Как се е оформил носът на съвременния човек? Учени с ново откритие

Формата на човешкия нос е наследена от ген на неандерталците, установи проучване

Photo credit: Sascha/Pixabay

Формата на носа на съвременния човек е генетично наследена от неандерталците. Това установи ново проучване, цитирано от електронното издание „Физ орг“.

Изследването на британски учени, публикувано в сп. "Къмюникейшънс байолъджи" разкрива, че определен ген, който прави по-висок носа, може да се е развил заради естествения подбор, тъй като древните хора са се адаптирали към по-студения климат, след като са напуснали Африка.

В проучването участват също експерти от Китай, Франция, Аржентина, Чили, Перу, Колумбия, Мексико, Германия и Бразилия.

„През последните 15 години, откакто геномът на неандерталците беше секвениран, успяхме да научим, че нашите предци очевидно са се събирали с неандерталци, което ни е оставило с малки части от тяхната ДНК“, каза съавторът в проучването д-р Каустуб Адхикари от Института по генетика към Лондонския университет.

Проучването изследва данните на повече от 6000 доброволци в Латинска Америка със смесен европейски, индиански и африкански произход. Учените правят сравнение между генетичната информация на участниците и снимките на лицата им.

Изследователите идентифицират 33 области на генома, свързани с формата на лицето. Те откриват, че много от участниците с индиански произход имат генетичен материал в рамките на тази област, която е наследена от неандерталците. Това е допринесло за увеличаването на височината на носа. Експертите също установяват, че тази област показва признаци на естествен подбор.

„Отдавна се спекулира, че формата на носовете ни се определя от естествения подбор. Тъй като те ни помагат да регулираме температурата и влажността на въздуха, който дишаме, различните носове може да са по-подходящи за различните климати, при които са живеели предците. Генът, който идентифицирахме, може да е наследен от неандерталците с цел да помогне на хората да се адаптират към по-студения климат от времето, когато предшествениците ни са се преместили от Африка“, каза доктор Цин Ли от университета Фудан.

Проф. Андрес Руис-Линарес, който също е част от изследователския екип, добави, че повечето изследвания на човешката генетика разглеждат данни от европейци, а новото проучване разширява обхвата на генетичните изследвания заради участието на латиноамериканци.

Това е второто откритие на ДНК от древни хора, които не са от вида хомо сапиенс, отнасящо до формата на човешкото лице. През 2021 г. същият екип от учени установи, че друг ген, който е свързан с формата на устните, е наследен от древния денисов човек.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Коментирай »
Представиха първия човешки пангеном
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Четири бързи и лесни начина да се справим с махмурлука
„Броеница. Из гънките на паметта“ с проф. Милена Цанева (предложение за четене)
9 факта за артишока, които не знаем
Пет лесни начина да заговориш непознат (за начинаещи)
Как Хари Стайлс завладя света в биографията от Шон Смит (предложение за четене)
Съветите на диетолога: Храните, с които да преодолеем пролетната умора 
Крехко и много вкусно: Пилешки медальони с пресни зеленчуци
ТЕСТ: Кой герой от "Game of Thrones" си?
Танцуваш, а телефонът ти се зарежда
Колкото по-силно е семейството, толкова по-успешна е жената в кариерата
Женските черти и навици, които мъжете ненавиждат
Предложение за четене: „Сърцето с девет стаи” - филигранен роман от Джанис Париат
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби