с хлорогенната, кафеената, феруловата и n-кумаровата киселина.
Все пак не всички зърна са еднакво богати на енергия за потушаване на възпаленията. Проучване разкрива, че зърната робуста съдържат най-много антиоксиданти - почти два пъти повече от зърната арабика.
Черен шоколад 🍫
Черният шоколад съдържа достатъчно антиоксиданти - особено флавоноиди. Тези вещества могат да играят роля за здравето на сърцето и превенцията на рака. Колкото по-тъмен е шоколадът (т.е. колкото по-високо е съдържанието на какао), толкова повече антиоксиданти може да съдържа.
Спанак
Спанакът е добре познат със своите хранителни вещества като желязо и витамин К, но хранителният профил на тези зеленолистни зеленчуци отива още по-далеч. Спанакът е пълен с антиоксиданти, включително кемпферол, кверцетин, лутеин и зеаксантин. Лутеинът и зеаксантинът се свързват с подобряването на зрението и здравето на очите, кемпферолът може да подпомогне превенцията на рака, а кверцетинът често се споменава като фактор за подобряване на здравето на сърцето.
Зелен чай 🍵
Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти. Независимо дали го консумираме студен или горещ, ще си дарим невероятни ползи за здравето. Смята се, че антиоксидантите, наречени катехини, в зеления чай имат противоракови и противовъзпалителни свойства.