снимка: Форум Филм България

Всяка свободна жена на възраст над двадесет години се превръща в мечтаната закуска за акулите в морето, наречено „работно място”. В момента, в който колегите ви разберат, че сте необвързани, лампичка в мозъка им просветва и те са готови да пробват късмета си с вас.

Ситуацията се усложнява многократно ако работите в компания с преобладаващи служители мъже, като тези в IT-сферата, и/ или вие сте единствената неангажирана колежка.

Да, в началото ви е забавно – при толкова ухажори, които не спират да свалят звезди за вас, няма как да не се почувствате желани и търсени. Но след известно време става досадно, появява се дразнение и започвате да се чудите как да си поемете глътка въздух без някой да се опитва да ви впечатли.

Можем съвсем условно да разграничим няколко типа колеги спрямо тяхното поведение – самоуверения, нахалния, мълчаливия и стария ерген. Ето какво е характерно за всеки един и как да се справим с тях:

Самоувереният

Той ви сваля директно без свян и угризение, действа внимателно като планира всяка своя стъпка. Другите мъже се комплексират и не ловуват на негова територия.

Как да се справим с него? Кажете му без заобикалки, че неговият интерес към вас е безпочвен и е загуба на време. Той със сигурност ще оцени прямотата ви.

Нахалният

Може да се разглежда и като продължение на „г-н Самоуверен”. Отдавна сте престанали да броите поканите за кафе или разходка, отправени от него, и сте наясно, че думичката „не” не присъства в речника му.

Най-ефективният метод при него е да го убедите, че вече имате някого в полезрението си и това определено не е той. Не пропускайте възможност да споменете колко хубав букет сте получили вчера и как сега нямате възможност да му отделите време, защото сте канени на среща. Колкото и настоятелен да бъде, много скоро ще се откаже от битката за/с вас.

Мълчаливият

Усещате погледа му върху себе си непрекъснато, чувствате се като участник в поредния риалити формат. Той нарушава мълчанието помежду ви с разискване на служебни въпроси, които, разбира се, са само предтекст, за да ви напомни за съществуването си.

Достатъчни тук ще бъдат липсата на внимание и студеното отношение. Не ви съветвам да действате директно, за да не задълбочите проблема му с общуването, който той очевидно има щом досега не е събрал кураж да ви признае, че го привличате!

Старият ерген

С него като че ли ви е най-тежко. Умело подбраните приказки и ненатрапчивото му поведение, с които отначало разучава ситуацията, дори не ви кара да се замислите, че ви харесва. И един ден най-неочаквано той ви изумява с обяснение в любов. Да, знаем, че за любовта възраст и граници няма, но въпреки всичко едва ли проявяваният интерес от негова страна ви ласкае…

Как да действаме ли? Дайте му да разбере, че харесвате млади мъже! Може да прибегнете и до стратегията „Знаете ли, баща ми много прилича на вас!” Ако не желаете да го засегнете просто му кажете, че си имате приятел.

След като сте се освободили от хищните риби около вас може да се насладите на спокойното море и да се възползвате от възможностите, които то предлага.

Коментирай >