9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме)

Ако сте жертва на "Gaslighting", това може да навреди на самочувствието ви и дори да доведе до тревожност, депресия и загуба на доверие в собствената си преценка

9 токсични реплики, които манипулаторите използват (и как да реагираме)

Photo credit: Alex Yomare/Pixabay

"Gaslighting" е техника, която манипулаторите използват, за да ви накарат да се съмнявате в чувствата и възприятията си за реалността. 

Терминът произлиза от пиесата "Gas Light" и последвалите я филмови адаптации, в които съпруг манипулира съпругата си да повярва, че е луда, като я кара да се съмнява в собствените си преживявания. Обикновено "Gaslighting" включва модел на поведение, целящ да подкопае увереността на пострадалия, а някои от често използваните тактики са отричане, изопачаване на фактите, обвинения, изолиране, объркване и контрол на жертвата.

Това поведение често се използва за придобиване на власт и контрол във взаимоотношенията. Ако сте жертва на такова поведение, това може да навреди на самочувствието ви и дори да доведе до тревожност, депресия и загуба на доверие в собствената си преценка.

Разпознаването му е важна стъпка в защитата на човек. Изключително важно е да се доверите на собствените си преживявания и чувства, да потърсите подкрепа от доверени лица и да потърсите професионална помощ, ако е необходимо. Всеки може да падне в капана на подобна манипулация, предупреждава д-р Кортни Уорън - психолог и автор на книгата "Letting Go of Your Ex". И изброява девет фрази, които манипулаторите използват най-често:

"Ти си луд"

С тази фраза манипулаторите целят да ви накарат да поставите под съмнение здравия си разум. Правенето на директни коментари, които подкопават вашата гледна точка или рационалност, е често срещана тактика.

  • Как да реагирате:

"Моля, не поставяй под въпрос способността ми да мисля ясно".
"Дори и да не сме на едно мнение, за мен действителността е такава".

"Драматизираш"

Като ви обвинява, че драматизирате, манипулаторът се опитва да отхвърли притесненията ви като ирационални и неоснователни.

  • Как да реагирате:

"Независимо дали си съгласен с мен или не, точно така се чувствам в момента"
"Ще ти бъда благодарна, ако не съдиш чувствата ми. Те са си мои и не подлежат на обсъждане"

"Аз само се шегувах!"

Манипулаторите често омаловажават злонамерените си коментари или критики. Това може да ви накара да се чудите дали не сте прекалено чувствителни, дори когато не е така. 

  • Как да реагирате:

"Този коментар може да е бил смешен за теб, но нарани чувствата ми"
"Не ми се стори, че се шегуваш, и ще ти бъда благодарен, ако не ми говориш по този начин"

"Ти ме накара да го направя"

Когато нещо не върви по техния план, манипулаторите често се опитват да избегнат поемането на отговорност, като прехвърлят всякаква критика и вина върху вас.

  • Как да реагирате:

"Всъщност аз не мога да те накарам да направиш нещо"
"Поведението ти е отражение на твоя избор, а не на моя"

"Ако ме обичаше, щеше да ме оставиш да правя това, което искам" 

Когато се опитате да поставите граници с манипулатор, той може да се почувства ощетен и да се опита да ви накара да се почувствате виновни, като каже, че не ви е грижа за него.

  • Как да реагирате:

"Моите граници са отражение на моите ценности и на начина, по който избирам да живея живота си"
"Не се чувствам комфортно да правя това. Казвам ти, а не те моля да спазваш моите граници"

"Казвам ти това само защото те обичам"

Манипулаторите оправдават своите груби, понякога обидни, коментари, като казват, че те идват от любов. Това може да ви затрудни да се доверите на интуицията си и да поставите здравословни граници.

Как да реагирате:

"Оценявам, че ме обичаш, но не съм съгласен с начина, по който ми говориш"
"Това не е начинът, по който искам да ми се показва любовта"

"Всичко това е по твоя вина" 

Манипулаторът може да се опита да ви обвини, че сте направили нещо лошо, дори ако има ясни доказателства, че той има такова поведение. 

Как да реагирате: 

"Сигурна съм, че по някакъв начин допринасям за трудностите във връзката ни, но и ти също. И двамата трябва да сме готови да се променим, ако искаме да подобрим положението"
"Готова съм да поема отговорност за моята роля в това, но не поемам отговорност за твоята"

"Всички са съгласни с мен - с теб е много трудно"

С тази реплика се опитват да ви манипулират, за да повярвате, че имате нужда от тях. Тяхната цел е да ви накарат да мислите, че сте сами и че никой друг няма да ви търпи.

  • Как да реагирате:

"Ще ти бъда благодарна, ако говориш от свое име, а не от името на други хора"
"Чух, че ме намираш за трудна. Нека да се съсредоточим върху това"

"Истинският проблем е..."

Когато бъдат "хванати в крачка", манипулаторите може да се опитат да отклонят вниманието от себе си. Така е по-лесно да останат фокусирани върху това, което не е наред с някого или с нещо друго.

  • Как да реагирате:

"Моля, не сменяй темата"
"Изглежда, че не искаш да признаеш, че си част от проблема".

Източник: cnbc.com
Коментирай »
Още по темата
10 фрази, които манипулаторите използват, за да спечелят доверието ни 10 фрази, които манипулаторите използват, за да спечелят доверието ни
Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем) Пет начина, чрез които неволно манипулираме околните (и как да спрем)
Енергиен вампир: Как да го разпознаеш и да му се противопоставиш Енергиен вампир: Как да го разпознаеш и да му се противопоставиш
Как да се предпазим от енергийните вампири Как да се предпазим от енергийните вампири
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Препоръчваме още
Естествено забременяване след ин витро: Явлението не е никак рядко Естествено забременяване след ин витро: Явлението не е никак рядко
5 генерални заблуди относно здравословното хранене 5 генерални заблуди относно здравословното хранене
Подарък веднъж на 4 години: 5 идеи за един по-различен 29 февруари Подарък веднъж на 4 години: 5 идеи за един по-различен 29 февруари
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
Българският археолог Николай Овчаров представя приносното издание „Великите владетели на Второто българско царство“ (предложение за четене) Българският археолог Николай Овчаров представя приносното издание „Великите владетели на Второто българско царство“ (предложение за четене)
Ранобудните правят повече секс Ранобудните правят повече секс
„Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене) „Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене)
За необикновената способност на котката да надушва лакомства... За необикновената способност на котката да надушва лакомства...
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти? ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно Внимание, дами! Не вземайте болкоуспокояващи и противозачатъчни едновременно
Жените искат секс, мъжете – прегръдки?! Жените искат секс, мъжете – прегръдки?!
Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене) Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби