Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем)

Замисляли ли сте се дали не сте били от другата страна на барикадата – дали не сте влизали в ролята на манипулатор

Надя Хамдан

Photo via Canva.com

Определението за манипулатор обикновено се отнася към човек, който умишлено и търпеливо планира начини, по които да се възползва от нас и да упражнява контрол над емоциите и действията ни. Това са хора, от които всички ние бягаме и се стараем да ги държим далеч от нас.

Замисляли ли сте се обаче дали не сте били от другата страна на барикадата – дали и вие не сте влизали в ролята на манипулатор. Може да сте го правили с някаква користна цел, за да получите нещо, което искате. По-вероятно е обаче да сте влизали в ролята на манипулатор съвсем неволно, без да целите да упражните контрол над някого или да се възползвате от него.

Ето пет ситуации, в които манипулираме другите, без дори да си даваме сметка, че го правим.

Вменяване на вина

Това е най-разпространената форма на манипулация. Често обвиняваме околните за най-различни неволи, с които се сблъскваме, за които е много вероятно да сме си виновни сами. Всеки път, когато „хвърляме“ вина върху някого, ние го потискаме, караме го да поеме отговорност за различни събития или изхода от тях. По този начин ние го потискаме, като дори можем да повлияем върху начина, по който този човек възприема себе си и поведението си.

Решение

Най-доброто житейско решение за подобен тип ситуации е да спрем да търсим виновни. Случилото се така или иначе се е случило. Ако можем да си вземем поука или да си научим урока – чудесно. Но не е нужно да търсим виновни и да ги караме да се чувстват зле. Ако толкова много държите да има виновен, то вгледайте се внимателно в себе си.  

Празни обещания

Подвеждащите обещания и неизпълнените ангажименти също могат да се считат за опит за манипулиране. Обещавате на някого нещо, защото знаете, че той иска да го чуе. Но всъщност нямате никакви намерение да го изпълните. Това е подвеждащо и неистинно и със сигурност е форма на манипулация.

Решение

Бъдете особено внимателни с обещанията, които давате – на другите и на себе си. Нека даването на обещание бъде нещо като даване на дума. Веднъж казано, не бива нищо да ви спре по пътя към изпълнението му. Бъдете човек, който държи на думата си.

Манипулация чрез възползване

Това най-често е емоционално възползване. Ето и пример – знаете кои са слабите места на някого и ги използвате, за да постигнете своето. Натяквате „болните“ му теми или дори се възползвате от информацията, която сам ви е споделил, за да докажете, че човекът греши. Това най-често се случва по време на разгорещен спор, когато държим ние да сме прави.

Решение

Приемайте споделеното ви от друг човек като подарък, който трябва да пазите добре. Хората все по-трудно се разкриват и когато някой го направи, помогнете му да се чувства спокоен и сигурен във вас. Уважавайте правото на всеки да има свое мнение и не налагайте своето.

Манипулация чрез комплименти и ласкателства

Това е сред най-често срещаните форми на манипулация. Особено, ако знаем, че човекът, с когото си имаме работа е кокетен, суетен и обича да го ласкаят. Замислете се дали не сте го правили и вие – правите няколко комплимента на някого и се държите превъзходно, но всъщност целите да благоразположите човека така, че получите своето.

Решение

Бъдете открити, особено за намеренията си. Когато ще искате нещо от някого, кажете му го директно. Едва след това може да се впуснете в сладки приказки. Комплиментите са хубаво нещо, но се старайте да ги правите, когато наистина ги мислите и без да очаквате нещо в замяна.

Даване на частична информация или лъжи

Всяка лъжа е вид манипулация. Тя се ползва с цел да постигнем нещо и заблуждава околните. Премълчаването на важна информация или представянето само на „подходящата“ част от нея също заблуждава хората и прави общуването ни с тях фалшиво.

Решение

Започнете да казвате истината. Тя наистина ще ни освободи. Ще си спестите редица главоболия и проблеми, ако просто избирате да казват истината. Да, вероятно за някои хора тя няма да е приятна и може би дори ще има такива, които ще се отдалечат или ще си тръгнат. Но поне ще знаете, че тези, които са останали, са останали заради вас.

Коментирай »
Още по темата
10 фрази, които манипулаторите използват, за да спечелят доверието ни
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме)
Препоръчваме още
Убийствена интерпретация на The Piano Guys на саундтрака от "Борн"
„Фигури“ от Мария Попова, създателката на енциклопедичния сайт Brain Pickings (предложение за четене)
Седем знака, че излизаш с добро момче
Защо мъжете харесват лошите момичета
Мислете положително за остаряването, ето защо
Първите 5 години предопределят отношението към алкохола
9 признака, че иска само секс
Предложение за четене: „Една година и един ден“ от автора на "Соленият вкус на вятъра" Изабел Брум
Как всяка зодия посреща новата година
Щастието се постига с чиста съвест и семейство
Има ли връзка между размера на обувките и този на мъжкото достойнство?
5 знака, че тази връзка няма бъдеще
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби