Представиха първия човешки пангеном

Учените се надяват, че той ще помогне да бъдат обяснени много заболявания

11 май 2023
Представиха първия човешки пангеном

Снимката е илюстративна/Photo credit: PublicDomainPictures/Pixabay

Учени представиха първия човешки пангеном, който представлява най-пълния набор от гени на човешкия вид досега, с надеждата, че той ще помогне да бъдат обяснени много заболявания, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Оповестяването му е приветствано като "предвестник на нова ера за генетичната диагностика" от генетика Дейвид Аделсън от университета на Аделаида, Австралия. 

Първият човешки геном, който обединява целия генетичен материал, специфичен за човека, беше секвениран през 2003 г. Той послужи като отправна точка за други човешки геноми, публикувани оттогава. Преди всичко обаче геномът направи възможно идентифицирането на гени, отговорни за специфични заболявания, ориентирането към по-персонализирана медицина и изясняването на механизма на човешката еволюция.

Седемдесет процента от последователностите на този първи геном обаче идват от един индивид, отговорил на реклама във вестник в американския град Бъфало през 1997 г. Останалите са от двадесет други души. Това ограничава използването му за населения от различен етнически произход.

Първият пангеном е представен в серия от научни статии в сп. "Нейчър" от група учени, събрани в Консорциум за референтен човешки пангеном (HPRC - Human Pan-Genome Reference Consortium).

Работата им по същество представлява рестартиране на предишните усилия и решава ключов недостатък - неспособността да се представят генетичните вариации, съществуващи сред 8 милиарда души по света. 

Пангеномът компилира геномите на 47 души от различен произход и трябва да събере тези на 350 индивида до средата на 2024 г.

От тези 47 души, които са анонимни, повече от половината са от Африка, една трета са от Северна и Южна Америка, шестима са от Азия и само един - евреин ашкенази, е от Европа. Океания не е представена.  

Геномът представлява генетичният план на даден организъм, в този случай на човека. Той съдържа всички ДНК елементи, които му позволяват да живее и да се развива. 

Геномът на всеки човек се различава леко - средно с около 0,4 процента, от този на другите хора. Тези генетични различия обуславят появата на определени заболявания при едни хора, но не и при други. Те могат да дадат насоки за здравето на човека, да помогнат за диагностициране на болест, за създаване на лечение и за прогнозиране на резултатите от него.

Следователно референтният пангеном може да помогне за изясняването на тези различия в генетични проби, обяснява Бенедикт Патен, изследовател в Калифорнийския университет и съавтор на изследването.

"Пан-геномът не е просто един референтен геном, а цяла колекция от различни геноми. Сравнявайки тези геноми, ние можем да изградим карта не само на един индивид, а на цяла популация от вариации", каза Патен на пресконференция.

"Това ще подобри генетичните тестове и същевременно ще помогне за по-доброто разбиране на ролята в здравето и болестите на всички видове генетични вариации", допълни той.

Друг съавтор на изследването, Ерих Джарвис от университета "Рокфелер" в САЩ, дава за пример групите гени, известни като главен комплекс на тъканната съвместимост (MHC), които участват във функционирането на имунната система. 

"Досега беше невъзможно да се изследва разнообразието им, тъй като то е голямо между индивидите", казва изследователят.

Напредъкът в тази област може да има благоприятни последствия за трансплантацията на органи, за да се избегне отхвърлянето.

За Дейвид Аделсън това първо издание на пангенома вече е увеличило точността на откриване на генетични промени с около 34 процента.

По думите му проектът ще е от полза за хората от всякакъв произход, за разлика от сегашния референтен геном, който не отразява разнообразието на човечеството. 

Пангеномът представлява "крайъгълен камък в човешката генетика", но също и предизвикателство, напомнят американските експерти Аря Масарат и Мелиса Гимрек, цитирани в сп. "Нейчър".

Въпреки това пангеномът ще улесни откриването на генетични варианти, оказващи влияние върху физическите и физиологичните характеристики, което ще доведе до напредък за здравето на много хора, надяват се учените. 

Освен изясняването на приноса на генетичните вариации за здравето и болестите и подобряването на генетичните тестове, пангеномът може да бъде особено полезен за разбирането на разстройства на неврологичното развитие като шизофрения, аутизъм, макроцефалия и микроцефалия, както и на метаболизма на лекарствата.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Още по темата
Как се е оформил носът на съвременния човек? Учени с ново откритие Как се е оформил носът на съвременния човек? Учени с ново откритие
Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни Какво е общото между хората и животните? Учени с нови данни
Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин? Откриването на двойната спирала на ДНК: Жертва или сътрудник е била Розалинд Франклин?
Препоръчваме още
Най-вкусните балкански ястия Най-вкусните балкански ястия
Мъжете избират жените и по ръста Мъжете избират жените и по ръста
„Джулия“ – провокативен прочит на знаковия Оруелов роман „1984“ (предложение за четене) „Джулия“ – провокативен прочит на знаковия Оруелов роман „1984“ (предложение за четене)
Да прикрием излишните килограми Да прикрием излишните килограми
15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати) 15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)
Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета? Гликемичен индекс или трябва ли да сме химици, за да спазваме здравословна диета?
„Средището на лабиринта” - парадоксален и естетизиран свят на маски, лабиринти и разнопосочни пътища (предложение за четене) „Средището на лабиринта” - парадоксален и естетизиран свят на маски, лабиринти и разнопосочни пътища (предложение за четене)
ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-голямата ти сила ТЕСТ: Кажи ми любимия си цвят и ще разкрия най-голямата ти сила
Типовете играчи сред мъжете Типовете играчи сред мъжете
Простичко и бързо! Рецепта за паста с яйца и шунка Простичко и бързо! Рецепта за паста с яйца и шунка
 От "другата жена" до кралица: 50-годишната трансформация на Камила От "другата жена" до кралица: 50-годишната трансформация на Камила
Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби