30 умения, които да усвоиш през 30-те

Всеки един урок ни променя по малко – всеки път научаваме по нещо и придобиваме нови умения

Надя Хамдан
30 умения, които да усвоиш през 30-те

Photo via Canva.com

Всички ние учим уроците си през целия си живот. Но истината е, че всеки един урок ни променя по малко. Научаваме се да бъдем по-мъдри, по-спокойни, по-независими, по-обичащи и още много. Всеки път научаваме по нещо и придобиваме нови умения.

Някои хора получават голяма част от уроците си още докато са млади, просто така се стича животът им. Те придобиват ценни умения рано. При други – тези уроци може и да позакъснеят. Но винаги идват.

Предлагаме ти 30 умения, които е време да усвоиш, особено ако си навлязла в разкошните 30 години.  

1. Умението да подминаваш. Животът е твърде кратък, за да си късаме нервите за дреболии. Научи се да подминаваш неприятните ситуации, хора, обстоятелства…

2. Умението да прощаваш. Таенето на гняв и неприязън вреди най-много на теб. Научи се да прощаваш – на заслужилите и незаслужилите и най-вече на себе си.

3. Умението да обичаш. Водила си немалко битки и бунтове, със сигурност ти предстоят още много. Не влагай обаче всичките си сили в това. Научи се да обичаш и започни от себе си.

4. Умението да се грижиш за себе си. Повечето жени обичаме да бъдем глезени и обгрижвани. Винаги е добре да се наслаждаваш на тези моменти. Но едва, след като си се научила как сама можеш да се грижиш за себе си.

5. Умението да си почиваш. Това е сред най-важните умения, които всеки трябва да усвои. Единственият начин да се бориш със стреса е да овладееш изкуството на почивката. Научи се да се откъсваш и презареждаш. 

6. Умението да управляваш финансите си. Трудно е и не става въпрос да натрупаш състояние. Но след като прехвърлиш 30-те, е крайно наложително да си усвоила това умение. Научи се да управляваш финансите си така, че да не изпадаш в кризи и дупки.

7. Умението да преценяваш. 30-те са чудесен период, в който да оставиш наивността, арогантността и егото си настрана и да започнеш да преценяваш по-добре и обективно хората, ситуациите и дори себе си.  

8. Умението да владееш емоциите си. Тийнейджърските години са тежки в това отношение. През 20-те не е много по-лесно. Но 30-те са точният момент, в който да се научиш да владееш емоциите си и да не изпадаш в крайности.

9. Умението да разчиташ на себе си. Истината е, че повечето хора си тръгват от живота ти рано или късно. Има и такива, които остават докрая, но те са рядкост. Затова е изключително важно да умееш да разчиташ на себе си.

10. Умението да приоритизираш. След 30 сякаш картинката става по-ясна. По-лесно е да знаем какво искаме, от какво се нуждаем и какво избираме. Подреждай приоритетите си всеки ден, не дължиш обяснение на никого защо нещо е по-важно за теб от друго. Винаги избирай приоритета си.

11. Умението да се пускаш по течението. Ако не си придобила това умение досега, значи вече е крайно време. Не става въпрос да зарежеш всичко и да живееш на милостта на съдбата. Но поне понякога си позволявай да не планираш, да не контролираш, да не държиш всичко да е по определен начин до последния детайл. Позволи на живота да те изненада.  

12. Умението да приемаш, че не всичко е на всяка цена. Има неща, за които си струва да плащаш скъпо и други, за които просто няма смисъл. Приеми, че не всичко е на всяка цена и се научи да избираш само това, което наистина си струва.  

13. Умението да се забавляваш. Животът е пред теб и е изключително важно да се наслаждаваш истински на хубавите мигове. Научи се да се забавляваш истински – да се смееш от сърце, да танцуваш под дъжда, да правиш нещата, които те правят щастлива. 

14. Умението да не се отказваш. Всяка цел, която е важна за теб, има как да бъде постигната. Не се отказвай от целите си, от мечтите си, от себе си, от принципите си и от хората, на които държиш.

15. Умението да се отказваш. Да, това не е грешка. Освен да не се отказваш, трябва да се научиш и да се отказваш. Внимателно разделяй ситуациите. Има неща и хора, за които си струва да се бориш, но има и такива, от които е най-добре просто да се откажеш.

16. Умението да не се отчайваш в тежки ситуации. Научи се да се владееш, да оставаш хладнокръвна, да бъдеш като скала. Само така ще можеш да се справиш с всички неочаквани ветрове или дори бури по пътя си.

17. Умението да отстояваш себе си. Когато имаш ясни принципи, приоритети и знаеш какво те изгражда и определя, значи имаш какво да отстояваш. Никога не се отказвай от себе си.

18. Умението да уважаваш. Това е изключително важно умение. Научи се да уважаваш себе си, родителите си, децата си, приятелите си. Уважавай по-възрастните, по-бедните, по-глупавите дори. Не спирай дотук. Уважавай всеки, когото срещнеш и самата ти ще привличаш уважение.

19. Умението да спазваш правила. Периодите на бунтове и отрицание би трябвало вече да са преминали. 30-те е оптималната възраст, в която да научиш, че правилата трябва да се спазват. Това е единственият начин всички да живеем в един подреден и спокоен свят.

20. Умението да общуваш. Ако това е слабото ти място, значи моментът е добър да тренираш върху общуването си, докато не започнеш да отбелязваш подобрение. Започни от това да си открита и добронамерена в общуването си. Със сигурност ще се харесваш повече.

21. Умението да се разделяш с ненужното. Ценно умение е да не се привързваме към вещи, места и дори към някои хора. Научи се да се разделяш с ненужното. Не колекционирай омалели дрехи, ненужни вещи и изхабени отношения.  

22. Умението да водиш битките си. Когато си била малка, друг е водел твоите битки. Вече е време да ги водиш сама. Не разчитай на колегата ти да повдигне въпроса за повишение на заплатите или на съседа да извика водопроводчик. Води сама битките си.

23. Умението да се трудиш. Научи се да даваш максимума от себе си в нещата, с които си се захванала. Изпълнявай ангажиментите си и не се страхувай от работа. Опитай да я вършиш с удоволствие и ще си щастлива.

24. Умението да си тръгваш. Хубаво е да знаеш кога и къде да останеш. Но още по-ценно е да се научиш да си тръгваш. Не бъди неканен гост. Винаги си тръгвай от местата, на които не си желана или си нещастна.

25. Умението да знаеш какво искаш. Повечето жени така и не усвояват това умение през целия си живот 😉 Но все пак, опитай да си изясниш какво искаш, за какво мечтаеш, какви са целите ти, кои са силните и слабите ти страни. А после е лесно – просто се стреми към това, което искаш.

26. Умението да бъдеш независима. Във всеки един аспект. Научи се да не зависиш от никого и от нищо и ще се чувстваш истински свободна.   

27. Умението да цениш времето си. Много от нас прекалено дълго отлагат това умение. А то е важно. Научи се да цениш времето си и да го прекарваш по приятен за теб начин с приятни за теб хора.

28. Умението да се грижиш за тялото и ума си. 30-те години са добър период, в който да се започнеш да ограничаваш вредните храни, вредните напитки, вредните навици и дори вредните хора. Опитай да правиш една идея по-здравословни избори за себе си.

29. Умението да не ставаш жертва на стереотипите. Изисква се натрупан опит и малко мъдрост, които да ни помогнат да се измъкнем от капана на стереотипите. Научи се да не слагаш етикети на себе си и на другите. Не е нужно всички да живеем по калъп и по едни и същи критерии. Заобиколи стереотипите.  

30. Умението да бъдеш щастлива. Изобщо не е толкова трудно. Просто разбери какво те прави щастлива и го прави по-често.

Коментирай »
Още по темата
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш 12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш
10 истини за живота от Крис Прентис 10 истини за живота от Крис Прентис
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора
13 признака, че си много силна личност 13 признака, че си много силна личност
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
10 неща, за които никога не е късно 10 неща, за които никога не е късно
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти 10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи Осем урока, на които животът със сигурност ще те научи
10 начина да бъдеш по-добър човек 10 начина да бъдеш по-добър човек
Осем правила за щастлива връзка Осем правила за щастлива връзка
Препоръчваме още
Забраните в сериозната връзка Забраните в сериозната връзка
4 понеделнишки занимания за една по-щастлива седмица 4 понеделнишки занимания за една по-щастлива седмица
Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете? Ах, тези клюки! Защо го правим и кой клюкарства повече – жените или мъжете?
ТЕСТ: Как ще изглежда бъдещото ти гадже? ТЕСТ: Как ще изглежда бъдещото ти гадже?
Тихите кралици: „Бъди жената, която оправя короната на друга жена, без да казва на света, че е изкривена“   Тихите кралици: „Бъди жената, която оправя короната на друга жена, без да казва на света, че е изкривена“  
Защо кучетата гледат тъжно? Защо кучетата гледат тъжно?
Предложение за четене: „Ефектът Сюзан“ от Петер Хьог Предложение за четене: „Ефектът Сюзан“ от Петер Хьог
Най-вълнуващата свалка...онлайн Най-вълнуващата свалка...онлайн
„Новата къща“ от Тес Стимсън изважда стари тайни наяве (предложение за четене) „Новата къща“ от Тес Стимсън изважда стари тайни наяве (предложение за четене)
Най-мръсното нещо в банята Най-мръсното нещо в банята
Трудно прощаваме на мъжете, когато... Трудно прощаваме на мъжете, когато...
Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене) Методът Сакума в 5 минути на ден: Кеничи Сакума разбулва тайната на идеалната фигура (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби