Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве

Целта е да се разбере по-добре микробиомът на градовете, т.е. всички микроорганизми - бактерии, гъбички, вируси и др., които се срещат в тях

Photo credit: Pixabay/pexels.com

Градските пчели могат да бъдат използвани за по-доброто разбиране на невидимия пейзаж на градовете, съставен от потенциално много важни за човешкото здраве микроорганизми, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Авторите му, чиито заключения са публикувани в сп. "Environmental Microbiome", първоначално изучават медоносни пчели в Бруклин, Ню Йорс, след което включват в изследването си още четири града - Мелбърн, Сидни, Токио и Венеция.

Целта е да се разбере по-добре микробиомът на градовете, т.е. всички микроорганизми - бактерии, гъбички, вируси и др., които се срещат в тях. 

Дори любовните трепети на насекомите са засегнати от мръсния въздух

Изследователите изказват предположението, че тези насекоми, способни да изминат повече от километър и половина около кошера си в града, могат да бъдат ценни за събирането на градските микроорганизми. По този начин може да се избегне възлагането на тази трудоемка задача на хората.

"Този подход се оказва по-подходящ за мащаба на градските пространства, отколкото други методи за вземане на проби, като например с тампон", казва съавторката на изследването Елизабет Хенаф от Нюйоркския университет. 

Благодарение на него учените откриват разнообразна генетична информация, която е различна от град на град, в отпадъците, натрупани в пчелните кошери.

Мъжката хлебарка изпълнява нов вид "брачен танц", ето защо

"Интересът към изучаването на градския микробиом се дължи на факта, че микробиомът на околната среда е много важен за човешкото развитие и здраве", казват изследователите. 

Проучването се позовава на увеличаващ се брой  изследвания, които доказват, че човешкото благосъстояние зависи от взаимодействията с бактерии и гъбички.

Изследователите са успели да открият следи от патоген, който се предава от котки на хора. Това предполага, че на теория e възможно пчелите да се използват като "потенциално" средство за наблюдение на определени заболявания.
    
Авторите обаче смекчават този аспект на своето откритие. "Интересът ни е по-скоро да можем да характеризираме здравословния микробиом на градските райони, имайки предвид, че по-голямата част от микробите са полезни или дори от съществено значение за човешкото здраве", казва Елизабет Хенаф.

"Това ни насочва към по-общата идея, че е възможно да откриваме патогени по този начин", казва Кевин Слейвин, който също е сред авторите на изследването. Той обаче не залага всичко на пчелите, чиято активност зависи от сезоните, като предполага, че един ден тази работа биха могли да вършат други близки до човека видове.

Източник: Елена Христова/БТА
Коментирай »
Никога не убивайте домашна стоножка! Ето защо
Нова заплаха за европейските страни: Нараства броят на устойчивите към антибиотици Ешерихия коли
Дори облаците носят бактерии, резистентни на антибиотици
Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето?
Проучване: Употребата на антибиотици и антимикробната устойчивост при хората и животните са свързани
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Предложение за четене: „Литературни изкушения" от Венцеслав Константинов
Най-добрите градове за кулинарен туризъм
Доброто наспиване подобрява сексуалния живот
Как да разпознаеш женкаря
Градинарството бори депресията
10 вдъхновяващи мисли, които ще променят живота ти
Жените поумнявали от оралната любов
Да забавим темпото и да се съсредоточим върху простичките неща в живота
Как да разбием стените, зад които сме затворени
Дами, засрамете се, мъжете спортуват два пъти повече
Едва третата жена в историята: Жустин Трие грабна "Златната палма" на кинофестивала в Кан
От жената, която срита Джеки Чан, до първата азиатка с "Оскар" за главна женска роля: Невероятната история на Мишел Йео
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби